Atık Floresanlar Yeniden Ekonomiye Kazandırılıyor

+
-
0
18 Tem 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/20130722floresan2_0.jpg
TÜBİTAK destekli proje ile Türkiye’de ilk defa floresan ve tasarruflu ampul atıklarının ekonomiye geri kazandırılması amacıyla geri dönüşüm tesisi kuruldu.

TÜBİTAK destekli proje ile Türkiye’de ilk defa floresan ve tasarruflu ampul atıklarının ekonomiye geri kazandırılması amacıyla geri dönüşüm tesisi kuruldu.

Floresanlar içerdikleri cıva ve benzeri ağır metaller ile çevreye ve insan sağlığına zarar verdikleri için tehlikeli atık niteliğinde bulunuyor. Kocaeli’nde elektronik atıkları arıtma ve değerlendirme alanında faaliyet gösteren EXITCOM, TÜBİTAK’tan aldığı destekle cıva ve ağır metal içeren floresan lambaların geri dönüşümünü yapan sistem geliştirdi.

TÜBİTAK TEYDEB 1507 - TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge başlangıç destek programı kapsamında yaklaşık 100 bin TL ile desteklenen “Cıva İçeren Ömrünü Tamamlamış Floresanların Geri Dönüşümü Sistemi” projesiyle floresan geri dönüşüm tesisini kuran EXITCOM firması genel müdürü Murat Ilgar, cıva içeren ömrünü tamamlamış floresanların geri dönüşümü sistemi projesiyle floresan lambalardan civanın uzaklaştırılması ve geri kazanımını sağladıklarını söyledi. Cıva içeren floresan lambaların, sarı ışık veren lambalara göre yaklaşık yüzde 80 daha az enerji tükettiğine dikkat çeken Ilgar "Aydınlatma verimleri de 3 ila 6 kat, fonksiyonel ömürleri de 4 ila 15 kat daha fazladır. Bu yönüyle floresan lambalar, günümüzde her türlü kapalı konut alanında (ofis, hastane, okul vb.) en çok tercih edilen iç ortam aydınlatma ürünü haline gelmiştir. Bu kadar geniş kullanım alanı olan bu lambaların içinde bulunan cıva insan sağlığına çok zararlı. Floresanın uygun ortamda geri dönüşümü yapılmaması durumunda içindeki cıva 320 km alana yayılarak insan sağlığına ciddi zararlar verebiliyor" dedi.

40 Milyon Floresan Lamba Tüketiliyor

Kullanım ömürleri sona eren floresan lambaların gömülerek etkisinin azaltılmaya çalışıldığını ancak bu yöntemin çevre kirliliğine yol açtığını söyleyen Ilgar, bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla, atık floresan lambaların geri kazanımı için bu sistemi kurduklarını anlattı. Atılan lambaların cıva içerdiği için, tehlikeli atık sınıfına girdiğini belirten Ilgar, Türkiye’de yılda 40 milyona yakın floresan lamba tüketildiğini belirtti.

Türkiye’de İlk Defa Floresan Geri Dönüşümü Yapılıyor

Türkiye’de bir iki ufak çalışma haricinde, Avrupa standartlarında floresan lamba geri dönüşüm sistemine sahip olan tek firma olduklarını belirten Ilgar, "Floresan lambaların geri kazanımında amaç hem tehlikeli atıkların uygun şekilde uzaklaştırılması hem de kaynakların (cam, metal, fosfor tozu vb.) ekonomik anlamda tekrar kullanımıdır. Mesela camlar metallerden ayrıldıktan sonra Lamba Sanayisinde tekrar lamba üretiminde kullanılabiliyor. Metaller dökümhanelere verilebiliyor. Cıvayı şu anda filtre ile tutarak çevreye uygun koşullarda bertaraf ediyoruz fakat çalışmalarımız cıvayı farklı kimyasal yöntemlerle solüsyon içerisine alıp daha sonra metalik cıva içerisinde geri kazanma yönündedir” dedi.

TÜBİTAK’ın projelerine verdiği desteğe memnuniyetlerini dile getiren Ilgar,” TÜBİTAK bize güvendi ve destekte bulundu tabi ki verdiği maddi destek çok önemli ama bunun yanında Ar-Ge yapmamız için sağladığı eleman desteği de çok önemliydi. Türkiye’ye bu sistemin gelmesini başta TÜBİTAK’a borçlu olduğumuzu söylemeliyiz” dedi.

Türkiye’de floresan geri dönüşümünde büyük eksik olduğunu belirten Ilgar, kısa süre içerisinde en az iki üç bölgeye geri dönüşüm tesissi kurmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.