TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Mesajı

-A +A

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul’dan hareket eden “Bandırma” Vapuruyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a attığı ilk adımın üzerinden 103 yıl geçti. Milletimiz için bir dönüm noktası olan bu tarihte, Milli Mücadelemiz başladı. 
Savaş meydanında kazandığımız başarıyı bilimden teknolojiye,  savunmadan sağlığa her alana yayarak, Atatürk’ün Türk ulusuna hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için biz de TÜBİTAK olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluğun bilinciyle faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 
Toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında benimsediğimiz yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı vizyonumuzla, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmasında gençlerimizin taşıdığı önemin bilincindeyiz. Bu bilinçle, gençlerimizi bilgi ve teknolojiyle donatılmış bir geleceğe hazırlamayı hedefliyoruz. “Ülkemizin bağımsız bir şekilde kendi teknolojisini geliştirmesi için ben de varım” diyen tüm gençlerimizin yanında oluyor, onları her alanda ve her aşamada cesaretlendirmeye devam ediyoruz.
COVID-19 pandemisinde olduğu gibi, gelecek yıllarda tüm insanlığı bekleyen diğer küresel güçlükler, gençlerimize yaşamaya değer bir dünya bırakmak için bilim ve teknolojinin en önemli ve vazgeçilmez bir unsur olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Gençlerimize, sağlıklı ve güzel bir gelecek bırakabilmek için onları bilim ve teknolojiyle eğitmek zorunda olduğumuzun farkındalığı, gençlerden beklentimizin büyüklüğü bizlere de kurumsal olarak sorumluluk yüklüyor.
Kurumumuz tarafından sağlanan lisans, yüksek lisans ve doktora bursları ile gençlerimizin eğitim ve araştırma olanaklarına ulaşmalarında önemli bir rol oynuyoruz. Ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerimize yönelik düzenlenen yarışmalar ile gençlerimizin bilim ve teknoloji üretim süreçleri ile erkenden tanışmalarına vesile oluyor ve bu misyonumuz ile gurur duyuyoruz. Aynı zamanda destek programlarımız ile de üreten gençlerimizin yanında oluyor,  Türkiye’yi lider ülke konumuna getirmek için katkıda bulunan gençlerimizin yolunu aydınlatıyoruz. Gençlerimizin girişimcilik faaliyetlerini, bilimsel arayışlarını, bilim insanı olmaya yönelik ideallerini, yenilikçiliğe yönelik gayretlerini, Ar-Ge çalışmalarını ve projelerini desteklemeyi asli görevimiz olarak görüyoruz. 
Gençlerimiz için kitap ve dergiler yayınlıyor, Bilim Merkezleri ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile binlerce gencimizi bilim ve teknoloji ile tanıştırıyoruz. 2018 yılından bu yana gerçekleştirilen ve artık dünyanın en büyük havacılık ve uzay festivali haline gelen TEKNOFEST Yarışlarında geleceğin teknoloji yıldızları yetişiyor. 21-26 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Atatürk Havalimanında yoğun bir ilgi ve heyecanla gerçekleştirilen TEKNOFEST 21’de, 36 farklı kategorideki yarışmanın 12’sini TÜBİTAK düzenledi.
Bu yıl 26-29 Mayıs tarihleri arasında Azerbaycan’da ve 30 Ağustos-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Samsun’da gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST’in beşinci yılında da TÜBİTAK birbirinden renkli ve heyecanlı yarışmaların yürütücülüğünü üstleniyor. 

Dün destansı bir mücadele veren, aynı ruh ve aynı idealler etrafında toplanan gençlerimiz, bugün bu ülkeyi nasıl ayağa kaldırıyor ise, yarın da daha yükseklere taşımaya devam edecektir. TÜBİTAK olarak, tüm imkânlarımızla gençlerimizin yanında olacağımızı, bu çetin yolculuklarında kendilerine her türlü desteği vereceğimizi ifade ediyorum.
Bu toprakları bizlere vatan kılan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatanımız için mücadele eden tüm kahramanlarımızı minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Hayalleri, umutları, projeleri ve tüm renkleriyle geleceğimizin teminatı gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.

Prof. Dr. Hasan Mandal
TÜBİTAK Başkanı

 

19.05.2022