Kuruluş Adı
GAP Güneydoğu Tekstil Ticaret A.Ş
Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)
GAP Güneydoğu Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. de 20 yıllık bilgi birikimini ve teknolojik alt yapısını kullanarak mevcut pamuklu kumaşların sahip olmadığı özelliklerde kumaş üreterek pazarda yeni bir konum elde etmeyi hedeflemektedir.
Bu proje, iplik boyama ve çözgü boyama tekniğiyle boyanan, hem atkı hem de çözgü yönünde çok yüksek kopma ve yırtılma mukavemetine sahip dokuma kumaş tiplerinin elde edilmesi işlemidir. Bu proje ile elde edilecek olan kumaşlarda, mevcut pamuklu dokuma kumaşlara nazaran yüksek bir mukavemet artışı sağlanmıştır. Ana hareket noktası denim ve gabardin olmakla birlikte, ara ürün olarak elde edilen ipliğin, diğer giysiler için de kullanımı mümkündür. Bu şekilde katma değeri çok yüksek olan ürünler ortaya çıkacaktır.
Proje, hobi amaçlı motosiklet sürücülerinin rahat ama dayanıklı giysi taleplerinden doğmuştur. Alternatif olarak, deri ya da ağır takviyeli pantolon giyen motosiklet sürücüleri, şık ama motosiklet sürücülerine gerekli olan emniyeti sağlayacak ve aynı zamanda rahat ve spor görünümlü olacak bir giysi arzulamaktadırlar. Klasik denim, mukavemet dışında konfor ve şıklık beklentilerini de sağlamaktadır. Proje ile denim kumaşa, beklentilere cevap verecek mukavemeti kazandırmak hedeflenmiştir.
Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar
Projede amaçlanan yüksek mukavemetli denim görünümlü kumaşlar yapıldı. Problemler büyük oranda giderildi; üretime başlanmasının uygun olduğuna karar verildi. Çok Yüksek Mukavemetli Kumaş adı verilen kumaş tiplerinden müşterilere sunulabilir pantolon denemeleri yapıldı.
Yapılan çalışmalarda dünyanın önde gelen motorcu giysisi üreticileriyle görüş alış verişinde bulunuldu. Bu çerçevede dikim ve yıkamalarda çeşitli zorluklarla karşılaşıldı ve bunlara çözüm önerileri geliştirildi. Özellikle yıkamalarda kullanılan kimyasallarda en üst derecede itina göstermemiz gerektiğini anladık.
Geliştirilen modellerin fabrikamızın konfeksiyon bölümünde uygulanabilirliği kontrol edildi. Daha sonra hazırlanan modellerin kumaştan ziyade bitmiş ürün olarak gerek teknik testleri gerekse de kullanım testleri (bir kullanıcının motordan düşmesi halinde meydana gelebilecek hasarların testleri) yapıldı. Bu testlerin daha sonra da müşterilere ilk sunum aşamasında kullanılacak sunum pantolonları, doküman ve gösterileri hazırlandı.
Projenin son döneminde müşterilere sunulabilir pantolon yıkamalarının hazırlanması üzerine çalışılmıştır. Burada her markanın farklı ürün çizgisi olduğundan farklı tasarım gruplarında ne tarz aksesuarlar kullanılması gerektiğine karar verilmiş, ayrca aksesuar, dikiş ipliği gibi malzemelerin bitmiş üründeki dayanıklılık testleri yapılmıştır.
Proje başlangıcında öngörülen ticari başarıya göre ( satış miktarı , ciro ,Pazar payı ölçütleri ) projenin sonucunda gerçekleşen ticari başarıya göre daha düşük gerçekleşmiştir.
Projemiz sonucunda verimlilik ve istihdama yönelik olarak etkisi olmamıştır. Ama yeni proje tetikleme noktasında büyük bir etki sağlamıştır.
Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini
Bu projemiz sonucunda yöntemin denim kumaş üretim sürecinin tüm aşamalarında başarı ile uygulanmış olması, proje üyelerinin özgüvenini yükseltmiş ve bu da Ar-Ge kültürünün şirketimize yerleşmesi açısından büyük bir adım olmuştur.
Tübitak çalışmaları, Ar-Ge ve üretim alt yapılarında gelişmelere neden olmuştur. Teknoloji yeteneğimizin kazanılmasında önemli rolü bulunmaktadır. Tübitak projelerinde özellikle danışmanlık hizmetlerinin sistemleştirilmesi, Ar-Ge faaliyetleri süresinde oluşan bilginin dökümante edilmesi, teknolojik yetenek ve eksikliklerin belirlenmesi, patent, lisans ve know how satışı ile ilgili konularda yol göstererek ,başarıya giden yolda anahtar görevi görmüştür.