Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, denize inmeye hazırlanan Türkiye’nin ilk araştırma gemisi ‘TÜBİTAK Marmara’yı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
TÜBİTAK'ın ihtiyaçları doğrultusunda Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon Sanayi'ye sipariş verilen 'TÜBİTAK Marmara' isimli araştırma gemisinin inşaası tamamlandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, denize inmeyi bekleyen araştırma gemisinde incelemelerde bulundu.
Türkiye'de şimdiye kadar yük, tanker ve ticaret gemileri inşa edildiğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sektörün ilk kez bir araştırma gemisi yaptığını açıkladı. Bakan Ergün, "Araştırma gemisi inşası bizim ülke olarak geldiğimiz seviyeyi gösteriyor. TÜBİTAK Marmara, denizin 3 bin metre derinliklerinde deniz araştırmaları yapabilecek. Biz istesek bu gemiyi daha geniş kapsamlı çalışmalar için de kullanabiliriz. Yeni donanımlar ekleyerek arama kurtarma ve petrol arama gibi faaliyetlerde de böyle bir gemiden yararlanılabilir. Şimdiye kadar böyle şeyleri hep dışarıdan temin ediyorduk; ama artık kendimiz bu işlere soyunuyoruz. İleriki süreçte sadece kendimiz için değil, dünyaya da ihraç edebilecek hale geleceğiz. Sadece yük gemisi değil, araştırma gemilerini de yapabildiğimizi bu gemiyle göstermiş olduk." dedi.
Petrol Araması ve Sismik Araştırma da Yapabilecek
Türkiye'de inşaa edilen ilk araştırma gemisi olan TÜBİTAK Marmara gemisi, oşinografik araştırmalar gerçekleştirmek amacıyla yapıldı. 13 milyon 800 bin TL'ye mal olan araştırma gemisi 45 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde. TÜBİTAK Marmara deniz altı haritaları çıkaracak, deniz hareketleri ve su altındaki canlı yaşamını inceleyecek, deniz kirliliği araştırmaları da yapacak. İncelemelerinde 3 bin metre derinliğe inecek teknik kapasitesi bulunan araştırma gemisi, ilgili ekipmanların eklenmesiyle petrol araması ve sismik araştırmalar da yapılabilecek. Gemi, 11 bilim adamı, 12 mürettebatla iç sularda faaliyet gösterecek. Yaklaşık olarak yüzde 60 yerli imkanla yapılan araştırma gemisinin bu ay içinde denize indirilmesi planlanıyor.