“Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor” Tanıtım Töreni Düzenlendi

+
-
0
12 Oca 2024
“Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor” Tanıtım Töreni Düzenlendi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla düzenlenen törende TÜBİTAK ile İstanbul valiliği arasında protokol imzalandı.

İstanbul’da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla “Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor Tanıtım Töreni” düzenlendi.  Törende TÜBİTAK ile İstanbul valiliği arasında İstanbul’daki 4.044 okulun TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları ile buluşturulmasını içeren “Bilim ve Teknoloji Farkındalığının Artırılmasına İlişkin İş Birliği Protokolü” ile “Küçükçekmece’de Bilim Merkezi Kurulmasına Yönelik İş Birliği Protokolü” imzalandı. Protokollere TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve İstanbul Valisi Davut Gül imza attı.

“4044 okula 517 bin 350 popüler bilim kitabını ve on binlerce dergiyi armağan ettik”

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bugün bu anlamlı proje ile Cumhuriyetimizin 100. yılında; 517 bin 350 popüler bilim kitabını ve on binlerce dergiyi, İstanbul’daki 4 bin 44 okulumuza armağan ediyoruz. Ayrıca İstanbul’daki ilçelerimizin tümüne, 39 ilçemize TÜBİTAK kitaplığı kuruyoruz. Çünkü gençlerimiz bizim en değerli varlıklarımız, bugünün ve yarının teminatıdır. Gençlerimizden, öğrencilerimizden beklentimiz büyük. Geleceğin Türkiye’sini inşa ederken, gençlerimizle beraber yürüyoruz. Gençlerimizin erken yaşlardan itibaren okuma alışkanlıkları elde etmelerini ve birer bilim okuryazarı olmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Kacır, gençlerimizi bilim ve teknoloji kültürü ile buluşturacak ve onların bu alanda yeni çalışmalar yapmasını sağlayacak adımlar atıyoruz vurgusu ile TEKNOFEST’i işaret etti;  “2023 yılında 44 teknoloji yarışmamıza, 337 bin takımda 1 milyon gencimizin katılımı, dünyada eşi benzeri olmayan bir toplumsal seferberlik ruhunun Türkiye’de doğduğunu gösteriyor. Tabi TEKNOFEST gençlerimize sunduğumuz imkânlardan sadece bir tanesi. Türkiye’nin dört bir yanında, 81 şehrimizin tümünde kurduğumuz 125 Deneyap Teknoloji Atölyesinde 16 bin ortaokul ve lise öğrencimize; yenilikçi teknoloji alanlarında 36 ay süreli ücretsiz eğitimler düzenliyoruz. Yine Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları, Yenilikçi Eğitim Uygulamaları, Bilim Fuarları, Bilim Şenlikleri ve Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum uygulamaları Destekleme Programları, araştırma ve proje yarışmaları, Bilim Olimpiyatları ile bilim, teknoloji kültürünün gelişmesini ve yerleşmesini sağlıyoruz.” dedi.

“Bilim merkezleri ile çocuklarımızı, gençlerimizi bilimle buluşturuyoruz”

Bakan Kacır Bilim Merkezlerinin önemine dikkat çekerek “Bilim merkezleri ile çocuklarımızı, gençlerimizi bilimle buluşturuyor, denemeye ve keşfetmeye teşvik ediyor, onlara bilim tutkusu aşılıyoruz. Konya, Kocaeli, Kayseri, Bursa, Elâzığ, Üsküdar, Antalya, Gaziantep ve Trabzon olmak üzere 9 büyük ölçekli bilim merkezimizde hizmet veriyoruz. Çalışmaları devam eden Altındağ, Şanlıurfa, Düzce, Denizli, Samsun, Yozgat, Esenler Bilim Merkezleri ile bu sayıyı 16’ya çıkaracağız.” vurgusu yaptı.

