Aksaray Bilim Festivali Başladı

+
-
0
15 Eyl 2023
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/875f4f9a-bee1-4314-b279-12fd7a1e8039.jpeg
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Aksaray Bilim Festivali açılış töreninde bir konuşma yaptı.

Aksaray Bilim Merkezi ve TÜBİTAK'ın ortaklığında bu yıl ikincisi düzenlenen ve 3 gün boyunca sürecek Aksaray Bilim Festivali kapılarını açtı.

Aksaray Recep Tayyip Erdoğan Parkı ve Bilim Merkezi’de geniş bir alanda start alan Bilim Festivaline 100’ün üzerinde ulusal, uluslararası teknoloji ve bilim firması katıldı. Teknoloji ve bilim alanında yüzlerce çalışmanın paylaşıldığı stantlara vatandaşlar ve katılımcılar da yoğun ilgi gösterdi. Bilim Festivali, Jandarma Çelik Kanatlar isimli helikopterlerin gösterisi ile başladı. Çelik Kanatlar havada sergilediği gösteriyle tüm katılımcıların göğsünü kabartırken, 7’den 70’e binlerce insan katılım sağladı. 200 etkinlik çadırının yer aldığı festival, Çelik Kanatların gösterisinin ardından mehter takımı gösterisiyle devam etti, ardından resmi açılış töreni gerçekleşti.

Törende bir konuşma gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, gençlerden Aksaray Bilim Festivali süresince stantları gezmesini istedi.

Birçok güçlükle karşı karşıyayız diyen Mandal, günümüz ve geleceğin sorunlarına çözüm bulacak olanın gençlerimiz olduğunu kaydetti. Güçlüklerin artık daha karmaşık, dinamik ve değişken olduğuna vurgu yapan Mandal, “Ne sorusunun cevabını bulmaktan niçin önemli olduğunu insanlarımızı kaybediyoruz, geleceği konuşuyoruz. Ama nasıl sorusunun cevabı, en önemli verilmesi gereken kısım. İşte biz nasılın cevabını özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapmaya çalışıyoruz. Bu nasılı birilerinden öğrenerek değil, birilerini taklit ederek değil, öncü olarak yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bunun için olmazsa olmaz en önemli ihtiyaç insan kaynağı o insan kaynağı Türkiye'mizin her yerinde var. Ve özellikle TEKNOFEST'le birlikte o insan kaynağımız kendinin neler yapabileceğini gösterdi.” dedi.

“Gençlerimiz artık ‘Ben daha iyisini yapacağım’ diyor”

TÜBİTAK’ın 60. Yılını kutladığını hatırlatan Mandal, “ Öğrencilere, gençlere, çocuklarımıza en çok dokunan kurumlardan birisi. Onların hayatını etkileyen kurumlardan birisi. Ama özellikle 2018 yılından itibaren TEKNOFEST'le birlikte TEKNOFEST öncesi ve sonrası diye bir kavram oluştu. Niçin diyeceksiniz? Çünkü öncesinde çocuklarımız belki bireylerdi. Kimi takımlar öncesinde ‘ben de yapabilirim’ diyordu. Şimdi ise ‘ben daha iyisini yapacağım’ diyor. Dolayısıyla bu bir değişim. Bu bir dönüşüm. Ondan dolayı işte TEKNOFEST kuşağı dediğimiz veya T kuşağı dediğimiz bizim sadece bugünü değil, ‘benim büyüklerim, abilerim, hocalarım, bilim insanlarımız yapmışsa ben onun daha iyisini yapacağım’ diyen gençlerimiz var.” ifadelerini kullandı.

Bilim festivallerinin 2018'den buyana TEKNOFEST ile birlikte yayıldığını ifade eden Mandal, şunları kaydetti: "Özellikle TEKNOFEST ile birlikte gençlerimiz, insan kaynaklarımız neler yapabileceğini gösterdi. Yakın zamanda savunma sanayi ürünleri başta olmak üzere neleri yapabildiğimizi İHA'larla, elektrikli otomobilimizle, İMECE uydumuz ve bunun gibi birçok örnekle gösterdik. 'Biz bunların hepsini yapabiliyoruz' dedik. Bütün bunların daha iyisini yapabilmek için bu tür festivallere ihtiyaç var."

Mandal, TEKNOFEST'in yanı sıra kentlerde bilim festivali etkinliklerinin yapılmasının da çok kıymetli olduğunu aktardı.

