8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Sona Erdi

+
-
0
03 Mar 2024
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/kutup_2024_ana.jpg
22 projenin gerçekleştiği 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan ekip İstanbul'a döndü.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan ekip, uzun yolculuğun ardından İstanbul'a ulaştı.

27 Ocak'ta İstanbul'da başlayan Sekizinci Ulusal Antarktika Bilim Seferi 2 Mart itibarıyla tamamlandı. Seferde 20 Türk bilim insanıyla İspanya’dan 2, Bulgaristan’dan ve Amerika Birleşik Devletlerinden birer araştırmacı Amerika Birleşik Devleti olmak üzere 24 kişilik sefer ekibi projelerini gerçekleştirdi.

Türkiye’den 7 kurumu ve 14 üniversitenin  temsil edildiği seferde uluslararası iş birliklerinin sürdürülebilir kılınması ve bilim diplomasisinin etkin kullanılarak ülkemizin kutuplara gösterdiği önemin vurgulanması adına Türkiye Buenos Aires (Arjantin) Büyükelçisi Süleyman Ömür Budak da sefere katıldı. Budak King George Adası’nda diğer ülkelerin bilimsel araştırma istasyonlarına resmi ziyaretlerde bulundu.

Bunun dışında, 3 Türk araştırmacı da Bulgaristan, Ekvator ve Kolombiya’nın Antarktika bilim seferlerine katıldı.  

Ayrıca, Geçen sene TEKNOFEST TÜBİTAK BİDEB tarafından açılan Kutup Araştırmaları Projeleri Yarışması çağrısı kapsamında yarışma birincisi 3 lise öğrencimiz, Antarktika ekibimize dahil oldu. TÜBİTAK ikinci kez lise öğrencilerini Antarktika seferine dahil etti.

Seferde Antarktika'da geçici yerleşkemizin bulunduğu 68 güney enlemi Horseshoe Adası'ndaki buzul çekilmelerinden denizdeki gelgite, atmosferik koşullardan mikroplastik ölçümlerine ve jeolojik yapılara kadar kapsayan farklı alanlarda 22 ayrı bilim projesi yürütüldü.

Bilimsel projelerin yanı sıra, sefer kapsamında Horseshoe Adası’nda bulunan Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın bakım ve tutum çalışmaları gerçekleştirildi, uzun dönem izleme çalışmaları dahilinde ise çeşitli gözlem ve ölçümler yapıldı. GNSS ve meteoroloji istasyonlarımızın bakımları yapıldı ve Horseshoe Adası ve çevresinin batimetri haritalarının geliştirilmesi için çalışmalar sürdürüldü.

Fotoğraflar AA'dan alınmıştır.