1701-Ar-Ge Proje Değerlendirme ve İzleme Çağrısı

+
-
0

1701-Ar-Ge Proje Değerlendirme ve İzleme Çağrısı açılıyor.

Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının, araştırma-teknoloji geliştirme, teknoloji yönetimi ve yenilikçilikte uluslararası düzeyde rekabetçi bir yapıya ulaşmalarına katkı sağlamak için TEYDEB tarafından birçok destek programı bulunmaktadır. Mevcut destek programlarından farklı olarak 2024 yılında Türkiye’de yerleşik KOBİ'ler ve büyük ölçekli sermaye kuruluşlarının yenilikçi ve Ar-Ge niteliği yüksek projelerinin mali destek verilmeden Ar-Ge içeriği, yenilikçi yönü, proje iş ve maliyet planlaması ile proje çıktılarının ekonomik yarara ve ulusal kazanca dönüşebilirliğinin değerlendirilmesi ve izlemesinin yapılmasını amaçlayan 1701-Ar-Ge Proje Değerlendirme ve İzleme Çağrısı açılacaktır.

Bu çağrı ile birlikte, TÜBİTAK’tan mali destek almadan projelerini hedefleri doğrultusunda başarıyla tamamlayan firmalar, ülkemizdeki mevcut diğer teşviklere başvurma ve bu teşviklerden yararlanma fırsatı elde edebilecektir. Ayrıca, kuruluşların kendi öz kaynaklarıyla proje yürütebilmesi, proje maliyetlerini doğru şekilde planlayarak finansal performansının arttırılmasına imkan sağlanacaktır. 

1701-Ar-Ge Proje Değerlendirme ve İzleme Çağrısı 2-Eylül-2024’te açılmıştır.  Başvurular 31 Ekim 2024 (23:59) tarihine kadar yapılabilecektir.

Kimler Başvurabilir?
  • Sektörüne bakılmaksızın Türkiye’de yerleşik KOBİ'ler ve büyük ölçekli sermaye şirketleri başvuruda bulunabilecektir. 
  • Ortaklı başvuru yapılabilecektir.
  • Başvuru yapılacak projelerin bütçesi en az 5.000.000 TL olup  proje bütçesi üst sınırı bulunmamaktadır.
  • PRODİS üzerinden yapılan başvuruda proje başına Başkanlığımızca belirlenen miktar kadar başvuru ücreti* alınacaktır. 
  • Çağrı kapsamına başvuru yapacak firmaların, , TÜBİTAK’tan mali destek veya ön ödeme almasa dahi proje bütçesi ve projenin ayrıntılı gider kalemlerini proje öneri formunda sunması beklenmektedir.
  • Kuruluş bazlı ön kayıt yapılacaktır. Ancak daha önce kuruluş bazlı ön kayıt onayı alan kuruluşlar tekrar kuruluş bazlı ön kayıt yaptırmayacaktır. 
  • Ön kayıt süreçleri tamamlandıktan sonra proje önerisi PRODİS üzerinden e-imza ile TÜBİTAK’a gönderilir.
  • Başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekontun proje başvuru eklerine eklenmesi gerekmektedir. Başvur ücreti ve IBAN için çağrı duyurusuna bakınız.)
Yöntem

-Proje Değerlendirme Sistematiği

Projeler, Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesinin 5’inci Kısmının,1’inci Bölümü (Hakem ile Değerlendirme ve Karar) çerçevesinde değerlendirilir.

Proje önerileri aşağıda belirtilen üç boyuta göre değerlendirilmektedir:

 I. Boyut: Endüstriyel Ar-Ge İçeriği, Teknoloji Düzeyi, Yenilikçi Yönü,

 II. Boyut: Proje Planının ve Kuruluş Altyapısının Proje İçin Uygunluğu,

 III. Boyut: Proje Çıktılarının Ekonomik Yarara ve Ulusal Kazanıma Dönüşebilirliği.

-İzleme

 Projeler, altışar aylık dönemler halinde izleyici(ler) tarafından izlenerek desteklenir. Projenin son döneminde,  proje sonuç raporu ve ticarileşme planı sunulur.

Yönetmelik ve Esaslar

Bu çağrı duyurusu, Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi çerçevesinde yapılmaktadır. Çağrıda belirtilmeyen hususlar için Yenilik Destek Programı Uygulama Esasları Yönergesi ve ilgili diğer TÜBİTAK mevzuatı hükümleri geçerli olacaktır.

İletişim

 

Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

1701@tubitak.gov.tr

Sıkça Sorulan Sorular
Bu çağrıya kimler başvurabilir?

Sektörüne bakılmaksızın Türkiye’de yerleşik KOBİ'ler ve büyük ölçekli sermaye şirketleri başvuruda bulunabilecektir.  Bir kuruluş, çağrıya en fazla 2 proje önerisi ile başvuru yapabilir. Ortaklı başvurular için başvuru sayısı üst limiti uygulanmaz. Kuruluşun hem tekil hem ortaklı başvuruları olduğunda, sadece tekil başvuruları için başvuru sayısı üst limiti uygulanır. Başvuru yapılacak projelerin bütçesi en az 5.000.000 TL olup  proje bütçesi üst sınırı bulunmamaktadır.

