NATO SPS (Barış ve Güvenlik için Bilim)

+
-
0

NATO Barış ve Güvenlik için Bilim (SPS) Komitesi, sivil bilim ve yenilik alanında uygulamalı işbirliğini destekleyen birincil NATO komitesidir. Bu yeni organizasyon, iyi tesis edilmiş prosedürler çerçevesinde sürdürülen projeler yoluyla bilimi toplumla buluşturarak NATO’nun misyonuna katkıda bulunan bir program oluşturmaktadır. Bu organizasyon güvenlik, çevresel sürdürülebilirlik ve Partner ülkelerin önceliklerine odaklanmaktadır.

Genel Bilgi

NATO SPS (Science for Peace and Security)

Barış ve Güvenlik için Bilim(SPS) Komitesi, sivil bilim ve yenilik alanında uygulamalı işbirliğini destekleyen birincil NATO komitesidir. Bu yeni organizasyon, iyi tesis edilmiş prosedürler çerçevesinde sürdürülen projeler yoluyla bilimi toplumla buluşturarak NATO’nun misyonuna katkıda bulunan bir program oluşturmaktadır. Bu organizasyon güvenlik, çevresel sürdürülebilirlik ve Partner ülkelerin önceliklerine odaklanmaktadır.

Destekler

1- Proje Desteği
Bu başlık çerçevesinde, çok yıllık ortaklı ar-ge projeleri desteklenmekte ve bu projelerin kapsamında yapılan mal ve hizmet alım masrafları karşılanmaktadır. Projeyi bir NATO üyesi ülke ile bir NATO partner ülkesinden uzmanın ortaklaşa sunmaları gerekmektedir.

2- Eğitim Desteği

A- İleri Çalışma Okulları
Belirlenmiş öncelik alanlarından herhangi birindeki güncel gelişmelerin üst düzey katılımcılara aktarılacağı kursların düzenlenmesi için sunulan desteklerdir. NATO üyesi ve Partner ülkelerden 12-15 arası konuşmacı ile 60-80 arası dinleyicinin katılımı desteklenebilmektedir. Dinleyicilerin başarılı doktora veya doktora sonrası araştırmacı olmaları gerekmektedir. Projeyi bir NATO üyesi ülke ile bir NATO partner ülkesinden uzmanın ortaklaşa sunmaları koşulu bulunmaktadır.

B- İleri Çalışma Kursları
Güvenlik alanındaki bilgi birikimi ve tecrübelerin genç katılımcılara etkileşimli bir ortamda aktarılacağı kursların düzenlenmesi için sunulan desteklerdir. NATO üyesi ve Partner ülkelerden konuşmacılar ile 20-50 arası dinleyicinin katılımı desteklenebilmektedir. Dinleyicilerin başarılı doktora veya doktora sonrası araştırmacı olmaları gerekmektedir. Projeyi bir NATO üyesi ülke ile bir NATO partner ülkesinden uzmanın ortaklaşa sunmaları koşulu bulunmaktadır. Program prensip olarak Partner ülke katılımcılarının faydalanması amacıyla oluşturulmuştur.

3- Çalıştay Desteği
Bu başlık altında, günümüzün önemli güvenlik sorunlarına çözümlerin aranması amacıyla üst düzey tartışma ortamının oluşturulacağı çalıştaylar desteklenmektedir. Projeyi bir NATO üyesi ülke ile bir NATO partner ülkesinden uzmanın ortaklaşa sunmaları koşulu bulunmaktadır. Çalıştayda ele alınacak sorunla ilgili üst düzey uzman ve dinleyicilerin katılımının destekleneceği bu çalıştaylar tercihen bir Partner ülkede düzenlenecektir.

Öncelikli Araştırma Alanları

Başvuruların NATO SPS Program Heyetince belirlenmiş olan öncelikli araştırma alanlarına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Bu öncelikli alanların ayrıntılı listesine http://www.nato.int/cps/en/natolive/85291.htm sayfasından erişilebilir.

Başvuru Koşulları

Her türlü destek başvurusu için biri NATO üye ülkesinden biri de Partner ülkeden olmak üzere alanında tecrübe sahibi en az iki uzmanın bir ortak proje hazırlaması gerekmektedir.
Tüm destek türleri hakkında ayrıntılı bilgiler ve başvuru formları SPS Programının web sayfasında bulunabilir.
http://www.nato.int/cps/en/natolive/87260.htm

Proje başvuruları Bağımsız Bilimsel Değerlendirme Grubu (Independent Scientific Evulation Group - ISEG) tarafından değerlendirilmektedir. Başvurular bahsi geçen grup tarafından bilimsel ve teknik yeterlilik ile SPS Öncelik Alanlarına uygunluk açısından incelenmektedir. Başvurular yıl boyunca açık olup Değerlendirme Grubu yılda iki kez toplanmaktadır.

Her türlü destek için proje başvurularının doğrudan aşağıdaki adrese iletilmesi gerekmektedir.

SPS Programme
Emerging Security Challenges Division (ESCD)
NATO HQ Bd Leopold III
B-1110 Brussels Belgium
Fax: +32 2 707 4232
E-mail: science@hq.nato.int

NATO Üyesi Ülkeler:
ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Norveç, Danimarka, İzlanda, İtalya, İspanya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Estonya, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Letonya, Yunanistan, Türkiye, Macaristan, Kanada, Arnavutluk, Hırvatistan

Partner Ülkeler:
Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Bosna Hersek,  Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Karadağ, Rusya, Sırbistan, Tacikistan, Makedonya, Türkmenistan, Ukrayna, Özbekistan

SPS Tanıtım Broşürü
0

Genel Bilgi

Genel Bilgi
paragraph-id--4137
Destekler
paragraph-id--4138
Başvuru Koşulları
paragraph-id--4140