29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun

-A +A

97 Yıl Önce Yakılan Egemenlik ve Bağımsızlık Ateşini Bilim ve Teknoloji ile İlelebet Yaşatacağız

“Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir.” diyerek 1919 yılında başlattığı Kurtuluş Savaşı’nı zaferle sonuçlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, 97 yıl önce Türk Milleti’ne armağan ettiği Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamanın sevinci, gururu ve coşkusu içindeyiz.

Türk Milleti, 29 Ekim 1923 tarihinde, dünyaya, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin söz sahibi olamayacağını ilan ederek Cumhuriyeti kurmuştur. Türkiye, o tarihten bu yana, verdiği mücadelelerden ilham alarak geleceğe emin adımlarla ve umutla ilerlemektedir.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) olarak bizler de bilimin ve teknolojinin öncülüğünde Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 hedeflerimize doğru kararlılıkla ilerliyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında her yaş grubundan insanımıza temas ediyor; binlerce öğrencimizi, araştırmacımızı ve girişimcimizi destekliyor; Milli Teknoloji Hamlesi için birlikte başarmaya çağırıyoruz. Ülkemizin ihtiyaçları ve küresel rekabetine yönelik merkez ve enstitülerimizde geliştirmiş olduğumuz yerli ve milli teknolojilerimiz ile ülkemiz için her alanda çalışıyoruz.

2023 yılı hedeflerimize ulaşmaya az bir zaman kalmışken; Cumhuriyetimizi daha nice yıllara, çok daha güçlü, çok daha müreffeh bir şekilde taşımak amacıyla 2053 ve 2071 vizyonlarımıza hazırlanıyoruz. Bilim ve teknolojiyle gelişen, üreten ve büyüyen Türkiye’ye katkı sunmaya devam edeceğiz.

Bu duygularla, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı yürekten kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan kılan tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle yâd ediyorum.

Prof. Dr. Hasan Mandal
TÜBİTAK Başkanı

28.10.2020