“Küçükçekmece Bilim Merkezi İstanbul’a hayırlı olsun”

Bilim merkezlerini bugüne kadar yaklaşık 9,7 milyon kişinin ziyaret ettiğini kaydeden Kacır, “Mevcutta faaliyet gösteren 13 küçük ölçekli bilim merkezimizin yanında 10 yeni merkezi de yakında vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bugün bu projelere bir yenisini daha ekliyoruz. İmza törenini gerçekleştireceğimiz Küçükçekmece Bilim Merkezimizde Doğa Bilimleri, Astronomi, Havacılık ve Uzay, Teknoloji, Tasarım ve Matematik olmak üzere 5 bilim atölyesi yer alacak. Ziyaretçilerimiz atölyelerimizde yaparak öğrenme ve takım çalışması esaslı pek çok sürükleyici eğitim ve etkinlikte buluşacak. 1000 metrekarelik sergi alanımızla da gençlerimiz temel bilimlerden geleceğin teknolojilerine pek çok bilimsel konuyu deneyimlemenin heyecanını yaşayacak. Toplumla bilimi, bilimle toplumu buluşturacağız. Bilim Merkezimiz şimdiden Küçükçekmecemize, İstanbulumuza hayırlı uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

“70 binden fazla gencimize toplam 3,1 Milyar lira burs verdik”

“TÜBİTAK’ın burs ve destek programlarıyla eğitim-öğretim hayatınızın her aşamasında ideallerinizin peşinden gitmenizde yanınızda olacağız.” diyen Kacır, “Bakın sadece son beş yılda; lisans ve lisansüstü öğrencilerimize yönelik burs ve destek programlarımız kapsamında, 70 binden fazla gencimize toplam 3,1 Milyar lira burs verdik. TÜBİTAK BİGG programını yeniden düzenleyerek üniversite çağında girişim kurmak isteyen gençlerimizin başvurmasına imkan tanıdık.” diye konuştu.

Bakan Kacır, “TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplarıyla 30 yılı aşkın bir süredir her yaştan okuru bilimle buluşturuyor, bilime ilgiyi artırıyoruz. Bugüne kadar yayımladığımız bin 157 eserde, 28 milyonu aşan baskı adedine ulaştık. Sadece bu yıl, 40’ı yeni olmak üzere toplamda 173 kitapta, 2 milyonu aşan basım adedine eriştik.” diye konuştu.

“Gayemiz bilimi gençlerimizle buluşturmak”

Ulusal Kutup Bilim Programı kapsamında çalışan bilim insanlarımızın katkılarıyla, Kutup Bilimleri Ansiklopedisi’ni yayımladıklarını ve açık erişim olarak tüm dünyanın hizmetine sunduklarını hatırlatan Kacır, “TÜBİTAK Popüler Bilim Dergilerimizle, 50 yıldan fazla süredir bilim toplumu olma yolunda katkı sağlıyoruz. Bilim dergilerimiz her ay 300 bin vatandaşımıza ulaşıyor. Popüler bilim kitaplarımızdan, Bilim ve Teknik, Bilim Çocuk ve Meraklı Minik dergilerimize; Bilim Genç dijital yayınlarımızdan; bilim fuarlarına, bilim şenliklerine, bilim söyleşilerine ve bilim merkezlerine tüm bu çalışmalarla, arzumuz, gayemiz bilimi gençlerimizle buluşturmak.” değerlendirmelerinde bulundu.

“Türkiye Yüzyılı”nın yeni başarı hikayelerinde sizlerin imzası olacak”

