"2. Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı" Başladı

+
-
0
12 Eyl 2018
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/tubitem_ana_1_0.jpg
Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mandal, Türkiye’nin nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağı ihtiyacını sağlamada Bilim Merkezlerinin önemini vurguladı.

“Geleceğimiz İçin Bilim Merkezleri” temasıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Bilim ve Teknoloji Merkezleri Konferansı, Bursa’da Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye’de bilim ve teknolojiyi yaygınlaştırmak ve geliştirmek, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren paydaşları bir araya getirmek ve paydaşların birbiriyle ilişkilerini geliştirmek amacıyla, TÜBİTAK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen konferansta, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal açılış konuşması yaptı.

Ekonomik güçlüklerin yeni fırsatları beraberinde getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Mandal, bu tip güçlüklerin, yeni arayışlara yönelme ve özgüven oluşmasına fırsat verdiğini belirtti. Prof. Dr. Mandal, "Bu fırsatlardan biri savunma sanayindeki yerlilik oranının yüzde 60'ların üzerine çıkmasıdır. Yine böyle bir güçlük dönemini fırsata çevirip, yerli ve milli süreciyle savunma sanayinde önemli bir mesafe kat ettik. Ben bu zorlukları da aşabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

 

Bilim ve teknolojiye olan ilginin her geçen gün arttığını kaydeden Prof. Dr. Mandal, bu ilginin TÜBİTAK olarak kendilerini hem cesaretlendirdiğini hem de sorumluluklarını artırdığını vurguladı. Türkiye’nin önümüzdeki dönemdeki odağının, nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mandal, bunu sağlamaya yönelik olarak TÜBİTAK’ın birçok destek programı bulunduğunu belirtti. Akademiye yönelik ARDEB desteklerinden, sanayiye yönelik TEYDEB desteklerinden ve öğrencilere yönelik BİDEB desteklerinden söz eden TÜBİTAK Başkanı, bilim merkezleriyle ilgili süreçleri de içine alan Bilim ve Toplum Programları (BİTO) destek programlarının, diğer destek programlarından farkını anlattı. TÜBİTAK'ın destek programları arasında, hem sayı hem profil anlamında en fazla bireye dokunan alanın bilim merkezleri olduğunu aktaran Prof. Dr. Mandal; Konya, Kayseri, Kocaeli, Elazığ ve Bursa’da aktif olarak beş Bilim Merkezi bulunduğunu, bunların hepsini yerinde görme ve inceleme fırsatı bulduğunu aktardı. Üsküdar ve Antalya Kepez Bilim Merkezlerinin bitmek üzere olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal,  Şanlıurfa, Gaziantep, Samsun ve Düzce Bilim Merkezlerinin de sözleşmelerinin imzalandığını bildirdi. Erzurum, Afyonkarahisar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haliç, Trabzon ve Tokat ile de ön protokol aşamasında olunduğu bilgisini veren TÜBİTAK Başkanı, Bilim Merkezleri kapsamında kendisini en fazla atölyelerin heyecanlandırdığını anlattı. Gelecekte çok daha fazla ihtiyaç duyacağımız nitelikli insan kaynağını oluşturacak olan öğrencilerimizin atölye çalışmalarında ellerinin kirlendiğini, bilimle teknolojiyle temas ettiğini anlatan Prof. Dr. Mandal, şunları kaydetti: “Bilim Merkezlerimiz, çocuklarımızda, gençlerimizde merak ve ilgi uyandırıyor ama geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız açısından sadece ilgi ve merak yetmez, tutku da gerekiyor, atölye çalışmaları da tam bu kapsamda merakın tutkuya dönüşmesini sağlıyor”

 

“Bilim Merkezlerine İlgi Giderek Artıyor”

 

