23 Mar 2015
20 Mart 2015 tarihinde gerçekleşen Güneş tutulmasını izlemek için, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Bilim ve Toplum Merkezi’nde (BİTOM) halka ve basın mensuplarına açık bir etkinlik düzenlendi.
20 Mart 2015 tarihinde gerçekleşen Güneş tutulmasını izlemek için, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Bilim ve Toplum Merkezi’nde (BİTOM) halka ve basın mensuplarına açık bir etkinlik düzenlendi.
Özel filtreli Güneş teleskopları ve tutulma gözlükleri ile 10:30 -13:30 saatleri arasında izlenebilen tutulmaya katılımcılar büyük ilgi gösterdi. İlk ve orta öğrenim kurumlarından öğrenciler, vatandaşlar ve basın mensuplarının oluşturduğu yaklaşık 400 kişi tutulmayı başından sonuna kadar izledi. Uzmanlardan Güneş tutulması hakkında ayrıntılı bilgiler alan katılımcılar, dağıtılan özel tutulma gözlükleri ile tutulmanın tüm evrelerini güvenli bir şekilde izlediler. Etkinlik sırasında ayrıca, Güneş'in ışıkküre ve renkküre tabakalarını ve bu tabakalardaki madde fışkırması, Güneş lekeleri gibi aktif olayları gösteren teleskoplardan gözlem yapıldı. Teleskoplardan birine bağlı kamera ile Güneş tutulmasının görüntüsü büyük TV ekranına yansıtılarak tutulmanın evreleri ve Güneş üzerindeki olaylar hakkında izleyicilere bilgi verildi.
Bir Sonraki Parçalı Güneş Tutulması 21 Haziran 2020’de; Tam Tutulma ise 30 Nisan 2060’da
2015 yılının ilk Güneş tutulması sadece Atlas Okyanusu’nun kuzey bölgesinde tam tutulma olarak gözlenebildi. Ülkemizden ise parçalı tutulma olarak gözlendi. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde, hava şartları nedeniyle tutulma çok iyi gözlemlenemezken, Antalya tutulmanın en iyi izlendiği yer oldu.
Ülkemizde gerçekleşecek en yakın tarihteki parçalı tutulma, 21 Haziran 2020’de meydana gelecek ve Güneş'in yaklaşık % 18'i Ay tarafından örtülecek. Tam tutulma olarak gözlenebilecek en yakın tarihteki Güneş tutulması ise 30 Nisan 2060 yılında gerçekleşecek ve Doğu Akdeniz'den Doğu Karadeniz'e doğru uzanan bir hat boyunca gözlenebilecek.