TÜBİTAK’ın düzenlediği “Hedef Türkiye Çalıştayı” ile Avrupa’daki Türk bilim insanlarına eve dönüş daveti yapıldı. Avrupa’da ilk kez gerçekleştirilen çalıştaya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da katıldı.
TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı (UİDB), ‘Beyin göçünün beyin gücüne dönüşmesi’ sloganıyla 2010 yılından bu yana ABD ve Kanada’da “Hedef Türkiye Çalıştayı” düzenliyor. Dönüş fırsatlarının anlatıldığı çalıştaylar, şimdiye kadar 11 farklı noktada düzenlendi ve toplam 1.135 bilim insanıyla bire bir görüşüldü. Türkiye’den kamu ve özel sektör kuruluşları ile üniversitelerin katıldığı etkinlikler kapsamında çok sayıda bilim insanına geri dönüşün yolu açıldı.
Avrupa’da İlk Kez Düzenlendi
Türk Araştırma Alanı’ndaki son gelişmeler ile araştırmacıların Türkiye’ye dönerken ve döndükten sonra kullanabilecekleri destekler hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı Hedef Türkiye Çalıştayı, bu yıl ilk kez Avrupa’da düzenlendi. Almanya’nın Berlin şehrindeki Türk Evi’nde gerçekleştirilen çalıştaya, Almanya ve çevre ülkelerdeki üniversite ve sanayi kuruluşlarında araştırmalarını yürüten Türk araştırmacılar davet edildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın açılış konuşması ile başlayan çalıştayda, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak “Türkiye’de Bilim ve Teknoloji Alanındaki Son Gelişmeler” başlıklı bir sunum yaptı.
TÜBİTAK UİDB Daire Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Özdemir, “Türk Alman Bilim Yılı ve Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı Özelinde İkili ve Çoklu Araştırma İşbirliği Fırsatları”, TÜBİTAK Araştırma Burs Programları Müdürü Dr. Nuh Erdoğan ise “Yurtdışındaki Araştırmacılara Yönelik Ulusal Araştırma Burs ve Destekleri” konulu birer sunum gerçekleştirdiler. Etkinlik, “Türk Alman Bilim Yılı ve Avrupa Birliği Horizon 2020 Programı Kapsamında Araştırma İşbirliği Oturumları” ile devam etti.
Bakan Işık: Bilim ve Teknolojide En Önemli Kaynak İnsan Kaynağı
Çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada yurt dışında görev yapan Türk bilim insanlarının önemine işaret eden Bakan Fikri Işık, “Sizleri ülkemizde çalışmaya davet ediyoruz, bu konuda bizler gereken desteği vermeye hazırız. İlla Türkiye'ye gelmeye gerek de yok. Bilim insanlarımızın farklı ülkelerde bulundukları konumda işbirliği çok daha stratejik hale geldi. Kendi alanlarınızda işbirliği yapın, bizler de size destek verelim. Türkiye'nin inovasyon ekosistemine de sizlerin çok ciddi katkısı olsun” dedi.
Bilim ve teknoloji alanında en önemli kaynağın insan kaynağı olduğuna işaret eden Işık, şunları söyledi: “İnsan kaynağının çok güçlü olması gerek. Düne kadar Türkiye bunu gündemine alamıyordu. Farklı problemler vardı. Enflasyonu düşürmek, terör, Türkiye'nin düne kadar en önemli gündemleriydi. Şimdi ise gündemimizde bilim, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon gibi dünyanın uzun zamandır çalıştığı konular var.”
Türkiye'de Ar-Ge bütçesinin yüzde 0,3 seviyesinden 0,92 seviyesine geldiğini hatırlatan Bakan Işık, asıl hedefin Ar-Ge bütçesini 2023 yılında GSMH'nin yüzde 3’üne çıkarmak olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin bu konuda kaynağı olduğunu vurgulayan Işık, ''Ben bakan olarak şunu istiyorum, kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanalım, bu paraları kaliteli projelere harcayalım. Para yetmesin, biz bütçeden isteyelim ama daha bugüne kadar bu noktaya gelemedik. Bu noktaya gelirsek hiç bir şeyden korkmamıza gerek yok'' diye konuştu.
Konuşmasında yabancı yatırımcılara da seslenen Işık, “Sadece Türkiye'ye gelin yatırım, üretim yapın demiyoruz, bizim için en ideali Ar-Ge ve üretimi birlikte yapmaktır. Türkiye aynı zamanda Ar-Ge üssü olsun'' dedi.