Gençlere tavsiyelerde bulunan Bakan Kacır, “Yeter ki siz hayal kurmaktan, inanmaktan, çalışmaktan vazgeçmeyin. Bugün “Milli Teknoloji Hamlesi”nin tüm gurur tablolarında gençlerimizin izi var. “Türkiye Yüzyılı”nın yeni başarı hikayelerinde de sizlerin imzası olacak. Benim şuna inancım tam: Biz gençlerimize yatırım yaptıkça, onların önlerindeki engelleri kaldırdıkça, bu ülkeden daha nice Aziz Sancar’lar, nice Selçuk Bayraktar’lar çıkacak.” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’da başlatılan bu kıymetli projenin, ülke sathına yayılarak tüm okulların TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları ile buluşturulmasını temenni ediyorum.” diyen Kacır, “İstanbul çok şanslı... Sayın Valimizle biz Gaziantep valiliği döneminden bu yana birlikte çalışıyoruz. Gaziantep’te görev yaptığı dönemde Gaziantep’in Bilim Merkezleriyle, Deneyap Teknoloji Atölyeleriyle, keşif kampüsleriyle ve TEKNOFEST’le buluşması için muazzam bir gayret göstermişlerdi. O gayretler neticesinde Gaziantep’e ektiğimiz tohumlar adım adım yeşeriyor. Gaziantep TEKNOFEST’ten bu yana 3 yıl geçmiş olmasına rağmen Gaziantep TEKNOFEST yarışmalarına katılımda halen Türkiye’nin ilk 5 ilinden biri olmayı sürdürüyor. Şimdi bu proje de Sayın Valimizin emeğinin, gayretinin bir sonucu. İnşallah çok daha büyük İşleri de yine İstanbulumuza kazandıracağız” diye konuştu.

“Bilim ve teknolojiyi doğru amaçlar için kullanmak önemli”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da konuşmasında “İstanbul’da İl genelindeki öğrencilerimizi TÜBİTAK kitapları ile buluşturacağız” vurgusu yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a destekleri için İstanbul Valisi Davut Gül’e de iş birliği için teşekkür eden Mandal, İstanbul genelinde 4.044 okulu TÜBİTAK Bilim Yayınları ile buluşturmanın önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Mandal, “Geçtiğimiz hafta sonu zor bir dönem yaşadık, 12 şehidimiz var. Hepsi için Allah'tan rahmet diliyor ve ailelerine başsağlığı temenni ediyorum. Ancak bugünkü etkinlik, bu zor zamanlarda daha da anlamlı hale geliyor. Çünkü pandemi, deprem, iklim değişikliği odaklı gıda ve su arz güvenliği gibi zorluklarla mücadelenin çözümünde anahtar kelimelerimiz bilim ve teknoloji oldu. Ne yazık ki, bazıları sahip oldukları teknolojiyi insanlığa zulüm için kullanıyor. Bu yüzden bilim ve teknolojiyi doğru amaçlar ve insanlığın faydası için kullanmak önemli. Gençlerimizi bu alana yönlendirerek geleceğimizi güvence altına almak istiyoruz.” değerlendirmelerinde bulundu.

Güvenli bir gelecek için temel atıyoruz”

“Çocuklarımızı bilim ve teknolojiyle buluşturmak bizim için son derece değerli.” diyen Mandal, “İstanbul'da bilim ve teknoloji farkındalığını ve kültürünü oluşturmak istiyoruz. Bu süreç önemli bir aşama noktası. İstanbul Valiliği ile bir araya gelerek, en küçük yaş gruplarından başlayarak - yani anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve diğer tüm okullarımızda TÜBİTAK kitaplıklarını bulundurmayı, düzenli olarak meraklı minik, bilim çocuk ile bilim ve teknik dergilerini okullarımıza ulaştırma konusunda mutabık kaldık. Geleceğimizi bilim ve teknolojiyle inşa etme ve TEKNOFEST gençliğimizi birlikte inşa etme noktasında önemli ve örnek iş birliğinin temelini atıyoruz“ diye konuştu.

