TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Adana’da Gençlerle Bir Araya Geldi

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinatörlüğünde, Adana Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Doğu Akdeniz Bölgesel Kariyer Fuarı’ DABKAF 22ye katıldı.

Yetenek Her Yerdetemasıyla gerçekleştirilen fuar kapsamında 120 özel sektör ve 40 kamu kuruluşunu öğrencilerle buluşturan etkinlikte gençlerle bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilim ve Kariyerbaşlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Geleceğin sorunlarına ya birilerinin çözüm bulmasını bekleyeceksiniz ya da çözüm ortağı siz olacaksınız”

TÜBİTAK'ı; hem bilime gönül vermiş yeteneklere destek açısından, hem de merkez ve enstitülerinde istihdam açısından iki kapsamda gençlerle buluşturmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Mandal, Sizlerden daha fazla etkileşim aldıkça bu sürecin daha da kıymetleneceğine inanıyorum.” diye konuştu.

Gençlere yönelik sunumunda, önümüzdeki on yılın küresel risklerine dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, "Gelecekte sizler hangi disiplinde olursanız olun küresel anlamda bizleri tehdit eden birçok sorunla karşı karşıya kalacaksınız. Ya bunlara birilerinin çözüm bulmasını bekleyeceksiniz ya da çözüm ortağı siz olacaksınız." dedi.

Bilim ve teknoloji farkındalığı yüksek, disiplinleri aşan bireylere ihtiyaç var”

Sıvı moleküllerde veri depolanması, uzayda küresel yarış, robot ordular, enerji, sağlık ve gıda alanlarında değişim gibi geleceğin teknolojik gelişim öngörülerine değinen TÜBİTAK Başkanı, "Bunların bir kısmına fütüristik diyebilirsiniz ancak önemli olan bu gelişmeleri birer fırsat olarak görebilmek, bilim ve teknoloji farkındalığı yüksek, disiplinleri aşan bireylere olan ihtiyaca cevap verebilmek. Teknolojiyi kullanan değil, bunları tasarlayan, geliştiren ve üreten bireyler olmak sizin elinizde.” sözleriyle kariyer yolculuğunun başındaki gençlere tavsiyelerde bulundu.

TÜBİTAK Programları özgeçmişinizde farklılık oluşturabileceğiniz araçlardan biri”

Gençlere, TÜBİTAK'ın burs ve destek programları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Mandal, 2021 Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) ile TÜBİTAK tarafından desteklenen veya yürütülen araştırma projelerinde ilk dönem bin 500, ikinci dönemde ise bin 543 lisans öğrencisinin aylık burs ile desteklendiğini belirtti. Prof. Dr. Mandal, "Şimdi 2 bin arkadaşımıza yeni STARaraştırmacısı olma imkanı açılacak ve 2 bin arkadaşımız daha TÜBİTAK destekli projelerde yer alabilecek. Bu özgeçmişinizde farklılık oluşturabileceğiniz araçlardan biri.” ifadelerini kullandı.

2209-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programlarına da değinen Prof. Dr. Mandal, Ben kendi fikrimle var olmak istiyorum” diyorsanız lisans ve ön lisans düzeyindeki her öğrencimizin Ben proje yönettimdiyebilme imkanı da kendi ellerinde.” diye konuştu.  

Öğrencilerin sorularını da cevaplayan Prof. Dr. Mandal'a program sonunda Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel tarafından plaket sunuldu.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ile birlikte Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencilerinden oluşan ve geçen yıl TEKNOFEST'te yarışan 1.5 Adana Roket ve Elektromobil takımları ile bir araya geldi.

DABKAF 22 kariyer fuarındaki stantları ve Çukurova Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nı (ÇÜMERLAB) ziyaret eden Mandal, Biyoteknoloji Merkezi'nin çalışmalarını inceledi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, lise öğrencilerinin araştırma proje yarışması heyecanına ortak oldu

Prof. Dr. Hasan Mandal’ın gençlerle bir sonraki buluşma noktası ise Çukurova Üniversitesi Sakıp Sabancı Spor ve Sergi Salonundaki TÜBİTAK 2204-A 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Sergisi oldu. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen yarışmanın 8 ilden gelen 101 Projesinin sergilendiği Adana Bölge Finali'nde Mandal, stantları tek tek gezdi, gençlerin projelerini ilgiyle inceledi.

Binlerce öğrenci uluslararası proje yarışmalarında yer alabilmek için fikirlerini sergileyecek

Türkiye genelinde Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul (Asya), İstanbul (Avrupa), İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Van olmak üzere 12 bölgede gerçekleştirilen TÜBİTAK 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın bölge aşaması proje değerlendirmeleri, 14-17 Mart 2022 tarihleri arasında yüz yüze olarak yapılacak. 37 bini aşkın lise öğrencisi tarafından, 12 ana alan içerisinde yer alan 43 farklı tematik alanda hazırlanan projelerden bölge aşamasında birincilik ödülü alan projeler, bölge finalistleri olarak final aşamasına davet edilecek ve final yarışması sonucunda derece alan projeler arasından TÜBİTAK tarafından uluslararası proje yarışmalarına gönderilecek projeler belirlenecek.

TÜBİTAK Başkanı Mandal akademisyen ve öğrencilerle bir araya geldi

Prof. Dr. Hasan Mandal daha sonra Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde akademisyen öğrenci buluşması etkinliğine katıldı. TÜBİTAK Başkanı burada Ar-Ge ve Yenilik Ekosisteminde Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumunda; küresel risklerin karmaşıklığı içerisinde önem kazanan çok disiplinli araştırmalarda fen bilimleri, mühendislik bilimleri, sağlık ve yaşam bilimleri ile sosyal ve beşeri bilimlerin ortak katkılarının önemine dikkat çeken Mandal, “Çıktı ve etki odaklı çözümlere ulaşmak çok disiplinli yaklaşımlarla mümkün olacaktır” dedi.

Çevre yönetimi, doğal kaynaklar, çevre kirliliği ve iklim değişikliği değişimleri dahil olmak
üzere sosyal ve beşeri bilimlerde yenilikçi çözümler için 3005 - Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destekleme Programı’nın başvuruya açıldığını hatırlatan TÜBİTAK Başkanı, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
nin TÜBİTAKtan aldığı destekler kapsamında değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Mandal, Adana Hacı Sabancı OSBde firma temsilcilerine TÜBİTAK desteklerine ilişkin bilgi verdi

Prof. Dr. Mandal, Adana temasları kapsamında Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesini de ziyaret etti. Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel ile organize sanayi bölgesindeki firmaların temsilcilerine hitap eden Başkan Mandal, Ar-Ge merkezi bulunan ve Ar-Ge odaklı firmaların temsilcilerinin sorularını cevapladı, TÜBİTAK destekleri hakkında bilgi verdi.

16.03.2022