Üniversiteli Gençlerimiz “Efficiency Challenge Electric Vehicle”da Yarıştı

+
-
0
16 Ağu 2016
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/aea2016-ana.jpg
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nca (TÜBİTAK) düzenlenen ve büyük mücadeleye sahne olan "Alternatif Enerjili Araç Yarışları" Kocaeli'de gerçekleştirildi.

Üniversiteli Gençlerimiz “Efficiency Challenge Electric Vehicle”da Yarıştı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nca (TÜBİTAK) düzenlenen ve büyük mücadeleye sahne olan "Alternatif Enerjili Araç Yarışları" Kocaeli'de gerçekleştirildi. Körfez Yarış Pisti'ndeki yapılan yarışmalar bu yıl "hidromobil" ve "elektromobil" kategorilerinde düzenlendi.

Körfez Yarış Pisti'ndeki yarışların ilk günkü ayağında, hidrojenle çalışan araçların yer aldığı "hidromobil" mücadelesinde Yıldız Teknik Üniversitesi birinci, Anadolu Üniversitesi ikinci, Çukurova Üniversitesi üçüncü oldu. İkinci gün düzenlenen elektromobil kategorisinde mücadelede İstanbul Üniversitesi Milat 1453 Takımı birinci, Trakya Üniversitesi Pehlivan Team ikinci, İstanbul Aydın Üniversitesi Elektroaydın Takımı üçüncü oldu

Elektromobil kategorisindeki 34 takımın yer aldığı yarışların startını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin verdi.

"Bilgiye hakim olan dünyaya hakim olabiliyor"

Prof. Dr. A. Arif Ergin, 2000'li yıllardan sonra kendisi teknoloji üretebilen, bilimsel faaliyetlerini öne çıkartan bir kurum haline geldiklerini söyledi. Alternatif enerjilerin kendileri için önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. A. Arif Ergin, şöyle dedi:

"Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nı teşvik ederek üniversitelerdeki insan kaynağını değerlendirelim istedik. Çünkü teknolojik gelişimlerde önce güçlü olanın sonra da parası olanın dünyaya hâkim olduğu bir dönem geçirdik. Artık bilgiye odaklı bir kazanım içindeyiz, bilgiye hâkim olan bugün dünyaya hakim olabiliyor."

 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, bilginin üniversitelerde ürün odaklı çalışan ekiplerce çıkarıldığını, o yüzden son yıllarda elektrikli ve hidrojenli araç yarışlarını başlattıklarını dile getirdi.

"Yerli olarak bir şeyler tasarlamaya ve üretmeye başladık"

Yarışların Türkiye'deki üniversitelerde heyecan uyandırdığını anlatan Prof. Dr. A. Arif Ergin, üniversitelerde bu yarışlar için üretimler gerçekleştirildiğini ifade etti.

Prof. Dr. A. Arif Ergin, bazı araçların Türkiye'de yapıldığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Yerli olarak bir şeyler tasarlamaya ve üretmeye başladık. Hedefimiz, tasarımları Türkiye'de yapalım, dünya kalitesi ve üstünde üretelim, yurt dışında da ürettirelim. Bu da bizim millilik anlayışımızın içine giriyor. Bu konuda alın teri dökenlerin sanayimize intikal edip, onlarla ülke çapında bir yaygınlaştırmaya gittiğini görmek istiyoruz. Bu yarışlar bu açıdan bir kıvılcım. Çeşitli sanayi kuruluşları tarafından bize geri dönüşler başladı."

Prof. Dr. Arif Ergin, gelecek birkaç yılda sanayinin de buralara destek vereceğini ve daha güzel ürünler çıkarılması adına adımlar atılacağını sözlerine ekledi.

Hidromobil Yarışlarının başlangıç startını Erol Arcaklıoğlu verdi. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, TÜBİTAK'ın temel görevlerinden birinin bilim insanı yetiştirmek ve bilimsel çalışmaları yaygınlaştırmak olduğunu belirterek, Kocaeli'de düzenlenen yarışların bu iki hedefi de karşıladığını söyledi.

Yarışlarla öğrencilere özgüven kazandırmayı ve gelecekte Ar-Ge çalışmalarına daha fazla vakit ayırmalarını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Prof. Dr. Arcaklıoğlu, şöyle devam etti:

 

"10 yılı aşkın süre güneş enerjili araç yarışlarını düzenlemiştik. Orada belli bir doyuma ulaşıldı. Geçen yıldan itibaren elektromobil ve hidromobil yarışlarını yapıyoruz. Bu yılki yarışlara yaklaşık 30 üniversite farklı takımlarla katıldı. Bugün hidromobil enerjili araçların mücadelesiyle başlayan yarışlar, yarın elektromobil kategorisindeki takımların mücadelesinin ardından sona erecek."

Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, yarışa katılan takımların alanda kurulan çadırlarını gezdiklerine dikkati çekerek, gençlerin heyecanı ve araçlar üzerinde yaptıkları çalışmaların gelecek için umut verdiğini belirtti.

