21. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği Sona Erdi

-A +A

2000 metre yükseklikteki Saklıkent/Antalya’da bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından düzenlenen 21. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Bakanı Mustafa Varank, gençlere gök bilimini sevdirmeye çalışacaklarını belirtti. Bakan Varank, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve ziyaretçilerle birlikte teleskobu kullanarak gezegenleri inceledi. Şenliğe katılan öğrencilerin bilimsel projeleri hakkında bilgi alan Bakan Varank, gözlemevindeki Türkiye'nin en büyük teleskobunun başına geçerek Satürn ve Ay’ı gözlemledi.

Şenliğe geldiği için çok heyecanlı olduğunu ifade eden Bakan Varank, şenliğe her yıl binlerce başvuru olduğunu, ancak en fazla 350 kişinin kabul edildiğini anlattı. Bakan Varank, Vali Karaloğlu ile "Burada imkânları nasıl geliştirebiliriz? Bilimle ilgili gençleri, ailelerini nasıl buraya çekebiliriz?" diye çalışma yapacaklarını belirtti. Atölye faaliyetlerine katılan çocukların heyecanını gördüğünü vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı, şunları kaydetti: "Gökyüzü aslında herkesin ilgisini çekiyor. Biz de buraları daha çok tanıtarak, hem gençlere hem de ailelerine gök bilimini sevdirmeye çalışacağız. Zirvede gözlemevimiz var. Türkiye'nin ulusal gözlemevi. Orada da bilimsel faaliyetler sürdürülüyor. En büyük teleskobumuz burada. 150 santimlik teleskobumuz var. Bir takım yeni teleskop projelerimiz de var. Onları da inceleyeceğiz. İnşallah bütün halkı, gençlerimizi, öğrencilerimizi, Antalya'ya davet ediyoruz. Gelsinler bu şenliğe katılsınlar. Çok memnun kalacaklardır.”

TÜBİTAK Başkanı: “Şenlikler Bilimle Toplumu Buluşturuyor”

 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TUG tarafından her yıl düzenlenen şenliklerin, toplumla bilimi buluşturduğunu vurguladı. Şenliklere başvuruların her yıl daha da arttığına dikkat çeken TÜBİTAK Başkanı, “Bu yıl başvuru sayısı, kabul edilen katılımcıların 10 katı kadar fazla oldu. Gerek gece, gerek gündüz yapılan etkinlikler sırasında katılımcılar gök biliminin zevkine vardılar” diye konuştu. Prof. Dr. Mandal, TUG’un gök bilimcilere profesyonel anlamda gözlemsel imkânlar sunduğunu da ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Gözlemevinde Türk-Rus ortaklığıyla kurulan 150 cm ayna çaplı, Türkiye’nin en büyük teleskobu olan RTT 150’nin yanı sıra 100 cm ayna çaplı T100, 60 cm ayna çaplı T60, ROTSE III-d teleskoplarımız var. Bu teleskoplarımızla gök bilimcilere, imkanlar dahilinde 7 gün 24 saat boyunca hizmet veriyoruz. Ancak yine de tüm gök bilimci insanlarımıza olumlu cevap veremiyoruz. Teknolojik gelişmeler kapsamında gözlemevimize kazandırılacak daha geniş ayna çaplı teleskoplar ile hem daha ayrıntılı bilimsel çalışmalar yapabilmemiz, hem de daha fazla bilim insanına hizmet vermemiz mümkün olabilecektir.”


TÜBİTAK TUG Müdürü Prof. Dr. Sacit Özdemir de kura yoluyla belirlenen kesin katılımcıların, Saklıkent’te kendi çadırlarında üç gece konakladıklarını ifade etti. Şenlik süresince katılımcılara astronomi konulu seminerler verildiğini, gökyüzünü ve gök cisimlerini tanımaya yönelik teleskoplarla gözlemler yapıldığını, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinin ziyaret edildiğini, atölye çalışmaları ve astronomi alanında firma sergilerinin yapıldığını anlattı. Prof. Dr. Özdemir de, 20 yıldır düzenlenen ve her yıl artan bir ilgiyle karşılanan Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin, ülkemizde bilim ve toplum buluşması anlamında önemli bir etkinlik olma özelliğini taşıdığını bir kez daha vurguladı.

19.08.2018