TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a Topluma Hizmet Ödülü Verildi

-A +A

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Hacettepe Üniversitesi tarafından verilen “Topluma Hizmet Ödülü”ne layık görüldü.

Prof. Dr. Mandal ödülünü, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran’ın elinden aldı.

Törende konuşan Prof. Dr. Mandal, bugüne kadar bilimsel çalışmalarına vesilesiyle pek çok ödül aldığını ancak topluma yaptığı katkılara yönelik bu ödülün bir ilk olduğunu vurgulayarak ödül almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Anadolu Üniversitesi’nde başlayan ve daha sonrasında Sabancı Üniversitesi’nde devam eden akademik kariyeri boyunca en önem verdiği iki hususun bilgiyi üretmek için geleneksel yöntemler dışında yöntemler aramak ve insanların hayatına dokunmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mandal, YÖK ve TÜBİTAK gibi kurumlarda üstlendiği idari görevlerde de bu misyonu devam ettirdiğini belirtti.

Mandal konuşmasında Türkiye’nin bilimsel ve teknoloji alanında başarılı olmasının yolunun kamu sektörü, özel sektör ve üniversiteler arasında iş birliğiyle mümkün olduğunu dile getirdi. TÜBİTAK olarak bu doğrultuda girişimler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Mandal, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ve TÜBİTAK desteğiyle kurulan COVID- 19 Türkiye Platformu’nu, Türkiye Deprem Platformu’nu ve Müsilaj Araştırmaları Çağrısı Programı kapsamında verilen destekleri örnek olarak gösterdi.

Prof. Dr. Mandal TÜBİTAK olarak; 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı, Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM), Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı, TÜBİTAK TEYDEB Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı gibi programlarla farklı sektörler arasında “birlikte üretme ve birlikte başarma” kültürünü yaygınlaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.

TÜBİTAK olarak bilim ve teknoloji alanında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesi için önemli bir çaba sarf ettiklerini vurgulayan Mandal, gençlere araştırma kültürünü lisans döneminden itibaren kazandırmak için TÜBİTAK bünyesinde Stajyer Araştırmacı Burs Programını (STAR) başlattıklarını duyurdu.

Prof. Dr. Mandal bu ödülün kariyeri için çok önemli olduğunu vurgulayarak, ödülün hem motivasyonunu hem de sorumluluğunu arttırdığını ifade etti.

25.10.2021