Başvurular ne zaman yapılır?

Başvurular çağrı duyurusunda belirtilen tarihlere göre yapılır.

Başvuru ücreti ne kadar?

 

PRODİS üzerinden yapılan başvuruda proje başına Başkanlığımızca belirlenen miktar kadar başvuru ücreti alınacaktır. Başvuru ücreti ve IBAN bilgileri için çağrı duyurusuna bakınız.

Ön ödeme alabilir miyim?

1701 Çağrısı kapsamında başvuru yapan projelere hibe destek sağlamaksızın değerlendirme ve izleme yapılacaktır. Gider kalemlerine veya ön ödemeye dair hiçbir ödeme yapılmayacaktır.

Ek puan ve kritik tespit maddeleri nelerdir?

Ek puan ve kritik tespit maddeleri detayları için çağrı duyurusuna bakınız.

Aynı proje ile TEYDEB’in başka bir programına başvuru yapabilir miyim?

Kuruluş bu çağrı kapsamında sunduğu proje önerisi ile TEYDEB tarafından yürütülen diğer destek programlarına başvuru yapamaz.

İzleme Süreci Nasıl İşliyor?

 

Kuruluşların TÜBİTAK’tan mali destek almasalar dahi 1701 programı kapsamında izlenen projeleri için proje faaliyetlerine ilişkin teknik ve mali müşavir onaylı dönemsel harcama gider formlarını hazırlamaları gerekmektedir. 

Takvim yılı içerisinde iki dönem tanımlanmıştır. Birinci dönem 1 Ocak – 30 Haziran, ikinci dönem 1 Temmuz – 31 Aralık tarih aralıklarını kapsar. Projede yapılan çalışmalar, projenin öngörülen hedefe göre ilerleme durumu ile proje giderleri, AGY300 raporları ile TÜBİTAK’a dönemin bitişini takip eden ikinci ayın sonuna kadar sunulur. 

PRODİS uygulaması üzerinden AGY300 ile sunulan dönemsel gelişmeler ve harcamalar proje izleyicisi ile değerlendirir. İzleyici; proje gelişimi, giderlerin uygunluğu, projenin kazanımları ve benzeri konulara ilişkin görüş ve önerilerini raporladığı AGY400’ü; Dönem Raporu, gider formları, AGY100, TÜBİTAK tarafından iletilen notlar ile kuruluşu yerinde yapacağı ziyareti esas alarak hazırlar. 

Projenin son döneminde AGY300 ile birlikte, proje sonuçlarının, çıktılarının kuruluşa kazandırdığı katma değer ve ulusal kazanımları gösteren doküman olan AGY350 proje sonuç raporu sunulur. Ayrıca proje destek süresinin son döneminde proje çıktısının ticarileşmesi için projenin tamamlanma aşamasına kadar yapılmış̧ veya proje tamamlandıktan sonra yapılması planlanan çalışmaları ve açıklamaları içeren Ticarileşme Planı sunulur.

Proje sonucunda başarı belgesi alabilir miyim?

Değerlendirmesi tamamlanan ve izleme süreci başlayan projeler proje süresi boyunca izlenecektir. Başkanlığımızca yapılan değerlendirme neticesinde başarıyla tamamlanan projeler için; kuruluş tarafından dilekçe ile talep edilmesi durumunda; projenin tamamlanmasına dair belge verilebilecektir. Başarısız ilerleyen projeler ise ilgili çağrının Uygulama Esasları Yönergesi hükümlerine göre yürürlükten kaldırılabilecektir.

Bu program TÜR Belgesi yerine geçer mi?

Hayır, TÜR Belgesi yerine geçmez.

Başvuru ücretini Ar-Ge Merkezi'ne gider olarak gösterebilir miyiz?

Başvuru ücreti kuruluş için bir gider kalemi olacağından Ar-Ge Merkezi'ne gider olarak gösterilebilir.

Başvurumuzun değerlendirmesi olumsuz olursa başvuru bedeli iade edilir mi?

Hayır, geri iade olmamaktadır. Başvuru ücreti değerlendirme masrafları içindir. 

Bu çağrıya başvurmak Ar-Ge Merkezleri için zorunlu bir uygulama mıdır?

Ar-Ge Merkezleri çağrı kapsamında proje başvurusu sunabilmektedirler. Ancak Ar-Ge Merkezleri için çağrıya başvuru zorunluluğu yoktur.

TEYDEB in destek programlarına başvurmak için önce bu programa başvurup onay alma durumuna çevrilecek mi?

Şu anda böyle bir planlama bulunmamaktadır.

Hakem süreci diğer çağrılara benzer mi olacak? Hakemin yerinde ziyaret etmesi sürecimi yürütülecek.

İzleyici, yerinde ziyaret gerçekleştirecektir. İzleme ve değerlendirme sistematiğine dair detayları çağrı metinlerinde (aşağıdaki linkte) bulabilirsiniz:

1701-Ar-Ge Proje Değerlendirme ve İzleme Çağrısı | TÜBİTAK | Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (tubitak.gov.tr)

Proje öneri formu için örnek form var mı?

