Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu Tamamlandı

-A +A

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaleti açıklarında 16.30 sularında okyanusa iniş yaptı.

Ax-3 ekibini taşıyan SpaceX'e ait Dragon kapsülü, ABD'nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yapmasının ardından 17.00 sularında yer ekibi tarafından gemiye alındı.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Axiom-3 (Ax-3) ekibi, gemiye alınan Dragon kapsülünden çıkarıldı.

Kapsülden sırasıyla 17.30 sularında Walter Villadei, Marcus Wandt,  Alper Gezeravcı ve Michael Lopez-Alegria çıkarıldı. Kapsülden çıktığında gülen yüzü ve dinç tavırları ile dikkat çeken Gezeravcı kapsülden çıkar çıkmaz yumruğunu havaya kaldırarak iyi olduğunu tüm dünyaya gösterdi.

Axiom Space, Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 mürettebatının, Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya dönüş sürecini canlı olarak yayınladı. Aynı zamanda TÜBİTAK’ın sosyal medya hesaplarından da özel bir yayın paylaşıldı. Bu yayında astronot Tuva Cihangir Atasever, TÜBİTAK UZAY İş Geliştirme Grup Lideri Dr. Sadık Murat Yüksel ve TÜBİTAK UZAY Başuzmanı Can Bayraktar hem yayına dair ayrıntıları hem de teknik detayları aktardı. Yayına ABD’den bağlanan proje koordinatörü Ömer Ataş da iniş öncesi son detayları paylaştı. Ayrıca Türkiye’nin dört bir yanındaki bilim merkezleri de bu heyecana ortak oldu. Bilim merkezlerinde dev ekranlar kurularak Alper Gezeravcı’nın dünyaya dönüşü büyük bir coşkuyla takip edildi. O coşku yayına da yansıdı. Sırasıyla Gaziantep, Konya, Antalya ve Bursa’daki bilim merkezlerine canlı bağlanıldı ve oradaki heyecan paylaşıldı.

Gezeravcı'nın bir hafta gözlem altında tutulması ve adaptasyon sürecinin tamamlanması bekleniyor.

Ax-3 mürettebatı, ISS'den 7 Şubat'ta TSİ 17.20'de ayrılmıştı. Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49'da (19 Ocak TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatılmıştı. Yolculuğu yaklaşık 36 saat süren Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak'ta ISS'ye ulaşmıştı.

 

10.02.2024