18. EUREKA Parlamentolararası Konferansı, Türkiye dönem başkanlığında, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Avrupa Parlamentosu ve EUREKA üye ülkelerinin üst düzey yöneticileri ve sanayi temsilcilerinin katılımıyla Avrupa Parlamentosu’nda düzenlendi.
“İnovasyonun Desteklenmesi: Küresel Ekonomik Toparlanma için bir Fırsat” başlığıyla düzenlenen konferansta, global sorunların yanı sıra ekonomik krizin çözümüne yönelik inovasyon politikaları ele alındı. Rekabetçilik ve işbirliği temalarının ön plana çıktığı konferansta; Ar-Ge ve inovasyonun büyüme ve istihdam artışına nasıl katkı sağlayabileceği, ileri araştırmanın pazarlanabilir ürüne dönüşmesine yönelik önlemler ve EUREKA’nın bu kapsamdaki rolü tartışıldı.
Açılışı TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından yapılan konferans; Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alejo Vidal-Quadras, Avrupa Parlamentosu Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi Üyesi Maria da Graça Carvalho ve Avrupa Komisyonu Araştırma ve İnovasyon Genel Müdürü Robert-Jan Smits’in konuşmaları ile devam etti.
Konferansın panel oturumunda ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Norveç Ticaret ve Sanayi Bakalığı Bakan Yardımcısı Jeanette Iren Moen, İsviçre Eğitim, Araştırma ve Yenilikçilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mauro Dell’Ambrogio sırasıyla Türkiye, Norveç ve İsviçre’nin inovasyonun bir politika aracı olarak kullanımına dair bakış açılarını paylaştı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Yücel Altunbaşak tarafından çarpıcı noktalarının özetlendiği konferans Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün kapanış konuşmasıyla sona erdi.
TÜBİTAK EUREKA Ekibi tarafından önümüzdeki günlerde konferansta görüşülen konu ve önerilerin yer alacağı bir konferans belgesi yayınlanacak.
EUREKA Nedir?
Pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge projelerinin desteklendiği uluslararası işbirliği platformu EUREKA Programı, teknoloji şirketlerinin kurdukları kümeler ile ilgili sektördeki şirketleri bir araya getirerek, uzun vadeli stratejik işbirliklerinin desteklenmesini sağlıyor.
27 yıllık geçmişe sahip program kapsamında bugüne kadar 4000’i aşkın proje ile 30 Milyar Avro’ya yakın Ar-Ge hacmi oluşturuldu. 42 ülkenin önemli sanayi kuruluşlarının yer aldığı programda, KOBİ’lerin de katılım oranı önemli ölçüde artış göstererek toplam katılımın % 50’sine ulaştı.
EUREKA Dönem Başkanlığı Türkiye’de
EUREKA’nın Temmuz 2012–Haziran 2013 tarihleri arasındaki dönem başkanlığını Türkiye üstleniyor. Bu süreçte, 42 ülkenin üye olduğu EUREKA Programı’nın Ar-Ge gündemi Türkiye Başkanlığında belirleniyor.
Kurucu ortakları arasında bulunduğumuz EUREKA kapsamında, son iki senede 120 Türk firması 42 projede yer alarak 50 milyon Avro’luk proje hacmine erişim sağladı. Ülkemizden katılan firmaların %53’ünün KOBİ olduğu programda, KOBİ’leri üniversiteler ve büyük ölçekli firmalar izliyor. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri, çevre, imalat ve biyoteknoloji sektörlerinde başarılı ortaklıklar kuran Türk firmaları, program sayesinde Avrupalı firmalarla işbirlikleri kuruyor ve pazar odaklı yapılara ulaşıyor, yeni fikirler ve teknolojik çözümlerin alışverişini yapıyor.
Türkiye 2007 yılında üye ülkeler arasında 28. sırada yer alırken 2011 yılında 11. sıraya yükseldi. Son yıllarda performansını en hızlı artıran ülke olan Türkiye adından programın “Parlayan Yıldızı” olarak söz ettiriyor. Türkiye’nin EUREKA’ya dair hedefi, proje sayısı bakımından programa üye ülkeler arasında ilk 10’a girmek.