Küresel İnovasyon Ailesi "WAITRO" Olarak Geleceği Birlikte Tasarlıyoruz!

-A +A

Küresel İnovasyon Ailesi olarak kendini konumlandıran Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği’nin (WAITRO) 92. Yönetim Kurulu Toplantısı ve 26. Bölgesel İrtibat Noktası Toplantısı TÜBİTAK ev sahipliğinde Gebze’de gerçekleşti.  

65 ülkeden 160 kurum ve kuruluşun üye olduğu WAITRO'nun Yönetim Kurulu toplantısında, WAITRO ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın yönetiminde Çin, Kolombiya, Danimarka, Almanya, Endonezya, Ürdün, Güney Afrika, İspanya, Tayland ve Trinidad ve Tobago'dan temsilciler, TÜBİTAK Gebze Kampüsü'nde bir araya geldi.

Dünya Endüstriyel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşları Birliği Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal WAITRO'nun 92. Toplantısında küresel sorunlara ortak çözümler oluşturmak için bir araya geldiklerini söyledi. Ülkelerin ortak gündeminin yeşil ve dijital dönüşüm olduğunu vurgulayan Mandal, bu noktada yaşanan gıda, enerji ve su arz güvenliğinin beraberinde getirmiş olduğu ekonomik güçlükler, göçler ve gelecekte beklenen yaşanması daha zor bir dünyaya karşı bilim ve teknolojiyle ortak çözümler üretmek istediklerini belirtti.

Sadece politika belirleyen değil, araştıran bir yapı olduklarını belirten Mandal, "WAITRO Asya-Pasifik, Afrika, Latin Amerika ve Karayipler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ve Avrupa olmak üzere 5 bölgenin temsilcilerinden oluşuyor. WAITRO tüm coğrafyaları bir araya getiren, bugün ve gelecekteki ortak sorunlarımıza bilim ve teknolojiyle çözüm bulabilme araçlarını harekete geçiren bir birliktelik." ifadeleriyle WAITRO’yu tanımladı.

WAITRO 2024 Zirvesi’ni Çin'de düzenleyeceklerini belirten Mandal, "Özellikle iklime bağlı olarak gıda, enerji ve su gibi başlıklar başta olmak üzere sorun yaşayan ihtiyaç sahibi ülkeler ve kurumlarla, bu soruna çözüm oluşturabilecek kurumlar arasında iş birliğini kurmak, ortak projeler gerçekleştirmek için her 2 yılda bir WAITRO’nun dünya zirvesi gerçekleştiriliyor. 2024 yılında da bu zirve Çin'de gerçekleştirilecek. Bu toplantıda onun hazırlıklarını da konuştuk.” ifadelerini kullandı.

Kendi dönem başkanlıkları süresince daha aktif ve hızlı gelişen sorunlara karşı hızlı bir şekilde harekete geçmek noktasında gündem oluşturmaya çalıştıklarını aktaran Mandal, "Özellikle bizim dönem başkanlığımızda daha aktif ve daha fazla işbirliği halinde tüm bölge temsilcileri ve irtibat noktaları ile çalışmaktayız. Sadece konferans düzenlemek değil, ortak projelerle hızlı çözümler bulma noktasında genç insan kaynağının yetiştirilmesi ve sürece dahil edilmesini de ön planda tutmaya çalışıyoruz. WAITRO'nun yapısını daha fonksiyonel bir hale getirebilmek içinde mevcut dernek yapısını sürdürürken aynı zamanda bazı süreçlerin daha hızlı gerçekleşmesi için tüzel kimliğinin de üzerinde görüşeceğiz. Türkiye başkanlığını sadece sırası geldiği için değil oy çokluğuyla seçilerek devraldı. Başkanlık sürecinede amacımız WAITRO’nun daha aktif ve gündemi belirleyen bir yapıya dönüşmesi." ifadelerini kullandı.

“En verimli Yönetim Kurulu toplantı”

2 gün süren toplantılarda WAITRO kapsamında 2023 yılı içinde gerçekleştirilen faaliyetleri değerlendirildi ve 2024 yılı için hedefler belirlendi.

Yönetim Kurulu ve Bölgesel İrtibat Noktası toplantılarında WAITRO Kapasite Geliştirme Programı, Girişimcilik Etkinlik Serileri, Benchmarking Programı, Burs Programı, SAIRA gibi WAITRO Ekosistemi'nde yer alan temel program ve faaliyetlere ilişkin WAITRO Yönetim Kurulu üyeleri ve bölgesel irtibat noktaları tarafından değerlendirmeler yapılarak 2024 yılında bu programları daha ileri taşımak için katma değer yaratan yeni faaliyet hedefleri belirlendi.

Bu kapsamda, WAITRO Küresel İnovasyon Ailesinin en aktif üyelerinden biri olarak, 2024 yılı için küresel araştırma ve yenilik ekosisteminin etki alanını genişletmek, WAITRO faaliyetlerini ve fırsatlarını öğrencilere tanıtmak için WAITRO kapsamında gerçekleştirilecek bir etkinlik planının yanı sıra, WAITRO Kapasite Geliştirme Programı altında yapılan çalışmaların değerlendirileceği toplantılar, WAITRO üyesi araştırma ve teknoloji kuruluşlarının çalışmalarını daha üstün performansa çıkaracak en iyi uygulamaların belirlenmesi için başlatılan WAITRO Benchmarking Projesi'nin sonuçlarının katılımcı kuruluşlarla paylaşılacağı etkinlikler düzenlenmesinde de mutabık kalındı.

2023 yılı sonu ve 2024 yılında Yönetim Kurulu üyeleri ve Bölgesel İrtibat Noktaları arasında daha sinerjik bir çalışma düzeni gerçekleştirilmesi konusunda planlanmalar yapıldı ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin kapsamlı olarak ele alınması, daha etkin katkı ve katılımı sağlanması ve tüm bölgelere uygulanabilir olması için yapılması gerekenler üzerinde görüşüldü.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında yapılan çalışmalar esnasında yaşanan aksaklıklar dile getirilerek söz konusu problemlerin giderilmesi için yapılabilecek çalışmalar tartışıldı. Toplantı sonunda WAITRO Yönetim Kurulu üyeleri ve Bölgesel İrtibat Noktaları ortak bir oturum ile 2 günlük toplantıların sonuçlarını paylaşarak, WAITRO değerini ve görünürlüğünü daha da artıracak bir aksiyon listesi belirlendi.

Prof. Dr. Hasan Mandal başkanlığındaki 92. WAITRO Yönetim Kurulu Toplantısının bugüne kadarki en verimli toplantı olduğu kaydedildi. 

BM Teknoloji Bankası Ziyareti

Heyet toplantı kapsamında En Az Gelişmiş Ülkelere hizmet etmek üzere TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde kurulan Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankasını da ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası(BMTB) Direktörü Dr. Taffare Tesfachew TÜBİTAK ile BMTB'nin ortak yürüttüğü projeleri içeren bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Hasan Mandal da WAITRO Başkanı olarak organizasyonu tanıttı, faaliyetlere ilişkin bilgi verdi. Toplantıda WAITRO ve BMTB'nin birlikte gerçekleştirebileceği projeler üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

 

22.11.2023