Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesi’nin açılış toplantısı, Ankara’da gerçekleştirildi.
TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nce, Türkiye genelinde nüfusu 250 binin ve nüfus yoğunluğu kilometrekare başına binin üstünde olan seçilmiş yerleşim alanları içinde; karayolu, demiryolu ve sanayi alanları için mevcut gürültü düzeyinin; gürültüye maruz kalan kişi, konut, okul ve hastane sayılarının belirlenmesi amacıyla stratejik gürültü haritaları oluşturulacak.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, açılışta yaptığı konuşmada, Proje çerçevesinde Adana, Adıyaman, Balıkesir, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon illerinin gürültü haritalarının hazırlanacağını aktardı. Tunaboylu, proje sonunda Türkiye'de ilk kez gürültü simülasyon modeli oluşturulacağını, mekansal gürültü veri tabanı hazırlanacağını, gürültüye hassas mekanların sayılarının hesaplanacağını, gürültüye maruz kalan insan sayısının belirleneceğini söyledi. Tunaboylu, elde edilecek bilgilerin, hem yapı teknolojilerinde, hem gelişimin ve ulaşımın nasıl planlanması gerektiği konusunda önemli veriler sağlayacağını dile getirdi.
Projeyle Avrupa Birliği Uyumlaştırma Çalışmalarının Gerektirdiği Önemli Bir Adım Atıldı
Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde, 2002/49/EC sayılı “Çevresel Gürültü Direktifi (END)” uyumlaştırma çalışmaları kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde (ÇGDYY) yer alan kriterler çerçevesinde, gürültü kaynakları için stratejik gürültü haritalarının oluşturulması zorunluluğu getirildi. Bu proje ile ülkemizde AB uyumlaştırma çalışmalarının gerektirdiği en önemli uygulama adımlarından birisi gerçekleştirilmiş olacak. ÇGDYY'de belirtilen kriterlere göre başta yerleşim yerleri olmak üzere, havalimanları, karayolları, demiryolları gürültü haritaları tamamlanacak.
Türkiye’de İlk Olarak Antalya ve Malatya’nın Stratejik Gürültü Haritaları Çıkarıldı
TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Türkiye'de ilk kez Antalya ve Malatya illerinin stratejik gürültü haritalarını; bu illerde yer alan karayolu, demiryolu, endüstri ve eğlence tesislerini kapsayan gürültü haritalarını tamamladı. Ayrıca, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile yapılan 2 ayrı protokol kapsamında, Türkiye’de ilk kez havalimanı gürültü haritaları oluşturuldu. DHMİ ile yürütülen projeler kapsamında 39 havalimanının gürültü haritaları tamamlanmış olacak.
Stratejik Gürültü Haritası Nedir ?
Stratejik Gürültü Haritası, belirli bir alan dâhilinde farklı kaynaklardan yayılan gürültü etkilerinin bir bütün olarak değerlendirilmesi veya bu tür bir alanın tüm kaynaklar ve fiziksel çevre faktörleri hesaba katılarak değerlendirilmesi için tasarlanan bir haritayı ifade eder. Stratejik gürültü haritaları, azaltım ve kontrol tedbirlerinin alınacağı bölgelerin tespitinde kullanılabilen en önemli araçlardır. Maruz kalınan gürültünün stratejik tahmini ile birlikte (etkilenen nüfusun seviyeye bağlı maruziyet yüzdeleri) gürültü politikasının ilerideki gelişimine de yardım etmektedir. Ayrıca, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde kamuya ve karar mercilerine bilgi vermesi açısından da önem taşımaktadır.