TÜBİTAK Desteklerinin İllere Göre Dağılımı (2005-2010)

+
-
0
27 Oca 2011
Politikalar
Kurumsal
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Bilim ve Teknoloji Politikaları Uygulama Planı (BTP-UP) 2005-2010 Stratejik Amaçları Doğrultusunda Verilen TÜBİTAK Desteklerinin İllere Göre Dağılımının İncelenmesi

TÜBİTAK Desteklerinin İllere Göre Dağılımı (2005-2010)

BTYK’nın 10. toplantısında Bilim, Teknoloji ve Yenilik (BTY) alanında ulusal amaç ve hedeflerin net olarak ortaya konması amacıyla Bilim ve  Teknoloji Politikaları Uygulama Planı 2005-2010 (BTP-UP 2005-2010) hazırlanması kararı alınmış ve Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) aracılığıyla gerçekleştirilmesi hedeflenen temel amaç ve hedefler tanımlanmıştır. BTP-UP 2005-2010, belirlenen temel amaçlara ulaşılması yolunda ulusal BTY seferberliğinin harekete geçirilmesinde izlenen stratejik yaklaşımı ortaya koymuş ve özümseme kapasitemizin arttırılmasında da kilit rol almıştır. BTP-UP 2005-2010’un yedi stratejik amacına ilişkin gelişmeler ve BTY alanında kaydedilen diğer gelişmeler 2005 yılından bu yana ulusal bilim ve teknoloji sistemi performans göstergeleri ve BTYK raporları aracılığıyla sürekli izlenmiştir.

BTP-UP 2005-2010’un stratejik amaçları, kamu tarafından sağlanan Ar-Ge ve yenilik programlarının çeşitlendirilmesine ve bu programların birbirlerini tamamlayacak şekilde bir politika harmanı içerisinde konumlandırılmalarına olanak sağlamıştır. Bu çerçeve kapsamında TARAL aracılığıyla ulaşılacak hedefleri destekleyecek şekilde Ar-Ge ve yeniliğe aktarılan finansal kaynakların artırılmasına ve Ar-Ge ve yenilik için gerekli iklimin oluşturulmasına özelikle önem verilmiştir. Uygulama planında, ülkemizin 2005-2010 döneminde izlediği stratejik yaklaşım içerisindeki Şekil 1’de verilen stratejik amaçlar sırasıyla değerlendirilmektedir.


Şekil 1. BTP-UP (2005-2010)’un Stratejik Amaçları

 

  1. Bilim ve Teknoloji Farkındalığının ve Kültürünün Geliştirilmesi
  2. Bilim İnsanı Yetiştirilmesi ve Geliştirilmesi
  3. Sonuç Odaklı ve Kaliteli Araştırmaların Desteklenmesi
  4. Ulusal Bilim ve Teknoloji Yönetiminin Etkinleştirilmesi
  5. Özel Sektörün Bilim ve Teknoloji Performansının Güçlendirilmesi
  6. Araştırma Ortamının ve Altyapısının Geliştirilmesi
  7. Ulusal ve Uluslararası Bağlantıların Etkinleştirilmesi

 

1. Bilim ve Teknoloji Farkındalığının ve Kültürünün Geliştirilmesi

BTYK’nın 10. toplantısında Sn. Başbakan’ın himayesi altına aldığı dört alandan birisi olan bilim ve toplum faaliyetleri, bilim ve teknoloji farkındalığının ve kültürünün geliştirilmesi başlığıyla BTP-UP 2005-2010’da belirtilen yedi stratejik amaçtan birisini oluşturmaktadır. Bu stratejik amaç altında “toplumun bilim ve teknoloji çabalarına katkı ve katılımının sağlanması” hedeflenmiştir. Bu amaç, “Bilinçlendirme ve yaygınlaştırma programları düzenlenmesi, TARAL karar alma süreçlerinde toplumsal aktörlerin etkin katılımının teşviki, BT farkındalığının ve kültürünün oluşturulması” gibi eylemleri kapsamaktadır.

Bilim ve teknoloji farkındalığının ve kültürünün geliştirilmesi” stratejik amacı altında bilim ve toplum arasında çift yönlü bir ilişkinin kurulabilmesine yönelik yeni programlar ve yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu amaç altındaki eylemlerden birisi olan “Bilinçlendirme ...