ABD’de Yapamayacağımız Çalışmaları Türkiye'de Yaptık

-A +A

Tersine beyin göçünün hızlanması için TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı, ‘Beyin göçünün beyin gücüne dönüşmesi’ sloganıyla 2010 yılından bu yana ABD’de “Hedef Türkiye Çalıştayları” düzenliyor. Çalıştaylar ve TÜBİTAK’ın burs programları kapsamında Yard. Doç. Dr. Ayşe Begüm Tekinay evine geri döndü.

ABD’deki Rockefeller Üniversitesi'nde 10 yıl boyunca moleküler biyoloji alanında araştırmalarda bulunan Yard. Doç. Dr. Ayşe Begüm Tekinay  Türkiye’ye dönüş yapan araştırmacıdan biri, ABD’ye gittiği yıllarda Türkiye’deki araştırma imkânlarının çok sınırlı olduğunu belirten Tekinay, “2009 yılında eşimle birlikte Türkiye’ye dönüş yaptım. Bilkent Üniversitesi’ndeki Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezine (UNAM) gelerek araştırmalarıma burada devam etme kararı aldım. Bizim araştırmalarımız çok para isteyen araştırmalardı. O yüzden geri dönüp dönemeyeceğimiz konusunda kararsızdık. Artık Türkiye’deki imkânlar çok gelişti. Çalışmalarımızı verilen destekler sayesinde rahatlıkla yapabiliyoruz” dedi.

Türkiye’ye dönmeden önce yaptıkları görüşmelerde kendilerine vadeliden bütün olanakların sağlandığını dile getiren Tekinay, istedikleri cihazların alanında en iyileri olarak alındığını ve ABD’deki çalışma ortamlarından farksız imkânların sunulduğunu belirtti.

Türkiye’ye 2009 yılında dönüş yaptığını belirten Tekinay, ABD’de kalan arkadaşlarından öğrendiği kadarıyla bilimsel çalışmalarda kesinti yapıldığını ama Türkiye’de bunun aksine desteklerin arttığını ifade etti. Tekinay, “ABD’de kalsaydık bu çalışmaları yapamazdık. Orada ciddi kesintiler oldu özellikle bizim alanımız Moleküler Biyoloji gerçekten çok ciddi maddi imkânlar gerektiren bir alan, bundan dolayı biz kalsaydık bu çalışmaları orada yapamazdık. Türkiye’ye dönmek bizim bilimsel geleceğimiz açısından da çok iyi oldu” dedi.

Tekinay: "Türkiye’ye Dönülmez İmajı Yıkıldı."

Türkiye’de yurtdışına göre daha kolay ve ulaşılabilir imkânlar olduğunu belirten Tekinay, “Burada iyi ve kaliteli bir iş yapıyorsanız TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve diğer kurumlardan çok ciddi destekler alabiliyorsunuz. Hem de kendi ülkemizin gençlerini yetiştiriyoruz. Artık Türkiye’ye dönülmez imajı yıkıldı. Türkiye’de çok iyi araştırmalar yapılıyor. Arkadaşlarımızın hepsine geri dönün burada yapacak çok iş var diyorum” diye sözlerini tamamladı.

30.09.2013 Başarı Hikayeleri, Akademik Başarı Hikayeleri