Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ilk kez Bilişim Sergisi açıldı. Sergide TÜBİTAK standını ziyaret eden milletvekillerine ‘Akıllı Kimlik Kartları’ hazırlanarak, verildi. 8 gün sürecek olan Bilişim Sergisi’nde TÜBİTAK standı büyük ilgi görüyor.
TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu’nun İnternet Haftası dolayısıyla düzenlediği ‘Bilişim Sergisi’ Meclis Tören Salonu’nda açıldı. Açılış törenine TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, TBMM Bilişim ve İnternet Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar ve komisyon üyeleri ile TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu katıldı.
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, serginin açılışında yaptığı konuşmada, bilgi çağının artık ’’bilişim çağı’’ halini aldığını vurgulayarak, ’’Eskiden günlerce kitaplardan edinilen bilgiler, artık bilişim ürünlerinin sayesinde birkaç saatte edinilebiliyor. Türkiye hiçbir şeyden bigane kalmadığı gibi, bu konularda da bigane kalmıyor’’ dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç ise, 12 yıllık eğitimin zorunlu hale gelmesi ve akıllı tahta ile tablet bilgisayar uygulamalarına geçilmesiyle Türkiye’de bilişimin çok daha önemli hale geleceğini söyledi.
TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da internetin fırsatlarının yanı sıra risklerini de topluma sunduğuna dikkati çekerek, komisyon olarak risklerin azaltılması, fırsatların ise çoğaltılmasının yollarını araştırdıklarını kaydetti. Güvenlik ve özgürlük sınırlarının çok iyi korunarak internetten yararlanmak için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurgulayan Ünüvar, 2020 yılında dünya nüfusunun 7.8 milyara ulaşacağı, buna karşın internete bağlı cihaz sayısının 50 milyar olacağının öngörüldüğünü söyledi. Bu bakımdan internet teknolojisi konusunda araştırma geliştirme imkanlarının arttırılması gerektiğini ifade eden Ünüvar, komisyonun bu amaçla, İnternet Haftası etkinlikleri kapsamında Bilişim Sergisi’ni Meclis’te organize ettiğini bildirdi.
Meclis’te ilk kez açılan ve 8 gün sürecek sergiye teknoloji firmalarının yanı sıra TÜBİTAK’ta katıldı. Türk mühendisler tarafından geliştirilen ürünlerin tanıtıldığı TÜBİTAK standında milletvekillerine ‘Akıllı Kimlik Kartları’ hazırlanarak, verildi. TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen ve nüfus cüzdanının yerine kullanılacak olan akıllı kimlik kartlarından almak isteyen vekiller vesikalık fotoğrafları ile kimlik bilgilerini TÜBİTAK görevlilerine vererek 5 dakika içerisinde yeni kimliklerine sahip oldular.
AKİS Nedir?
AKİS, milli olarak geliştirilmiş bir akıllı kart işletim sistemidir. AKİS güvenlik hizmetleri sunan bir mikroişlemci üstünde koşar ve elektronik imza, şifreleme ve güvenlik anahtarları taşıma hizmetleri sunar. Günlük hayatta AKİS taşıyan akıllı kartlar elektronik imza, elektronik kimlik kartı, kredi kartı, toplu ulaşım kartı gibi amaçlarla kullanılabilir. AKİS, Ortak Kriter (Common Criteria) CC EAL 5+ güvenlik değerlendirmesinden geçmiş 8051 tabanlı mikroişlemciler üstünde koşacak şekilde tasarlanmıştır. Şu anda ticari olarak satılan AKİS kartı ile ilgili güvenlik dokümanları aşağıda görülebilir:
AKİS Güvenlik Hedefi Dokümanı (Security Target - İngilizce)
Mikroişlemci Güvenlik Hedefi Dokümanı (Security Target - İngilizce)
Teknik Özellikler
68 KB EEPROM
Common Criteria (CC) EAL4+ İşletim Sistemi
Common Criteria (CC) EAL5+ Mikro İşlemci
ISO/IEC 7816 uyumlu
DES simetrik şifreleme algoritması
3DES (2 anahtarlı) simetrik şifreleme algoritması
2048 bit RSA asimetrik imzalama/şifreleme algoritması
PKCS #11 Yazılım Kütüphanesi
MS CAPI Yazılım Kütüphanesi
Gerçek Rastgele Sayı Üreticisi