TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı

-A +A

Bugün, ulusal egemenliğimizin simgesi Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 103. yıldönümünü ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz.

Toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında benimsediğimiz yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı vizyonumuzla 2023 yılı hedeflerimiz doğrultusunda büyük ve önemli başarılara imza attık. Ülkemizin 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmasında, çocuklarımız ve gençlerimizin taşıdığı önemin bilincindeyiz. Bu bilinçle, çocuklarımızı ve gençlerimizi bilgi ve teknolojiyle donatılmış bir geleceğe hazırlamayı hedefliyoruz. “Ülkemizin bağımsız bir şekilde kendi teknolojisini geliştirmesi için ben de varım” diyen tüm çocuklarımızın yanında oluyor, onları her alanda ve her aşamada cesaretlendirmeye devam ediyoruz.

Çocuklarda ve gençlerde araştırma yapma, soru sorma, merak etme ve okuma isteği uyandırmak için TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri arşivini 16 Mart 2020’den itibaren ücretsiz olarak herkesin erişimine açtık. Bugüne kadar yaklaşık 25 milyon dergi içeriği ücretsiz olarak indirildi. Arşivimize gösterilen ilgi, bilim yayınlarımızı daha kıymetli hale getirdi.

Türkiye’nin en çok okunan periyodik yayınları arasında önemli bir yer tutan TÜBİTAK Popüler Bilim Dergilerimizle ve TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplarımızla bilim okuryazarı olan nesiller yetiştirmeye devam ediyoruz. Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergileri için yaklaşık 195.000 dergi abonesine, 3,5 milyon baskı sayısına ve 3 milyona varan satış sayısına ulaşıldı.

TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları bünyesinde, 1 buçuk milyonu aşkın basım adedi ile 45’i “yeni”,  toplam 122 popüler bilim kitabı yayımlandı. Ayrıca 700 bilim insanının katkılarıyla hazırlanan dört ciltlik Sosyal Bilimler Ansiklopedisi’nin basımı yapıldı ve ansiklopedi.tubitak.gov.tr üzerinden Açık Erişim ile tüm dünya araştırmacılarının hizmetine sunuldu.

Gençlere yönelik hazırladığımız ücretsiz dijital popüler bilim yayınımız TÜBİTAK Bilim Genç olarak 2022’den bu güne yaklaşık 4,2 milyon kullanıcıya ve 8,5 milyon sayfa ziyaretine ulaşıldı. Ayrıca 2020 yılından beri çevrim içi olarak gerçekleştirilen 68 Bilim Genç Canlı Bilim Söyleşisi ile 460.000’den fazla izlenme sayısına erişildi.

Geçtiğimiz yıl, TÜBİTAK destekli Bilim Merkezleri yaklaşık 1.193.434 kişi tarafından ziyaret edildi, 238.491 kişi bilim merkezlerindeki eğitim atölyelerine katıldı. Bilim Merkezlerimizde çocuklarımıza bilimsel olguları birebir deneyimleme olanağı sunuyor, bilimi sevdiriyoruz ve bu sevginin artarak çoğalması ve devam etmesi için çalışmaya devam edeceğiz.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarımızda öğrenim gören ortaokul ve lise öğrencilerimize bilimsel çalışmalar yapma ve proje hazırlama fırsatı sunmayı amaçladığımız 4006-TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı 9. Bilim Fuarları kapsamında 2022 yılında 4.860 okulumuzda bilim fuarı gerçekleştirildi. 9. Bilim Fuarları kapsamında yürürlüğe alınan projeleri 27,7 milyon TL ödenek ile destekledik. Yeniliklerle güncellenen 10. Dönem Bilim Fuarları 4006-A ve 4006-B çağrılarının başvuru süreci devam ediyor. Önümüzdeki dönem gerçekleştirilecek olan bilim fuarları ile çocuklarımızın bilimsel ve teknolojik konularda projeler yapmalarına imkân sağlamaya devam edeceğiz.

81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesinde 16.000 öğrencimiz eğitim almaya devam ediyor.

Geleceğin teknoloji yıldızlarının yetiştiği, dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali "TEKNOFEST”, 2022 yılında yurt dışına açılarak 26-29 Mayıs tarihlerinde kardeş ülke Azerbaycan’da gerçekleştirildi. TÜBİTAK, TEKNOFEST Azerbaycan’da etkinlikleriyle, bilim şovlarıyla ve sergilenen ürünleriyle dikkat çekti. TEKNOFEST rüzgarı 5. yılında Karadeniz’den eserek, Samsun’da 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında yoğun bir ilgi ve heyecanla gerçekleştirildi. Festival kapsamında gerçekleştirilen 40 farklı kategorideki yarışmanın 15’ini TÜBİTAK düzenledi.

Bu yıl ise 27 Nisan-1 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak olan TEKNOFEST kapsamındaki 41 yarışmanın 14’ü TÜBİTAK koordinasyonunda gerçekleştirilecek.

TÜBİTAK olarak, hedeflerimiz doğrultusunda bilimsel araştırma ve geliştirme programlarımızı hassasiyetle sürdürüyor, geleceğimizin teknoloji yıldızlarının yetişmesi, ülkemizin gelişmiş teknolojilerle donatılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın öncülüğünde başlatılan Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sağlayacak destek ve teşvik programlarını özenle uyguluyoruz. Türkiye Yüzyılı'nda bilim ve teknolojiyle gelişen, üreten ve büyüyen Türkiye'yi hep birlikte var gücümüzle çalışarak inşa edeceğimize inanıyoruz.

COVID-19 pandemisi, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilimizi etkileyen depremler, seller, aşırı hava koşulları, iklim göçleri gibi önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacağımız küresel güçlükler bize bir kez daha gösterdi ki; çocuklarımıza yaşamaya değer bir dünya bırakmak için bilim ve teknolojiden başka çıkar yolumuz yok. Gazi Mustafa Kemal’in “Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir” sözlerini rehber edinerek çocuklarımıza sağlıklı ve güzel bir gelecek bırakabilmek için onları bilim ve teknolojiyle eğitmek zorunda olduğumuzun farkındalığı, gençlerden beklentimizin büyüklüğü bizlere de kurumsal olarak sorumluluk yüklüyor.

İnanıyoruz ki; çocuklarımız ve gençlerimiz fikirlerini çağın gerektirdiği bilgiyle buluşturacak, kendilerine sunulan imkânları en iyi şekilde değerlendirecek, tarihlerinden aldıkları özgüvenle büyük başarılara imza atarak büyük Türkiye’yi inşa edeceklerdir.

Milli iradenin ve egemenliğin öneminin vurgulandığı bu anlamlı günde, Türkiye Cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları ile hayatlarını millet, devlet ve değerlerimiz için feda eden aziz şehitlerimizi, gazi ve kahramanlarımızı, ebediyete intikal etmiş bilim insanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyor, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı” gönülden kutluyorum.

Prof. Dr. Hasan MANDAL

TÜBİTAK Başkanı

22.04.2023