TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

-A +A

Bugün, ulusal egemenliğimizin simgesi Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 102. yıldönümünü ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutlamanın gurur ve sevinci içindeyiz. 

Toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında benimsediğimiz yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı vizyonumuzla, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmasında çocuklarımız ve gençlerimizin taşıdığı önemin bilincindeyiz. Bu bilinçle, çocuklarımızı ve gençlerimizi bilgi ve teknolojiyle donatılmış bir geleceğe hazırlamayı hedefliyoruz. “Ülkemizin bağımsız bir şekilde kendi teknolojisini geliştirmesi için ben de varım” diyen tüm çocuklarımızın yanında oluyor, onları her alanda ve her aşamada cesaretlendirmeye devam ediyoruz.

Çocuklarda ve gençlerde araştırma yapma, soru sorma, merak etme ve okuma isteği uyandırmak için TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri arşivini 16 Mart 2020’den itibaren ücretsiz olarak herkesin erişimine açtık. Bugüne kadar 17 milyondan fazla (17.200.000) dergi içeriği ücretsiz olarak indirildi. Arşivimize gösterilen ilgi, bilim yayınlarımızı daha kıymetli hale getirdi.

Türkiye’nin en çok okunan periyodik yayınları arasında önemli bir yer tutan TÜBİTAK Popüler Bilim Dergilerimizle ve TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplarımızla bilim okuryazarı olan nesiller yetiştirmeye devam ediyoruz. Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergileri için yaklaşık 195.000 dergi abonesine, 3,5 milyon baskı sayısına ve 3 milyona varan satış sayısına ulaşıldı.

TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları bünyesinde 27 yeni kitap yayımlandı; 78 kitabın yeniden basımı yapıldı; toplam 975.000 kitap baskı adedine ulaşıldı. Ayrıca 20 konu alanından oluşan dört ciltlik Sosyal Bilimler Ansiklopedisi’nin basımı yapıldı.

TÜBİTAK Bilim Genç dergisi olarak 2,6 milyon kullanıcıya ve 5,6 milyon sayfa ziyaretine ulaşıldı. Ayrıca çevrim içi olarak gerçekleştirilen 35 Bilim Söyleşisi ile yaklaşık 150.000 görüntülenme sayısına erişildi.

Geçtiğimiz yıl, TÜBİTAK destekli Bilim Merkezleri yaklaşık 640.852 kişi tarafından ziyaret edildi, 45.432 kişi bilim merkezlerindeki eğitim atölyelerine katıldı. Bilim Merkezlerimizde çocuklarımıza bilimsel olguları birebir deneyimleme olanağı sunuyor, bilimi sevdiriyoruz ve bu sevginin artarak çoğalması ve devam etmesi için çalışmaya devam edeceğiz.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarımızda bilimsel çalışmalar yapma, proje hazırlama fırsatı sunmayı amaçladığımız TÜBİTAK Bilim Fuarı desteği ile 9. Bilim Fuarları kapsamında 81 ilde 5.339 proje destek hakkı kazandı. Destek kararı sonrasında sözleşme imzalayarak yürürlüğe alınan 4.905 projeyi 27,7 milyon TL ödenek ile destekledik.

55 ilde 66 Deneyap Teknoloji Atölyesinde 9.180 öğrencimiz eğitim almaya devam ediyor.

İlkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencileri Türkiye'deki üniversitelerde öğretim üyesi olan ya da doktorasını tamamlamış öğretim görevlisi olarak görev yapan bilim insanlarıyla bir araya getirerek öğrencilerde bilimsel olgulara yönelik ilginin oluşması, toplumumuzda bilim iletişiminin ve bilimsel farkındalığın artmasının amaçlandığı Bilim Söyleşileri kapsamında 31 Mayıs 2022 tarihine kadar 72 ilde 839 tane Bilim Söyleşileri etkinliğinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Geleceğin teknoloji yıldızlarının yetiştiği, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali "TEKNOFEST 2021", 21-26 Eylül tarihleri arasında, İstanbul Atatürk Havalimanında yoğun bir ilgi ve heyecanla gerçekleştirildi. 36 farklı kategorideki yarışmanın 12’sini TÜBİTAK düzenledi.

Bu yıl 26-29 Mayıs tarihleri arasında Azerbaycan’da ve 30 Ağustos-4 Eylül 2022 tarihleri arasında Samsun’da gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST’in beşinci yılında da TÜBİTAK birbirinden renkli ve heyecanlı yarışmaların yürütücülüğünü üstleniyor.

TÜBİTAK, Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışmaları, Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması, Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Yarışması, Serbest Görev İnsansız Hava Araçları Yarışması, Robotaksi Binek Otonom Yarışması, Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması, Biyoteknoloji ve İnovasyon Yarışması, Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması, Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları, PARDUS 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması’nın yanı sıra, bu yıl ilk kez Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması, Çip Tasarım Yarışması, Dikey İnişli Roket Yarışması ve Hyperloop Geliştirme Yarışması’nı da düzenliyor.

TÜBİTAK olarak, hedeflerimiz doğrultusunda bilimsel araştırma ve geliştirme programlarımızı hassasiyetle sürdürüyor, geleceğimizin teknoloji yıldızlarının yetişmesi, ülkemizin gelişmiş teknolojilerle donatılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde başlatılan Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sağlayacak destek ve teşvik programlarını özenle uyguluyoruz.

COVID-19 pandemisi gibi önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacağımız diğer küresel güçlükler bize bir kez daha gösterdi ki; çocuklarımıza yaşamaya değer bir dünya bırakmak için bilim ve teknoloji en önemli unsurdur. Çocuklarımıza sağlıklı ve güzel bir gelecek bırakabilmek için onları bilim ve teknolojiyle eğitmek zorunda olduğumuzun farkındalığı, gençlerden beklentimizin büyüklüğü bizlere de kurumsal olarak sorumluluk yüklüyor.

İnanıyoruz ki; çocuklarımız ve gençlerimiz fikirlerini çağın gerektirdiği bilgiyle buluşturacak, kendilerine sunulan imkânları en iyi şekilde değerlendirecek, tarihlerinden aldıkları özgüvenle büyük başarılara imza atarak büyük Türkiye’yi inşa edeceklerdir.

Milli iradenin ve egemenliğin öneminin vurgulandığı bu anlamlı günde, Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları ile hayatlarını millet, devlet ve değerlerimiz için feda eden aziz şehitlerimizi, gazi ve kahramanlarımızı, ebediyete intikal etmiş bilim insanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyor, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı” gönülden kutluyorum.

Prof. Dr. Hasan MANDAL
TÜBİTAK Başkanı

23.04.2022