Küçükçekmece’de bir ilk gerçekleştiriyoruz”

Bugün bilim merkezleri anlamında da bir ilke öncülük ettiklerini kaydeden Mandal, “İstanbul’da bilim ve teknoloji farkındalığını oluşturmak için çabalıyoruz. Aynı zamanda birçok ilçede olduğu gibi, bilim merkezlerimizde atölyeler oluşturarak geleceğimize yatırım yapıyoruz. Küçükçekmece’de bir ilk gerçekleştiriyor olacağız. Hem atölye çalışmalarımızla hem sergilerimizle birlikte özelde bir bilim merkezimiz olacak ve bunlarla da sınırlı kalmayacak. Birçok programımızda bu protokol kapsamında iş birliğimizi geliştireceğiz. Bu sadece bir adım, önemli bir sürecin başlangıcı. İl Milli Eğitim Müdürümüzle de görüştük ve İstanbul’un TÜBİTAK projelerinde, öğretmen eğitiminde ve bilim olimpiyatlarında iş birliği yapacağız. Bu iş birliğinin bir parçası olmak beni şanslı ve sorumlu hissettiriyor. Bu çalışma, diğer iller için de model ve örnek olacaktır. TÜBİTAK olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

“Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor”

Cumhuriyetimizin 100. yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Valiliği, TÜBİTAK ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan iş birliği kapsamında 517.350 adet popüler bilim kitabı ve on binlerce dergi, İstanbul’daki her kademeden 4.044 okula (anaokulu, ilkokul, ortaokul, liseler ile Bilim ve Sanat Merkezlerine) armağan edildi. İstanbul'daki tüm okullar ve BİLSEM’ler TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları ile buluşturularak eğitime ve gelişime destek sağlandı.

İstanbul’da başlatılan bu projenin, ülke genelinde yaygınlaştırılarak tüm illerimizdeki okulların ve öğrencilerimizin TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları ile buluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda İstanbul’un 39 farklı ilçesindeki 39 okula, İstanbul Valiliğine ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne TÜBİTAK özel kitaplığı kuruldu ve kitaplar yerleştirildi.

Küçükçekmece Bilim Merkezi

TÜBİTAK’ın misyonunun bir parçası olarak bilim merkezlerinin kurulması ve tüm ülke çapında yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerle iş birliği yapılıyor. Üsküdar ve Esenler’de bulunan 2 büyük ve 10 küçük ölçekli bilim merkezimizin yanı sıra İstanbul’a yeni bir bilim merkezi daha açılıyor. İstanbul Valiliği ile imzalanan Protokol kapsamında Halkalı Sosyal ve Kültürel Tesis Alanında Küçükçekmece Bilim Merkezi kurulmasına ilişkin çalışmalar başlıyor.

Küçükçekmece Bilim Merkezinde yaklaşık 900 m2 sergi alanı ve 5 adet eğitim atölyesi yer alacak. Küçükçekmece Bilim Merkezimiz de ülkemizin teknolojik alandaki gelişmesine katkı sağlamak üzere çağa yön verecek gençlik hedefimize bizleri bir adım daha yaklaştıracak.

Bilim merkezleri, her yaştan insanı bilimle buluşturan, bilim ve teknolojiyi anlaşılır hale getiren,  bilim ve teknolojinin önemini toplum gözünde artırmayı hedefleyen merkezlerdir. Bilim merkezleri bu hedeflere, ziyaretçilere aktif şekilde gezebilecekleri, dokunabilecekleri, deneyebilecekleri sergiler, deneysel ve uygulamalı etkinlikler sunarak ulaşır. Bilim merkezleri, çocukların ve gençlerin bilimsel konuları ilgi çekici objelerle deneyimleyebildikleri, bilime karşı olumlu yaklaşım geliştirdikleri okul dışı öğrenme ortamlarının başında geliyor. Merak, ilgi ve öğrenme isteği bilim merkezlerinde destekleniyor.

Bugüne kadar 16 büyük ölçekli bilim merkezi sözleşmesi imzalandı, bunların 9 tanesi ziyarete açık. İlki 2014 yılında Konya’da açılan ve 9 ilimizde yer alan bilim merkezlerimiz bugüne kadar toplam 9.677.675 kişi tarafından ziyaret edildi.  Bunun yanı sıra 23 küçük ölçekli bilim merkezi projemizden 13’ü ziyarete açıldı. Bu bilim merkezlerimizden de bugüne kadar toplam yaklaşık 720 bin vatandaşımız yararlandı.