TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Roket Yarışması Takımları’nı Ziyaret Etti

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini artırmayı ve kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan, bu yıl üçüncüsü düzenlenen TEKNOFEST Roket Yarışması’na katılan takımları Tuz Gölü Hisar Atış alanında ziyaret etti.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, montaj alanında hazırlıklarını sürdüren ziyaret ederek, roketleri hakkında teknik bilgiler aldı. Takımların sorularını da cevaplayan Mandal, daha sonra atış alanına geçti.

Atış alanında fırlatma öncesi takımlarla birlikte geri sayım yapan Hasan Mandal, takımların sevinçli ve hüzünlü anlarına eşlik etti.

Başarılı olan takımları tebrik eden Mandal, atışları başarısız geçen takımlara ise, asla pes etmemeleri, denemekten vazgeçmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Roket yarışlarının bu yıl üçüncüsünün gerçekleştiğine değinen Prof. Dr. Mandal, yarışmaya başvuruların her yıl arttığını, bu yıl 516 takımın başvurduğunu belirtti. Bu rakamın, salgın sürecinin ortaya çıkardığı güçlüklere rağmen çok güzel bir rakam olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mandal, “Arkadaşlarımız, bu zor dönemde, Milli Teknoloji Hamlesi için buraya geldiler. Ülkemizin ihtiyaçları için biz her zaman varız diyorlar. Bu gerçekten heyecan verici” diye konuştu.

 

Her birinin kendi hikayesi var

Roket Yarışmasında bu yıl yeni bir kategorinin eklendiğini belirten Prof. Dr. Mandal, yüksek irtifa kategorisinin bu yıl ilk kez gerçekleştirileceğini söyledi. Bütün takımlara başarı dileyen Prof. Dr. Mandal, kazanmanın ötesinde, buraya kadar gelmiş olmanın dahi önemli bir başarı olduğunu ifade etti.

Her bir takımın kendi hikâyesiyle yarışa geldiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, “onlar ne kadar heyecanlıysa ben de o kadar heyecanlıyım” dedi.

Yarışmaya katılan takımları, ailelerini, üniversitelerini tebrik eden Prof. Dr. Mandal, “Milli Teknoloji Hamlemiz güvenli bir şekilde hedefine doğru devam ediyor. Biz bu gençlerimizle hem kısa vadede 2023 yılına, hem de orta ve uzun vadede 2053, 2071’e doğru devam edeceğiz” diye konuştu.

Teknolojiyi sadece kullanmanın değil, tasarlamanın da çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mandal, bilim temelli teknoloji sürecinde, üniversitelerin yarışlara tek tek değil, bir araya gelerek katılmalarının da önemine değindi. Prof. Dr. Mandal, şöyle devam etti: “Sadece bir üniversite değil, üç üniversite bir araya geliyor ve yarışa katılıyor. Bu bizim görmek istediğimiz, arzu ettiğimiz bir tablo. Bir üniversite hocası olarak benim hep tavsiye ettiğim bir hususun, burada gerçek uygulamasını görüyoruz.”

 

TEKNOFEST, TÜBİTAK’ı görünür kıldı

TÜBİTAK’ın geçmişte süreçlerini daha kapalı bir yapıda sürdürürken, 2018 yılından başlayarak yıl içinde gerçekleştirdiği faaliyetlerini bir döneme bütünleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, “TEKNOFEST, TÜBİTAK’ın kapılarını açtı. Elektrikli Araç Yarışları, İnsansız Hava Aracı Yarışları ve yeni kategoriler oluşturduk. Roket yarışlarını, ROKETSAN ile birlikte üç yıldır gerçekleştiriyoruz. Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasını da TEKNOFEST kapsamına aldık. Dolayısıyla öğrencilerimiz çalışmalarını bağımsız gruplar halinde değil, TEKNOFEST içinde yapıyorlar. 21 yarışmanın en az üçte birinde TÜBİTAK yer alıyor. Dolayısıyla biz kendimizi TEKNOFEST ile tamamen bütünleştirdik” diye konuştu.

TEKNOFEST aracılığıyla, TÜBİTAK’ın daha görünür olduğunu belirten Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK’ın neler yaptığının, hem Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi için hem de ülkemizin ihtiyacı olan kritik bilginin üretilmesi noktasında yer aldığının gösterilmeye çalışıldığını kaydetti.

TEKNOFEST’e geçen yıl 1 milyon 720 bin kişinin katıldığını hatırlatan Prof. Dr. Mandal, bunun inanılmaz bir rakam olduğunu, dünyanın en büyük havacılık ve uzay festivalinin TÜBİTAK’a da bir değer kattığını ifade etti.

TÜBİTAK’ın çalışmalarının TEKNOFEST ile birlikte dar bir kapsamdan çıkarak uluslararası kitlelere aktarılabildiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK, TEKNOFEST ile birlikte kendini çok daha kuvvetlendirdi ama aynı zamanda sorumluluğu da arttı. O yüzden TEKNOFEST’te yer almaktan çok memnunuz. Salgın sürecinin güçlüklerine rağmen tüm yarışlarda varız. Ben de mümkün olduğunca genç arkadaşlarımızın yanında olmaya, onlara moral ve motivasyon vermeye çalışıyorum. Aynı zamanda onlardan aldığımız geri dönüşlerle de gelecekte yarışmalarımızı nasıl tasarlamalıyız konusunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Alçak, orta, yüksek irtifa olmak üzere üç kategoride gerçekleştirilen yarışmada 82 takım finalist olmaya hak kazandı. Nefeslerin tutularak izlendiği roket atışları, Tuz Gölü Hisar Atış alanında 13 Eylül tarihine kadar sürecek olan Roket Yarışması’nın sponsorluğunu ise TÜBİTAK SAGE ve Roketsan yapıyor.

 

08.09.2020