"Bilim festivallerini TÜBİTAK olarak tüm şehirlerimize yayacağız"

Aksaray'ın bilim festivali düzenlenen üçüncü kent olduğunu dile getiren Mandal, şöyle devam etti: "Konya, Antalya ve Aksaray'da bilim festivalleri düzenleniyor. Bunu yakında TÜBİTAK olarak kararlılıkla bütün şehirlerimize yayacağız. Aksaray, Anadolu'da da bu tarz festivaller olabileceğini gösteren şehirlerimizden biri. Bilim Merkezi ve Bilim Festivali etkinliğine ev sahipliği yaptığı için Belediye Başkanı Evren Dinçer'i kutluyorum. Gençlerden festival süresince stantları gezmesini istiyorum.”

Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK, 15 stant, 52 çadırıyla hizmet veriyor. Gençlerin sadece seyretmesi için değil uygulaması için de stantlara bekliyoruz. Gençler, aklınıza ne gelirse gelsin sorularınızı sorun. Festivalden ayrılırken kafanızda hiçbir soru kalmamalı. Biz geleceği inşa etmek istiyorsak bunu yapacak olan siz gençlersiniz. Festivalimizin ziyaretçi sayısının çok daha büyük sayılara ulaşmasını temenni ederek hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu da bilim ve teknoloji projelerinin gençlere güç kattığını ve festival heyecanını birlikte yaşadıklarını söyledi. Bilim etkinliklerinin gençlere olumlu etkilerinin olduğunu aktaran Kumbuzoğlu, "Bilim festivalleri, gençler için düzenleniyor. Bilim festivallerinin düzenlendiği 3 şehirden birinin Aksaray olması beni gerçekten çok etkiledi. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sanayi, teknoloji ve bilim faaliyetleri ülke geneline yayıldı. Gençlere etkinlik çadırlarını sadece bakarak değil yüreklerine indirerek bakmalarını istiyorum. Festivalde emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer ise gençlere bilimi sevdirmek ve teknolojiye uyum sağlatmak adına bir festival düzenlediklerini dile getirerek, vatandaşların festival süresince dolu dolu üç gün geçireceğini kaydetti.

TÜBİTAK’a Büyük İlgi

Aksaray bilim merkezine damgasını vuran TÜBİTAK’ın hem sergi alanları hem de etkinlikleri büyük ilgi odağı oldu.

BİLGEM, Metaverse VR Oyunu ile, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı; Birlikte Özgeçmiş Oluşturalım etkinliklerini gerçekleştiriyor.

MAM standında Kutup Maskotları (Albatros, Balina, Kutup Ayısı, Penguen) sergileyecek ve Olay Yerinde Parmak İzi Tespiti; CO2 Kaynakları Ve Yutakları, Hidrojen Değer Zinciri Demonstrasyonu, Mikroskopta Farklı Materyallerin Uygulaması etkinlikleri gençleri bekliyor.

RUTE, Türkiye'nin ilk yerli ve milli Anahat Lokomotifi olan E5000'e ait maket ve ahşap tren maketi atölyesi gerçekleştiriyor.

SAGE, KGK ve SOM-j’yi sergileyecek, Roket Maketi Atölyesi ve VR Sanal Gerçeklik Deneyimi etkinlikleri düzenliyor.

ULAKBİM, Pardus işletim sistemini kullanalım ve ETAP ile Pardus logosu çizelim etkinlikleri düzenliyor ve "Pardus 23 İşletim Sistemi Dağıtımı ile Pardus ETAP işletim Sistemi Dağıtımı" yapıyor.

UME tarafından Katılımcıların ölçümle tanışması için popüler bilim konseptiyle hazırlanmış, vücut direnci ölçer, el kuvveti ölçer ile “ölç kendini” etkinliği ile ses düzeyi ölçer etkinlikleri gerçekleşiyor.

UZAY; İMECE ve TÜRKSAT 6A Uydu maketleri sergiledi. TÜRKSAT 6A ve İMECE Maket Atölyeleri düzenliyor.

Deneyap Teknoloji Atölyeleri Eğitmenleri tarafından ahşap ve kağıt maket uçak etkinlikleri gerçekleşiyor.

Her yaş grubuna hitap eden popüler bilim kitaplarının satışı için stant açıldı. TÜBİTAK Kitap satış standında yer alan kitap hatıra köşesi ise TÜBİTAK Yayınları ile buluşan her yaştan kitapseverin hatıra fotoğraflarına hem görsel bir katkı sağlıyor.