TÜBİTAK Desteğiyle 'Polimetal Su Bazlı' Boya Üretildi

-A +A

Polisan Boya, metal ve pas üzerine uygulanabilen  'Polimetal Su Bazlı' boyayı geliştirdi. Dünyada bir ilk olan bu proje, TÜBİTAK TEYDEB tarafından yaklaşık bir milyon TL ile desteklendi.

Yeni ürün hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Ahmet Burhan Özdemir, TÜBİTAK desteğiyle dünya da bir ilk olan ürünü geliştirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Boya sektörü için bu ürünün büyük bir ihtiyaç olduğunu belirten Özdemir, “Ülkemizde paslı yüzeylere boya sürülme işlemi genellikle antipas boya, ara kat boya ve son kat boya şeklinde yapılıyordu. Antipas uygulamadan önce yüzeydeki tüm pasın temizlenmesi gerekir, bu durum hem işçilik hem de maliyet açısından bir problemdi. Biz, bu uzun işlemler olmadan daha rahat bir şekilde boya yapılacak bir ürün geliştirmek için çalışmalara başladık” dedi.

Projeye başlamalarında TÜBİTAK’tan aldıkları desteğin önemli bir yeri olduğunu dile getiren Özdemir, aldıkları yaklaşık bir milyon TL’lik destekle başladıkları Ar-Ge çalışmasını iki yılda tamamlayarak “Polimetal Su Bazlı” boyayı geliştirdiklerini belirtti.

Paslı Yüzeylere Doğrudan Uygulanabiliyor

Su bazlı Polimetal ürünün, kaba pası alınmış paslı yüzeyler üzerine astar gerektirmeden doğrudan uygulanabildiğini ve uzun süre koruma sağladığını dile getiren Özdemir, “Eski yöntem solvent bazlı metal boyalarda astar uygulaması yapılırken, “Polimetal Su Bazlı” metal boya uygulamasında herhangi bir astar uygulamasına gerek duyulmuyor. Böylece boya öncesi astar veya ara kat uygulamaları nedeniyle oluşan zaman ve işçilik kaybından tasarruf ediliyor. Boya uygulamasının tek seferde gerçekleştirilmesi nedeniyle oluşan uygulama zorluğu ortadan kalkıyor. Su bazlı polimetal anti aging boyası içerdeği özel bağlayıcı sayesinde ayrıca mükemmel yapışma ve UV  direnci sağlar, aynı zamanda darbe direnci yüksektir. “Polimetal Su Bazlı” boya, insan sağlığı açısından da zararlı bir kimyasal ihtiva etmediği ve düşük VOC’li olması nedeniyle çevreci bir metal boyası özelliği taşıyor” dedi.

Türkiye’nin bugün sektörel yapısı ve gücü itibarı ile Avrupa’nın 3. büyük boya üreticisi konumunda olduğunu ve boya sektörünün 2 milyar dolarlık dev bir sanayi haline geldiğini söyleyen Özdemir,  “Bu sene holdingimizin 50. Yılını kutluyoruz. Holdingimizin 50 yıllık yolculuğunun başlangıç noktası Polisan Kimya’nın kuruluşudur. Kuruluşumuzdan bugüne çevre dostu ve sağlıklı ürünleri portfoyüne eklemeyi ilke edinen ve sürekli destekleyen Polisan Boya şirketimiz bu kategoride birçok başarılı ürüne imza atmıştır. Türkiye’nin ilk su bazlı parlak sonkat boyası, ilk su bazlı yol çizgi boyasından sonra dünyanın ilk su bazlı metal boyası tüketicilerimizin beğenisine sunulmuştur. 50. Yılımızda,  Polisan olarak böyle bir inovatif ve çevre dostu ürünü sektöre kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Ürünün patenti için de çalışmalara başladık” dedi.

31.03.2014 Başarı Hikayeleri, Sanayi Başarı Hikayeleri