Türkiye'de gerek üniversiteler gerek TÜBİTAK'ta alternatif enerjili araçlarla ilgili ciddi çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu, "Türkiye'de bu çalışmalara yoğun destek veriliyor. Bütün dünyada bu çalışmalar yapılıyor fakat konvansiyonel motorların çok ciddi altyapısı var. Bunlardan dönüşüm çok kolay olmuyor ama önümüzdeki 5 yıl içinde yollara ciddi bir şekilde çıkmaya başlayacaklar. İçten yanmalı motorlarda treni kaçırdık, şu anda elektrikli araçlarla bu açığı kapatarak iyi bir noktaya gitmek üzere çalışma yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

“Efficiency Challenge Electric Vehicle”

Alternatif Enerjili Araç Yarışları bu yıl “Efficiency Challenge Electric Vehicle” adıyla düzenlendi. 2005 yılından bu yana 10.000’in üzerinde üniversite öğrencisine ulaşılan yarışlar ile katılımcıların alternatif enerjilerle ilgili araştırma imkânı edinmesi ve bu alanda motor, motor sürücü vb. katma değeri yüksek araç bileşenlerinin geliştirilmesi amaçlandı.

Bu yıl yarışlara Elektromobil (batarya elektrik enerjili araç) kategorisinde toplam 66,  Hidromobil (hidrojen enerjili araç) kategorisinde ise toplam 16 takım başvuru yaptı. 1 Ağustos’ta yapılan resmi kayıtların ardından Elektromobilde 42, Hidromobilde ise 7 aracın yarışlara katılması planlandı.

Teknik kontrollerden sonra elektromobilde 34 araç, hidromobilde 5 araç yarışmaya hak kazandı. Tüm katılımcı takımlara maddi desteğin verildiği yarışlarda Hidromobil kategorisinde yarışacak araçlara bu yıl dört tekerlekli, iki kapılı şehir konseptine geçilmesinden dolayı 30 bin lira destek verildi. Yaklaşık bir yıllık hazırlık sürecinin sonunda takımların amacı en az enerji sarfiyatı olan elektrikli ve hidrojenli aracı üretmektir. Bu anlamda her kategorinin birincisine 25 bin lira ödül verildi. Takımlar enerji verimliliğinin yanında tasarımları ve araç parçalarının yerli olması durumuyla da ödüllendirildi. Öğrencilerin araçlarının önemli alt parçalarını (motor, motor sürücü vb.) kendilerinin tasarlayıp üretmesini teşvik etmek amacıyla 10 bin liraya kadar “Yerli Ürün Teşvik Ödülü” verildi.

Yarışlarda dereceye girenlere ödülleri, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, TÜBİTAK Genel Sekreteri Süleyman Yaşar, Başkan Danışmanı Prof. Dr. Şemsettin Türköz ve diğer ilgililer tarafından verildi.

Yarışma Sonuçları

Performans Ödülleri:

Elektromobil kategorisinde performans ödülleri enerji tüketimleri değerlendirilerek belirlendi. İstanbul Üniversitesi Milat 1453 takımı birinci, Trakya Üniversitesi Pehlivan Team ikinci, İstanbul Aydın Üniversitesi Elektroaydın Takımı üçüncü oldu.

Hidromobil kategorisinde performans ödülleri hidrojen tüketimleri değerlendirilerek belirlendi. Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü, Sirius aracı birinci, Anadolu Üniversitesi, Hidroana Takımı, Dorlion aracı ikinci ve Çukurova Üniversitesi, Otomotiv Mühendisliği, Hidromobil Takımı, Hidrova aracı üçüncü oldu.

Tasarım Ödülleri

Elektromobil kategorisinde araçlarının düşük enerji tüketimleri nedeniyle Atatürk Üniversitesi Atakar takımı ile Çukurova Üniversitesi Çukurova Takımı’na verilmesine karar verildi.

Hidromobil kategorisinde motor sürücü ve enerji yönetim sistemlerinin tasarımı nedeniyle Afyon Kocatepe Üniversitesi Kocatepe takımına verildi.

Kurul Özel Ödülleri

Elektromobil kategorisinde Kısıtlı imkânlarına rağmen ilk defa katıldıkları organizasyonda göstermiş oldukları başarı neticesiyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diriliş takımına ve çok yönlü çalışmalarından dolayı Erciyes Üniversitesi Enerjist takımı arasında paylaştırıldı.

Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü

Elektromobil kategorisinde okullara yönelik yapmış olduğu tanıtım çalışmaları nedeniyle KTO Karatay Üniversitesi KARGET takımına, Balkan turuyla ulusal ve uluslararası boyutta tanınırlığı sağladığı için Trakya Üniversitesi Pehlivan Takımına verildi.

Yerli Ürün Teşvik Ödülü

Etkinlik Kitapçığı’nda belirtilen ana bileşenlerden en az 3 tanesini yerli yapan takımlara Yerli Ürün Teşvik Ödülü verildi.

Elektromobil kategorisinde;

1) Pamukkale Üniversitesi ATAY takımına; Motor sürücü, Batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi, telemetri, elektronik diferansiyel uygulaması,

2) Dokuz Eylül Üniversitesi DEMOBİL 35 takımına, Motor, telemetri ve yerleşik şarj birimi,

3) Orta Doğu Teknik Üniversitesi ODTÜ-TEK takımına; motor, batarya yönetim sistemi, telemetri

4) Karabük Üniversitesi KBÜELAR takımına; Motor sürücü, Elektronik diferansiyel uygulaması, Telemetri parçalarının yerli olması nedeniyle ödül verildi.

Hidromobil kategorisinde;

1) Yıldız Teknik Üniversitesi AESK takımına, motor, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi, telemetri ve enerji yönetim sistemi

2) Uludağ Üniversitesi UMAKİT takımına; motor, motor sürücü ve batarya yönetim sistemi parçalarının yerli olması nedeniyle ödüle layık görüldü.