TÜBİTAK Başkanı’ndan Genç Yetenek Ramazan Kargılı’ya Ziyaret

-A +A

Köyceğiz ilçe merkezine 50 kilometre mesafede bulunan Sazak Mahallesi Kozluca mevkisinde bir vadide elektriği olmayan evde ailesiyle yaşayan Ramazan Kargılı, ailesinin yaşadığı sıkıntılara çözüm üretebilmek amacıyla kendi imkanlarıyla biber doğrama makinesi, yoğurt dövme makinesi (yayık), matkap, yoğurt kovasından elektrik süpürgesi gibi birçok mekanik cihaz geliştirdi.

Mayıs ayında Ramazan Kargılı ile online konferansta bir araya gelen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal destek ve ziyaret sözü vermişti.

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da girişimciliğinden dolayı evinde ziyaret ettiği Kargılı’nın ürettiki mekanik aletleri yakından inceledi ve Kargılı ailesiyle bir süre vakit geçirdi.

Kargılı'nın kısıtlı imkanlarıyla gerçekleştirdiği çalışmaların Milli Teknoloji Hamlesi’ne organik katkı sunduğunu ve bunun çok kıymetli olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

Ramazanla Mayıs ayının başında bir sanal konferans gerçekleştirmiş ve kendisini ziyaret edeceğimize dair söz vermiştik. Bugün buraya sözümüzü tutmaya, sevgili Ramazan’ı ziyaret etmeye geldik. Ramazan; içinde bulunduğu imkanlara bakmadan, üretmeye ve geliştirmeye kendisini adamış pırıl pırıl bir gencimiz.

Gördüğünüz bu ortamda ailesinin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiği birçok elektriksel ve elektronik cihazla ailesinin hayatını kolaylaştırırken Milli Teknoloji Hamlesi’ne de organik bir katkı sunuyor. Yani teknoloji kullanan değil, teknoloji üreten ve geliştiren…

Ramazan’ı tanıyınca fark ediyorsunuz ki bütün üretimlerini aynı zamanda milli bir hedefle gerçekleştiriyor. Savunma sanayinde yerlilik oranını %70’e çıkardığımız, küresel salgın süresince sağlık alanındaki başarılarla ülke olarak göz doldurduğumuz, Milli Teknoloji Hamlesi’ni konuşmakla kalmayıp, üretimi ve gelişimi her gün biraz daha fazla hissettiğimiz, ülkemizin her bir köşesinden teknoloji ve bilimsel çalışma haberlerinin geldiği bir sürece, Ramazan gibi gençlerimizin kendilerini bilinçli bir şekilde adayarak sundukları katkı çok önemli, çok değerli.

TÜBİTAK desteğiyle üretimlerini daha profesyonel bir aşamaya taşıyacak

TÜBİTAK’ın Ramazan Kargılı’nın çalışmalarıyla sunduğu katkıya destek olacağını belirten Mandal; “TÜBİTAK olarak bize düşen de bu katkıya destek olmak, değerli olana kıymet vermek. Bu sebeple, Ramazan’ın çalışmalarına destek olacak, üretimlerini bir adım daha profesyonelleştirecek teçhizatlara sahip olabilmesi için kendisine gerekli desteği sağlayacağımızı bildirmiştik. Bugün bunu da gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki süreçte üretimlerini daha profesyonel bir aşamaya taşıması umudumuz. Biz kendisine güveniyoruz.

Belki bu sene salgın gündeminden dolayı TEKNOFEST’te birlikte olamayacağız fakat bir sonraki TEKNOFEST için de davetimiz geçerli. Aynı zamanda ne zaman isterse kendisini hayali olan TÜBİTAK Gebze Kampüsümüzde ağırlayacağız. Üniversite eğitimi sırasında stajlarını TÜBİTAK’da yapabilecek….” dedi.

Gençlerimize inanıyoruz

Hasan Mandal gençlere olan inançlarının altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

Hep söylediğimiz gibi. Biz gençlerimize inanıyoruz, bu ülkenin gençlerine fırsat verildiğinde neleri başarabildiklerini görüyoruz. Amacımız; bilim ve teknoloji adına ortada bir kıvılcım varsa onu tutuşturmak. Birlikte üretmek, birlikte başarmak.

%100 Yerli ve Milli teknolojiye ulaşacağız

Ailesinin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiği çözümlerle adından söz ettiren Ramazan Kargılı ise birlik ve destek olunduğunda her işin üstesinden gelinebildiğini belirterek, "İnşallah 2025-2030'lu yıllarda yüzde 100 yerli ve milli teknolojiye ulaşacağız. Emin adımlarla ilerleyeceğiz. İnşallah dışa bağımlılığımızı keseceğiz. Daha güçlü bir devlet, daha güçlü bir millet, daha güçlü yeni bir döneme uyanacağız." ifadelerini kullandı.

Özlem duyulan öğrenci profili

TÜBİTAK Başkanı Mandal’a ziyareti sırasında eşlik eden Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre de eğitim camiası olarak özlem duyulan öğrenci profili çizen Kargılı'yı ortaöğretimden uğurlamanın gururunu yaşadıklarını kaydetti.

Ziyarette Kargılı'ya, teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler verildi.

Mandal'a ziyaretinde, Köyceğiz Kaymakamı Hasan Musab Okatan, Belediye Başkanı Kamil Ceylan da eşlik etti.

05.08.2020