Torunlar… Büyükanneler… 7’den değil, 0’dan 70’e Herkes Gökyüzü Gözlem Şenliğinde

-A +A

Gençleri bilinçlendirmeliyiz, o sayede geleceğimizi aydınlığa çıkarabiliriz”

6 torun, 6 çocuk sahibi Kadriye Diken (55) Zerzevan Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne 2 çocuğuyla beraber geldi. Diyarbakır’da yaşayan Diken, etkinliğe katılma nedenini şöyle açıklıyor:

“Kızlarıma dedim ki ‘Gidelim böyle bir fırsat yakalayamayız’. Köyde küçükken açık havada yatar yıldızlara bakardık. Bu niye küçük, bu niye büyük diye kendi kendimize sorardık. Aya nasıl çıkılır ne kadar uzakta diye merak ederdik. Geldik burada gökyüzünü yıldızları şimdi teleskoplarla gördük.”

Küçüklükten beri gökyüzüne ilgisi olduğunu kaydeden Diken, komşularının kendisi hakkında ‘okusaydın profesör olurdun’ dediğini kaydetti.

“Küçükken aya çamur atmışlar diye düşünürdük ayı yakından gördüm burada, aslında çamur yokmuş“ diyen Diken etkinliğe tekrar katılmak istediğini Van’daki etkinlik için de başvuru yapacağını açıkladı.

Gözlem etkinliklerine katılmanın yanında TÜBİTAK standını da ziyaret eden Kadriye Diken, TÜBİTAK UZAY standında TÜRKSAT 6A maketini, TÜBİTAK SAGE standında roket maketi yaptı. Diken bu etkinliklere neden katıldığı sorusunu da  “İkisini de merak ettim yapabilir miyim dedim ve çok güzel oldu. Ben yapamamam sandığım şeyi yapabildim demek ki biz de yapabiliriz. Ben bunu torunların için yaptım onlar bunu görünce anneannem, babaannem yapmış biz de yapabiliriz diyecekler. Gerekirse kırsınlar sonra yeniden yapsınlar, o sayede bu öğrenme merakı onlara da geçsin istiyorum.”  ifadeleriyle yanıtladı.

Diken, “Benim gelmem bir şey değiştirmiyor. Çocuklarımız,  gençlerimiz ve öğretmenlerimiz gelmeli. Her öğretmen 5 öğrenci getirse ne kadar güzel olur. Gençleri bilinçlendirmeliyiz, o sayede geleceğimizi aydınlığa çıkarabiliriz” ifadeleriyle herkese gözlem etkinliğine katılma çağrısı yaptı. 

“Bizim neyimiz eksik niye uzaya gitmiyoruz. Başkaları aya çıkıyor biz niye çıkamıyoruz, biz akıllı değil miyiz neyimiz eksik” diye sorguladığını belirten Diken, “İnşallah biz herkesten daha iyi oluruz gökyüzünde” temennisinde bulundu.

Diken, “Akşam yatmak için insan yatmamalı, yarın ne yapmalıyız nasıl ilerlemeliyiz diye düşünmeli” mesajı da verdi.

Kızımızı her yıl bir TÜBİTAK organizasyonuna götürmek istiyoruz”

Cansın Bebek henüz 9 aylık… Annesi, babası ve kuzeniyle birlikte Zerzevan Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde kalabalıklar arasında geziyor. Henüz teleskoplardan gökyüzünü inceleyemese de orada olmaktan ve farklı insanlarla tanışıp etkinliklere tanık olduğu için çok mutlu…

Annesi Nurcan Alptekin de Zerzevan’a geldikleri için çok memnun olduklarını dile getirdi.

Şanlıurfa Viranşehir’den geldiklerini belirten Alptekin, katılma fikrinin eşinden geldiğini belirtti.

Alptekin etkinliğe katılma nedenlerini “Eşim uzun yıllardır TÜBİTAK etkinliklerini takip ediyor. Kızımızın ileride vizyon sahibi biri olması için tiyatro, şiir gibi etkinliklere şimdiden götürmeye başladık. Bu etkinliği eşim duyunca gökyüzünü de birlikte izlemek istedik. Farkındalık oluşması için kızımızı da bu etkinliğe getirdik. 14 yaşındaki yeğenimi de getirdim. Çocukların burada çok ilgisi olduğunu gördük. Çocukların hem gökyüzü gözlemi hem de atölyelerde çocukların güzel vakit geçirmeleri çok hoşumuza gitti. Kızımı her yıl bir TÜBİTAK organizasyonuna götürmek istiyoruz.” ifadeleriyle açıkladı.

TÜBİTAK’ı böyle bir etkinlik düzenlediği için kutlayan Alptekin, herkesi etkinliğe katılmaya davet etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde; Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) destek ve katkı verdiği, TÜBİTAK’ın koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinlik sona erdi. Bini aşkın gökyüzü meraklısı Zerzevan’da gökyüzü gözlem etkinliklerine katıldı.

12.06.2022