TÜBİTAK yarışmalarından Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Blokzincir Yarışması, Çip Tasarım Yarışması ve Ulaşımda Yapay Zekâ Yarışması Antalya’da gerçekleştirildi.
Yarışma alanını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve TÜBİTAK Başkan Vekili İsmail Doğan ziyaret etti.
Gençlerle, TEKNOFEST kuşağıyla Antalya'da buluştuklarını belirten Kacır, şunları söyledi: “Milli teknoloji hamlesinin Türk gençliği ile buluşma platformu olan TEKNOFEST’i bu yıl Akdeniz şehirlerimizde gerçekleştiriyoruz. 2018'de TEKNOFEST yolculuğuna başlamıştık. İlk yılımızda 14 yarışmada 4 bine yakın takımda bir milyon gencimiz yarışmıştı. Bu yıl ise 49 farklı yarışmada, 770 binden fazla takımda, 1 milyon 600 binden fazla gencimiz hayallerini araştırmaya, geliştirmeye, projeye dönüştürerek TEKNOFEST yarışmalarına katıldılar.”
“TEKNOFEST bu yönüyle her yıl kendi rekorunu tazeleyen ve yeni dünya rekorlarına imza atan bir etkinlik. TEKNOFEST kuşağı, Türk gençliği milli teknoloji hamlesinin öncüsü olmaya devam ediyor, devam edecek.” “Artık 6 yıldan bu yana düzenlediğimiz yarışmalarda sadece proje takımlarının değil, bu proje takımlarından doğan teknoloji girişimlerinin de bulunduğunu büyük bir mutlulukla ve memnuniyetle gözlemliyoruz.” diyen Kacır, “Türkiye'nin geleceği milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmekle, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini güçlendirmekle çok daha aydınlık olacak. Türkiye, bugün 270 binden fazla insandan oluşan bir Ar-Ge ordusuna sahip ve her yıl TEKNOFEST'lere katılan, buralarda projeler geliştiren gençlerimizle bu Ar-Ge ordusuna yeni neferler kazandırmaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Kacır, “Bu yılın TEKNOFEST'inde 30 milyon liraya yakın ödül desteği, 55 milyon liranın üzerinde malzeme ve ekipman desteğiyle yine gençlerimizin yanında olduk. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nın öncülüğünde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ve 100'den fazla paydaş kurumumuzla birlikte gençlerin önündeki engelleri kaldırmak, onların geliştirdikleri projelere destek olmak bizim için yapageldiğimiz en anlamlı işlerin başında geliyor.” diye konuştu.
Bu yılın TEKNOFEST'inin pek çok yeniliğe ev sahipliği yaptığını belirten Kacır, “Bu yıl ilk kez Kuantum Teknolojileri yarışması, Nükleer Enerji Teknolojileri yarışması , Yapay Zeka Büyük Dil Modeli Yarışması düzenliyoruz. Blokzincir Finans Teknolojileri Yarışmalarını ilk kez düzenliyoruz. İlk kez Hava Savunma Sistemleri Yarışması düzenliyoruz.” vurgusu yaptı.
“Bizim başladığımız yere göre sizlerin çıtayı daha yükseğe taşıyacağını düşünüyorum”
TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ANFAŞ Fuar Alanı'nda yarışmacılarla bir araya gelerek söyleşi yaptı. Yarışmacıların yoğun ilgisiyle karşılaşan Bayraktar, soruları cevaplayıp hayallerini ve bugünlere nasıl geldiğini anlattı. 'Bu işe nasıl başladınız?' sorusuna Bayraktar, "Bizlere ilham olan şey maalesef ülkemizin bir terör belasına maruz kalmasıydı. Havacılığa olan sevdamız ben 8 yaşındayken babamın benim uçmaya götürmesiyle başladı. Bizler de bir çocuk gelsin ve uçağa dokunsun, insanlığa çare olsun diye yapıyoruz bu festivalleri" dedi. Bir başka yarışmacının 'Bu işe başladığınızda buraya kadar geleceğinizi düşündünüz mü?' sorusuna da yanıt veren Bayraktar, yarışmaya katılan ekiplerle tanıştığında azim ve kararlı çalışmalarına hayran kaldığını söyledi. Yarışmaya katılan ekiplerin enerjilerine ve azmine baktığında dünyada yapamayacakları işin olmadığına inandığını belirten Bayraktar, "Bir mühendis olarak yıllarca yurt dışında kaldım. Dünyanın en iyi takımlarıyla da çalıştım. Bizim başladığımız yere göre sizlerin çıtayı daha yükseğe taşıyacağını düşünüyorum." diye konuştu.
Bayraktar, küçükken pilot olmayı hayal ettiğini ve model uçaklarla tanışınca hayallerini gerçekleştirmeye adım adım ilerlediğini söyledi. Çocukların bir uçağa dokunup bir şeyler üretmek için kendinde güç bulsun diye festivaller ve projeler düzenlediklerini de anlatan Selçuk Bayraktar, şöyle konuştu:
"Bir çocuk gelsin, toplum yararına bir festival olsun. Kiminin gelme imkanı da yok. O en ücra köşedeki çocuk dahi getirip bir uçağa dokunsun ve ülkemiz için bir şeyler üretsin düşüncesiyle hareket ediyoruz. Dünya maalesef çok korkunç bir karanlığa doğru gidiyor. Dünya maalesef vahşi duyguları kamçılanmış güdülerle, teknoloji tekellerinin oluşturduğu, insanların manipüle ettiği bir yer haline dönüyor. Kadim medeniyetimizden aldığımız ilhamla, dünyayı farklı bir noktaya taşıyacak girişimlerin buralardan çıkacağına inanıyoruz."
TÜBİTAK Başkan Vekili İsmail Doğan, Antalya'da gerçekleştirilen TEKNOFEST yarışmalarında TÜBİTAK'ın gençlerin gelişimine katkı sağlamaya devam ettiğini vurguladı. TÜBİTAK’ın, teknoloji ve inovasyon alanında Türkiye’nin öncü kurumlarından biri olduğunun altını çizen Doğan, kurumun sadece Ar-Ge projeleriyle değil, aynı zamanda gençlerin potansiyellerini ortaya çıkaracak yarışmalar ve etkinliklerle de insan kaynağı yetiştirme misyonunu sürdürdüğünü belirtti.
“Gençlerimizle birlikte ülkemizi teknoloji ve inovasyonun ön saflarında tutmaya kararlıyız”
Doğan, bu yıl ilk kez düzenlenen Blokzincir Yarışması'nın gençlerin bu yeni ve hızla gelişen teknolojideki yetkinliklerini artırmalarına önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. “Biyoteknoloji, yapay zekâ, blokzincir gibi geleceği şekillendirecek kritik alanlarda gençlerimize rehberlik etmek, ülkemizin inovasyon ekosistemine yeni yetenekler kazandırmak bizim için büyük bir sorumluluk ve aynı zamanda gurur kaynağıdır” diye konuştu. TÜBİTAK’ın geleceğin teknolojilerine yön veren gençlerle birlikte çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Doğan, “Gençlerimizle birlikte ülkemizi teknoloji ve inovasyonun ön saflarında tutmaya kararlıyız” dedi.