Türkiye’nin Uluslararası Standartlardaki İlk Bilim Merkezi

-A +A

TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezi olan Konya Bilim Merkezi, modern binası ve uluslararası standartlardaki donanımıyla ön açılış için gün sayıyor.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) kararı doğrultusunda, bilim kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla TÜBİTAK tarafından ilk etapta büyükşehirlerden başlanarak 81 ilde bilim merkezi kurulacak. Yapılacak çalışmalar ile özellikle çocukların bilime olan ilgi ve meraklarının artırılması, teknolojiyi daha doğru kullanmalarının sağlanması amaçlanıyor.

TÜBİTAK ilk olarak Büyükşehir Belediyeleri’ne yönelik olarak 27 Mart 2008’de “Bilim Merkezi Kurulması Çağrısı” yayınladı. Konya Büyükşehir Belediyesi ile 2008 yılının Eylül ayında proje sözleşmesi imzalanarak çalışmalara başlandı. Kocaeli ve Kayseri’de de bilim merkezi kurulması için çalışmalar devam ediyor.

Yaklaşık 1 milyar liralık bütçe ile gerçekleştirilecek proje kapsamında, Belediyeler bilim merkezlerinin binalarını hazırlarken, TÜBİTAK ise şu destekleri verecek:

•             Bilim merkezinde yer alacak sergilerin temini,

•             Eğitim birimlerinde gerçekleştirilecek etkinliklerin içeriklerinin temini; laboratuvar ve sınıflar için gerekli olan teknik donanımın belirlenmesi ve temini,

•             Sergi salonları ve eğitim birimleri ile ilgili mimari danışmanlık,

•             Bilim merkezinin yönetim ve organizasyon yapısının belirlenmesi,

•             Bilim merkezi personelinin eğitimi,

•             Kapsamı TÜBİTAK tarafından belirlenecek, içerikle ilgili diğer konular,

•             Bilim merkezinin işletme aşamasında denetlenmesi

TÜBİTAK’ın ilk destek verdiği bilim merkezi ise Konya Bilim Merkezi. Çalışmalarda sona gelinen bilim merkezi modern binası ve uluslararası standartlardaki donanımıyla dikkat çekiyor. Bilim merkezinde yer alacak sergilerin şematik tasarımları tamamlanarak, sergi üretim ihalesine çıkıldı. Konya Bilim Merkezi için tasarlanan 40 sergiden oluşan “Dünyamız” ve “Lobi Plaza”  temalarının detaylı tasarım ve üretim çalışmaları da sona erdi. Aralık 2013’de Konya Bilim Merkezi binasının tamamlanmasıyla sergi kurulum çalışmaları başladı ve Ocak 2014’de sergi kurulumları gerçekleştirildi. Diğer temalarla ilgili üretim ihalesi çalışmaları da devam ediyor.

Başbakan Erdoğan’dan Konya Bilim Merkezi’ne Tam Not

Barış Kartalı projesi kapsamında havadan ihbar ve kontrol uçağının Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giriş töreni için Konya’ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törenin ardından Bilim Merkezi’ni ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ile Bilim Merkezi’ne gelen Başbakan Erdoğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve yetkililerden bilgi aldı. Bilim merkezinde bulunan sergileri inceleyen Erdoğan, son derece modern ve örnek bir bina olan Konya Bilim Merkezi’nin en fonksiyonel ve en güzel bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dört Büyükşehirde Çalışmalar Devam Ediyor

TÜBİTAK, 2008 yılından bu yana Konya, Kocaeli, Kayseri ve Bursa olmak üzere 4 büyükşehir belediyesi ile sözleşme imzalayarak, bilim merkezi kurulması için çalışma başlattı. Konya, Kocaeli, Kayseri ve Bursa illerinde bulunan bilim merkezleri Türkiye'nin sayılı bilim merkezlerinden olacak. Bilim merkezlerinde eğitim programları, bilim gösterileri, bilim kampları, sertifika programları, bilim insanlarıyla söyleşiler, seminerler ve konferanslar düzenlenecek. Bunların yanında bilim merkezleri ulusal ve uluslararası kongrelere, seminerlere ve proje yarışmalarına da ev sahipliği yapacak.

Kocaeli Bilim Merkezi Projesi

Kocaeli Bilim Merkezi Kurulması Projesi kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile 16 Mayıs 2012’de Bilim Merkezi kurulmasına dair ön protokol, 3 Eylül 2012’de ise sözleşme imzalandı. Sözleşmenin ardından sergilerin şematik tasarımları tamamlandı. Bu kapsamda “Algı ve Gerçeklik” temasına ait 35 serginin üretimi yapıldı.

Kayseri Bilim Merkezi Projesi

Kayseri Bilim Merkezi Kurulması Projesi kapsamında ise, TÜBİTAK ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi arasında 16 Mayıs 2012’de ön protokol, 11 Mart 2013’te de sözleşme imzalandı. Proje kapsamında Ağustos 2013’te baş tasarımcı ve kontrolör firma ile anlaşıldı. Kayseri projesinin kavramsal tasarım çalışmaları devam ediyor. Merkezin 2016 yılında açılışının yapılması planlanıyor.

 

04.03.2014