Proje öneri formu 1501 formu ile aynıdır.  Aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz. 

https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/2024-09/1501_1507_proje_oneri_bilgileri_formu_hazirlama_kilavuzu_agy100-101.pdf

Çağrıya sadece büyük ölçekli KOBİ'ler mi başvurabilir?

Hayır, Çağrı kapsamında sektörüne bakılmaksızın Türkiye’de yerleşik KOBİ'ler ve büyük ölçekli sermaye şirketleri başvuruda bulunabilecektir.

Desteklenen projelerde izleme aşamasında mali raporları sunarken mali müşavir onayı bu programda da zorunlu mudur?

1701 programında da desteklenen projelerde izleme aşamasında sunulacak dönem raporu eklerinde harcamalar beyan edilirken mali müşavir onaylı dönemsel harcama gider formlarının hazırlanması gerekmektedir.

Onay alınan projede çalışan personeller için SGK tarafında maaş istisnalarından faydalanılabilir mi?

Diğer TEYDEB programları kapsamında desteklenen Ar-Ge projelerinde olduğu gibi yararlanılabileceğini değerlendiriyoruz. Ancak program çerçevesinde hibe veya geri ödemeli bir destek sağlanmadığı için SGK tarafından farklı bir uygulama yapılabilmesi ihtimaline binaen SGK'dan görüş alınarak işlemlerin yürütülmesi tavsiye edilmektedir.

İzleme sürecinde başvuru ücreti haricinde tekrar ücret ödenecek mi?

Hayır. Çağrı için sadece başvuru ücreti bulunmaktadır. 

Ortaklı başvurularda Üniversite sanayi ortaklığı olabilir mi?

Kamu kurumları veya üniversiteler ortak olarak yer alamaz. Türkiye’de yerleşik büyük ölçekli kuruluşlar ve KOBİ’ler ile ortaklı başvuru yapılabilir.

Bu çağrıda fikir sahibi araştırmacı ödülü var mıdır?

Hayır. Fikir sahibi araştırmacı ödülü yoktur.

Ar-Ge merkezi olarak devam eden projelerimiz 1701’e başvurarak tekrar bir değerlendirmeden mi geçilecek?

Ar-Ge merkezinizde başlatılan projelerinize devam edebilirsiniz. Devam eden Ar-Ge Merkezi projeniz için 1701’e başvurmanıza gerek yoktur. (Devam eden projenizle ilgili olası değişiklikler için Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü’ne danışmanız tavsiye edilmektedir.) 1701 programı ise proje değerlendirmesi ve izlemesi tamamen TÜBİTAK tarafından yapılan ayrı bir süreçtir.

Ar-Ge Merkezi kapsamında devam eden projeler dahil edilebiliyor mu?

Ar-Ge merkezindeki çalışmalarla 1701 projesi birbirinden bağımsızdır. Şuan ki durumda Ar-Ge merkezindeki çalışmaları 1701 aktarma gibi bir durum söz konusu değildir. (Devam eden projenizle ilgili olası değişiklikler için Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü’ne danışmanız tavsiye edilmektedir.)

Program sonunda hangi teşviklerinden faydalanılabilir?

Gelir Vergisi Stopaj Desteğinden ve Sigorta Prim desteğinden faydalanabilme olasılığı vardır. Ancak firmaların bu süreçler için Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK’dan görüş alarak ilerlemesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca TEYDEB tarafından bu konuda çalışmalar devam etmektedir. Bu konudaki gelişmeler için web sayfamızı takip edebilirsiniz.

Başvuru yapacağımız projenin konusu için sizlerin belirlediği üst başlıklar var mıdır?  Bakanlığa yazılan projeler için başvuru yapılabilir mi?

Çağrıya başvurmak için herhangi bir konu kısıtlaması bulunmamaktadır. Bakanlık veya bir başka Kurum/Kuruluş için hazırladığınız projenin aynısını 1701 için yeniden sunamazsınız

Yatırım teşvik belgesinden farkı nedir?

Bahsedilen belge Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından verilen bir belge olup TÜBİTAK ile ilgisi bulunmamaktadır.

Teknokent tarafından 1501 veya 1507 desteği almış bir projelerin Ar-Ge içeriği denetlenmiyor. Bu programdan onay almış bir proje için de aynı şey geçerli olur mu?

TEYDEB tarafından onaylanmış bir program olduğu için 1701 için de aynı uygulama geçerli olacaktır.

Farklı bir TÜBİTAK çağrısı özelinde başvurusu yapılan proje için başvuru yapılabilir mi?

Hayır, Aynı projeyle birden fazla destek programına başvuru yapılamaz.

Başvuru

Kimler Başvurabilir?
paragraph-id--5242

Değerlendirme

Yöntem
paragraph-id--5243

Mevzuat

Yönetmelik ve Esaslar
paragraph-id--5244
paragraph-id--5245

Yardım

İletişim
paragraph-id--5246
Sıkça Sorulan Sorular
paragraph-id--5255