Ahşap İşleme İçin SİAlON Esaslı Kompozit Malzemelerin Geliştirilmesi

+
-
0
05 Eyl 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Dökme demir gibi metallerin talaşlı imalat sektöründe yaygın bir şekilde kullanılmakta olan seramik kesici uçlar, üstün mekanik ve kimyasal özelliklere sahip malzemelerdir.

Kuruluş Adı

MDA İleri Teknoloji Seramikleri San. Tic. Ltd. Şti.

Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)

Dökme demir gibi metallerin talaşlı imalat sektöründe yaygın bir şekilde kullanılmakta olan seramik kesici uçlar, üstün mekanik ve kimyasal özelliklere sahip malzemelerdir. Bu özellikleri göz önünde bulundurarak firmamızın bu alanda sahip olduğu mevcut bilgi ve teknoloji birikiminin mobilya üretim sektöründe de kesici uç olarak etkin bir şekilde kullanılması konusunda potansiyel bir durum söz konusudur. Ahşap malzemelerden kaynaklanan kimyasal ve mekanik etkilere karşı daha performanslı olabilecek seramik malzemelerin bu alanda kullanımına yönelik sınırlı sayıda yayın ve patent olması, ahşap işleyen seramik uçların henüz bu sektörde ticari olarak mevcut olmaması bu projenin başlatılma gerekçesidir. Bu proje kapsamında ilk kez SiAlON esaslı kompozit malzemeler ahşap planya bıçakları şeklinde üretilmiş, ayrıca delik delme ve frezeleme gibi konularda da yenilik sağlanmıştır.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

Proje ile metal işleme kesici uçları ve üretim teknolojileri alanının dışında farklı bir sektöre yönelik malzeme üretimi ile başta şekillendirme süreci olmak üzere yeni bilgi ve tecrübeler kazanılmıştır. Bunun yanında ahşap işleme sektörü, sektörde kullanılan diğer malzemeler, işleme koşulları ve test verilerinin değerlendirilmesi konularında da önemli bilgiler edinilmiştir. Proje sonucunda SiAlON esaslı malzemelerin ahşap işleme alanında kullanılabilirliği gösterilmiş, ahşap delme ve frezeleme gibi daha stratejik işleme operasyonlarında da bu malzemelerin değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. İleri teknoloji malzemeleri alanında sahip olduğu Ar-Ge gücünü ürünlerine yansıtmayı hedefleyen şirket tamamlanan bu proje ile de ahşap sektörü gibi önemli bir sektöre hitap edebilecek ürünler üretme adına önemli bir adım atmış bulunmaktadır. Yakın gelecekte projeden elde edilen veriler ve geniş kapsamlı testler ışığında ahşap sektörüne yönelik ürünlerin üretilmesi planlanmaktadır.

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini

Mobilya üretim sektörüne yönelik üstün özelliklere sahip kesici malzeme geliştirilmesi hedeflenen projede bu hedefin ulaşılmasında TÜBİTAK’ın sağlamış olduğu maddi destek oldukça önemlidir. Bu destek ile alımı gerçekleştirilen cihazlar sayesinde şirketin Ar-Ge alt yapısına önemli katkılar sağlanmıştır. Projenin cihaz kalemleri dışında diğer giderlerine (malzeme, hizmet alımı, seyahat, arge personeli vb.) TÜBİTAK tarafından sağlanan destek şirketin ekonomik düzeyini ve dolayısıyla Ar-Ge rekabet gücünü arttırmıştır.