Yıldızlarla Bu Kez Erzurum'da Buluşuyoruz

-A +A

TÜBİTAK’ın, gökyüzü tutkunlarını bilim dolu aktivitelerle buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’nin yeni durağı Erzurum oluyor. 22-24 Temmuz tarihleri arasında Türkiye’nin en büyük teleskobuna ev sahipliği yapan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) bölgesinde düzenlenecek olan Erzurum Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde astronomi meraklıları, Erzurum Konaklı Ejder3200 Kayak Merkezi'nde gökyüzünü izleme fırsatı yakalayacak. Etkinlik, 22 Temmuz Cumartesi günü, saat 10.00'dan itibaren halka açık olarak gerçekleştirilecek.

 

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik Spor Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ve T.C. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) destek ve katkılarıyla TÜBİTAK’ın koordinasyonunda düzenlenecek etkinliğin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yapacak.

 

Programda, profesyonel ve amatör astronomlar gökyüzünü inceleyerek yıldızlarla buluşma fırsatı yakalayacak. Katılımcılar ayrıca, bölgede binlerce yıldır gerçekleştirilen astronomi çalışmaları hakkında bilgi alacak. Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin arttırılmasının amaçlandığı etkinlik boyunca seminerler, yarışmalar, gök bilim ile ilgili birçok faaliyet düzenlenecek.

 

Astronomi, teknoloji ve doğanın buluşacağı etkinliğe başvurular da tamamlandı. Amatör ve profesyonel astronomi meraklılarının büyük ilgi gösterdiği etkinliğe katılımcılar kura ile belirlendi. Kura sonrası 600 kişinin katılacağı etkinliğe bin 800 kişi başvuru yaptı.

 

Göklerin Gizemiyle Buluşma

 

Etkinlik boyunca bilim insanları; öte gezegenler, uydu teknolojileri, aynalardaki yıldızlar, ışık kirliliği, gökyüzünü tanıyalım, temel astronomi konularında doğru bilinen yanlışlar, gökte ne var, yere yakın geçiş yapan astroitler, yıldız örtülmeleri, uzay havası, pulsarlar ve karadelikler, kutup araştırmaları gibi farklı başlıklarda katılımcılara birbirinden ilginç sunumlar yapacaklar.

 

Bu yılın Gökyüzü Buluşmaları Erzurum’un Ardından Antalya ile Devam Edecek

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ilk olarak TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisinin 1998 yılında başlattığı ve Antalya Saklıkent’te düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Etkinliğini Anadolu’nun farklı şehirlerine yayarak her yaştan gökyüzü meraklısını bir araya getiriyor. 2022 yılı içerisinde Erzurum’un ardından, Antalya’da 18-21 Ağustos tarihleri arasında yılın dördüncü gökyüzü gözlem etkinliği düzenlenecek. Diyarbakır-Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği 9-12 Haziran’da, Van Gökyüzü Gözlem Etkinliği ise 3-5 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmişti.

20.07.2022