Bilim Merkezlerinin ziyaretçi sayılarıyla ilgili bilgiler de veren TÜBİTAK Başkanı, 2017 yılı sonu itibariyle beş Bilim Merkezinin 2 milyon 600 bin ziyaretçisinin olduğunu; bu yılın ilk altı ayında ise bu rakamın 1,5 milyon kişi olduğunu söyledi. Bilim Merkezlerine olan ilginin giderek arttığını ifade eden Prof. Dr. Mandal, bunun önemli bir fırsat olduğunu belirtti. “Sadece ithal eden bir yapıdan, kendi yetkinliklerimizle oluşturabildiğimiz bir yapıya dönüştürebilmeliyiz. Bilim Merkezlerimizi yerli ve milli süreçlerle geliştirmeliyiz” diyen TÜBİTAK Başkanı, bilim merkezlerinin en önemli boyutunun, sürdürülebilirlik boyutu olduğunu vurguladı. Başlangıçtaki heyecanın önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mandal, sürdürülebilirliğin sağlanmasında, Bilim Merkezi’nin bulunduğu ilin tüm paydaşlarının -il özel idareleri, sanayi ve ticaret odaları başkanları, firmalar, üniversiteler vb- Bilim Merkezlerini sahiplenmeleri gerektiğini belirtti. Sürece bütünleşik olarak bakılması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Mandal, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 100 Günlük Eylem Planında Bilim Merkezleri’nin ön planda olduğunu söyledi. 100 Günlük Eylem Planındaki başlıklardan birinin, “81 İlde 100 Deneyap Atölyesi Yapılması” olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Mandal, üç yıllık zaman dilimi içinde, Mart 2019’a kadar 10; Eylül 2019’a kadar 30; Eylül 2020’ye kadar 60 ve Eylül 2021’e kadar da 100 Deneyap Atölyesi açılmasının planlandığını bildirdi.

 

2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin’e atfedilmesinin önemine de değinen TÜBİTAK Başkanı, “2019 yılında Fuat Hocamızın anısına TÜBİTAK olarak değişik faaliyetlerde bulunacağız. Bu kapsamda Bilim ve Teknoloji Merkezlerimize de çağrı yapacağız ve talepte bulunacağız” dedi. https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifProf. Dr. Mandal, konferansa yurt içinden ve yurt dışından gelen konuklara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

 

 "Bilim Merkezleri Ciddi Bir Altyapı Teşkil Ediyor"

Prof. Dr. Mandal’dan sonra söz alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki gelişimine hız kazandırması ve bu kapsamdaki ilk örneklerden biri olarak tüm Türkiye'ye model olmasını hedeflediklerini belirtti. Bursa'yı her alanda geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Aktaş, "Bilim ve teknoloji merkezimiz de çocuklarımızın ve gençlerimizin bilim ve teknolojiye ilgisini çekmek, kolay anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde bilimsel konuları sunmak amacıyla geliştirildi" ifadesini kullandı. Aktaş, Türkiye'nin geleceğinin bilimde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Türkiye'nin geleceği adına önemli bir misyon üstlenen ve bilimi topluma yaymak için projelendirilen bilim merkezlerinin yönetici ve temsilcileri, deneyimlerini paylaşmak ve sektördeki hedefleri tartışmak için aramızdalar. Konferansta nitelikli iş gücü oluşmasına ve yerli üretime katkı sağlamak amacıyla geliştirilen bilim merkezleri temsilcileri gelecek adına bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşmalarının yanı sıra bilim merkezlerinin sürdürülebilirliği konusunda fikir alışverişinde bulunacaklar. Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine giden yolda bilim merkezlerinin ciddi bir altyapı teşkil edeceğine inanıyorum."

Açılış konuşmalarının ardından Danimarka Experimentarium Bilim Merkezi Kurucu Genel Müdürü Asger Hoeg, geleceğin bilim merkezleri konulu bir sunum yaptı. Sunumun ardından Prof. Dr. Mandal ve Aktaş, Hoeg'e plaket verdi. Yerli ve yabancı uzman, sektörde faaliyet gösteren firma yöneticileriyle çok sayıda davetlinin katıldığı, iki gün sürecek konferansta toplum ve bilim merkezleri, bilim merkezleri ve iş birlikleri, sergi tasarım, üretim süreçleri, bilim merkezlerinde sürdürülebilirlik, bilim merkezi etkinlikleri, bilim iletişimi gibi konular masaya yatırıldı.