TÜBİTAK Desteklerinde Yeni Finansman Kolaylıkları

+
-
0
18 Şub 2014
Ulusal destek programları
Destek
Sanayi
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/haber_180214_940-310_0.png
TÜBİTAK, desteklediği özel sektör Ar-Ge ve Yenilik projelerinin finansmanında, özellikle KOBİlerin ihtiyaç duyduğu yeni imkanlar sunuyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık’ın açıklamalarında da yer aldığı üzere, TÜBİTAK, desteklediği özel sektör Ar-Ge ve Yenilik projelerinin finansmanında, özellikle KOBİlerin ihtiyaç duyduğu yeni imkanlar sunuyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenen projelere, başlangıçta bir kez alınan teminat mektubu  ile her dönem ön ödeme yapılacaktır. Ön ödemeler, destek kapsamına alınan proje tahmini maliyetinin, her dönem kalan miktarının %25’i kadar olacaktır.

Ön ödeme için destek kapsamına alınan toplam proje tahmini maliyetinin, %25’inin %25 fazlası  tutarında bir teminat mektubunun, bir kereye mahsus verilmesi gerekmektedir.

TÜBİTAK’ın, firmaların söz konusu teminat mektubunu temin etmede karşılaştıkları zorluklara çözüm olarak, Kredi Garanti Fonu A.Ş. (KGF) ile yaptığı  protokol sayesinde, KGF tarafından düzenlenecek teminat niteliği taşıyan bir “kefalet mektubu” ile, projesi desteklenmeye uygun bulunan KOBİlere ön ödeme yapılabilecektir. Konuya ilişkin başvuru ve detaylı bilgi www.kgf.com.tr internet adresinde yer almaktadır.

Ayrıca, bankalarla yapılan görüşmeler neticesinde, Aktif Yatırım Bankası A.Ş. (AKTİFBANK) tarafından düşük maliyetli teminat mektubu verilmesi yönünde TÜBİTAK’a iletilen niyet mektubu çerçevesinde, teminat olarak, TÜBİTAK TEYDEB tarafından projenin desteklenecek olması yeterli olacaktır. Konuya ilişkin başvuru ve detaylı bilgi www.argefinans.com  internet adresinde yer almaktadır.

Her iki uygulamada da teminat mektubu maliyetleri, mevcut maliyetlere göre en az %50 oranında daha  düşük olacaktır.

TÜBİTAK’ın getirdiği bu araçlar ile, firmalarımızın stoklarında her dönem projenin kalan maliyetinin %25’i kadar tutarın nakit bulunmasına imkan sağlanmıştır. Böylece, önemli bir sorun teşkil eden Ar-Ge finansmanı sürekliliği sağlanarak projelerin yapılabilirliği kolaylaştırılmıştır.