Türkiye Çerçeve Programları Tarihinde Bir İlk Gerçekleşti, En Yüksek AB Katkılı Hibe Kazanıldı

-A +A

Ufuk Avrupa Programı kurumsallaşmış ortaklıkları arasında yer alan Clean Hydrogen Partnership (Temiz Hidrojen Ortaklığı) 2022 yılı ikinci fasıl çağrılarına ilişkin açıklanan başvuru sonuçları açıklandı,  ülkemizden 1’i koordinatör olmak üzere, TÜBİTAK’ın da dahil olduğu 13 ortağın yer aldığı HYSouthMarmara akronimli proje desteklenmeye hak kazandı.

Toplam bütçesi 36 Milyon Avro olan proje ile Türkiye Çerçeve Programları tarihinde bir ilk gerçekleşti ve tek seferde 7.455.625 Avro tutarındaki en yüksek Avrupa Birliği (AB) hibesi kazanıldı.

Söz konusu proje, TÜBİTAK tarafından verilen Koordinatörlüğe Destek Programı alt desteklerinden olan Proje Yazma Desteğinden de faydalanarak başarılı oldu.

Bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelişiminin desteklenmesi amaçlanıyor

İklim değişikliği ile mücadele ve iklim nötr olma yolunda önemli bir adım niteliği taşıyan proje kapsamında, bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelişiminin desteklenmesi ve hidrojen ekonomisinin sahip olabileceği potansiyel etkinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

5 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında, Balıkesir’de Enerjisa Üretim’in sahasında üretilecek minimum 500 ton yeşil hidrojenin, Linde Gaz tarafından taşınarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanılması hedefleniyor. Proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanılacak. Bu kapsamda Türkiye’nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerinin yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda proje kapsamında Dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğumuz ve hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutan bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajlarının Balıkesir’de kurulacak Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımıyla incelenmesi öngörülüyor.

16 proje ortağından 13’ü Türkiye’den

Koordinatörlüğünü Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın yaptığı projede, Sabancı Üniversitesi, Enerjisa Enerji Üretim A.Ş, Kaleseramik Canakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş, ŞİŞECAM, ETİ Maden, Türk-Alman Üniversitesi, Linde Gaz A.Ş, Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi, Hidrojen Peroksit A.Ş, PwC Yeminli Mali Müsavirlik A.Ş, TENMAK ve TÜBİTAK proje ortağı olarak yer alıyor.

“HORIZON-JTI-CLEANH2-2022-06-02: H2 Valley (small scale)” çağrısı kapsamında sunulan; HYSouthMarmara (South Marmara Hydrogen Shore) akronimli konsorsiyumda 16 kuruluş bulunuyor. Türkiye ile birlikte, Almanya’dan SOFTWARE AG, İtalya’dan UNIVERSITA DI BOLOGNA, Fas’tan ise UNIVERSITE MOHAMMED VI POLYTECHNIQUE yer alıyor.

 

30.01.2023