Bilim Olimpiyatları Şampiyonları Belli Oldu

+
-
0
27 Kas 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/ana_olim_gorsel.jpg
TÜBİTAK’ın düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları ile Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı’nın 2013 şampiyonları MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

TÜBİTAK’ın düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları ile Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı’nın 2013 şampiyonları MEB Şura Salonu’nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda madalya kazanan öğrencilerin de ödül aldığı törene, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de katıldı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nın (BİDEB) düzenlediği Ulusal Bilim Olimpiyatları ile Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatları’nın finalleri Ankara’da yapıldı. Olimpiyatların nisan ayında yapılan birinci aşama sınavlarına başvuran 19 bin 594 öğrenciden 351’i, 23-24 Kasım tarihlerinde Ankara’daki ikinci aşama sınavlarına katıldı. Bilim Olimpiyatları’nda altın madalya alanlara 3 Bin 500 TL, gümüş madalya alanlara 3 Bin TL, bronz madalya alanlara ise 2 Bin 500 TL ödül verild. Matematik Olimpiyatı’nda derece yapan ilköğretim öğrencilerine ise altın, gümüş ve bronz madalyanın yanı sıra kitap setleri verildi.

Törende 2013 yılındaki Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil eden 23 öğrenci ile 2013 Bölgesel (Balkan ve Avrupa Kız) Bilim Olimpiyatları’nda derece alan 20 öğrenciye de plaket verildi. Sonuçları heyecanla bekleyen öğrencilerden madalya kazananlar ödüllerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın elinden aldı. Törende 2013 yılındaki Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’ye madalya kazandıran öğrencilere de ödül verildi.

“Türkiye’nin En Büyük Zenginliği Gençleridir”

Törende konuşan Bakan Ergün, ödül alan tüm öğrencileri tebrik etti ve başarılarının devamını diledi. Türkiye'nin çok zaman kaybettiğini ve hızlı ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Ergün, bunun için zemine bilim ve teknolojinin konulması gerektiğini ifade etti. Türkiye için gençlerin en büyük zenginlik olduğunu, geleceğin onların aklında, zekasında, çalışkanlığında bulunduğunu anlatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milli Eğitim Bakanımızla da bu konuyu konuştuk. TÜBİTAK bünyesinde üstün zekalı çocuklar için İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere üç yeni okul açmayı, liseden önce başlayıp, sonra ortaokula, sonra ilkokul seviyesine inmeyi, ilkokuldan liseye kadar bu arkadaşlarımızın özel şartlarda gerçekten bilim insanı olarak yetiştirilmeleri, geleceğe dair hiçbir hayat kaygısı taşımayacakları, üniversite sınavına girip nereyi kazanacağı endişesi de taşımayacakları, nereye istiyorlarsa oraya gitsinler, o şartları onlara hazırlayacağımız bir süreci de başlatmış oluyoruz. İnşallah kısa zamanda, mümkünse önümüzdeki eğitim-öğretim yılında bunu da başlatarak geleceğimizin bilim adamlarını, çok seçkin bilim adamlarını, NOBEL ödülü alacak insanlarımızı da oralardan yetiştirecek noktaya gelmiş olacağız."

“Uluslararası Olimpiyatlarda 22 Madalya Kazandık”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise son yıllarda madalya sayısındaki artışa dikkat çekerek, "Biz bu işlere başladığımızda sadece birkaç madalya ile dönüyorduk. Şu anda bu sene 2 altın, 7 gümüş, 12 bronz ve 1 mansiyon olmak üzere toplam 22 madalya aldık” dedi.

Türkiye'nin önceki dönemlerde düzenlenen uluslararası organizasyonlardan birkaç madalya alabildiğine dikkati çeken Altunbaşak, "Sadece bu sene 22 madalya aldık. Türkiye, aldığı madalya sayısını altında 43'e, gümüşte 143'e, bronzda 216'ya ve mansiyonda 44'e yükseltti" diye konuştu.

Bilimsel araştırma yapan gençlere de bazı tavsiyelerde bulunan Altunbaşak, şöyle devam etti: "Literatürde üstün yetenekli gençler nüfusun yüzde 2'sini oluşturuyor, işte bu arkadaşlar çok özel arkadaşlar. Sizler çok özelsiniz. Çünkü toplumun ortalamasından çok farklısınız. Yalnız şunu da söyleyeceğim, üstün zekalı olmak, düşünsel becerilerinizin çok iyi olması, büyük eserler yapmak
için yeterli olmayacaktır. Bunun yanına duygusal zekayı da eklemeniz gerekiyor. O zaman artık sizin önünüzde hiçbir engel kalmaz."

Türkiye'nin bir değişim süreci içinde olduğuna dikkati çeken Altunbaşak, 2023 hedefleri doğrultusunda milli uçak ve otomobil gibi projelerin olduğuna, bunların da akılla gerçekleşebileceğine işaret etti. Bilimsel araştırma yapan gençlerin, bu çerçevede büyük hedefler belirlemesi gerektiğini kaydeden Altunbaşak, "Türkiye'nin uçak programını ben yapacağım sevdasıyla yola çıkmanızı istiyoruz. Daha ötesinde şu ana kadar bilim konusunda ülkemizin Nobel'de ödülü yok. Sizlerin bu ödülü alan kişilerden hiçbir eksiği yok" şeklinde konuştu.

Şampiyonlara LYS’de ek puan ve burs

Ulusal olimpiyatlarda dereceye giren öğrenciler, yarıyıl tatilinde düzenlenecek Kış Okulu’na davet edilecek. Hazırlık kurslarının ardından Uluslararası Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil edecek ekipler belirlenecek. Ödül alanlar, dereceleri oranında girecekleri ilk Lisans Yerleştirme Sınavı’nda bir kereye özgü olmak üzere ek katsayı uygulamasından yararlanacak. Ayrıca, yarışmaya katıldığı alan ile ilgili bölümlerinden birine kayıt yaptırması durumunda “2205–Yurt İçi Lisans Burs Programı” kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Kış okulunda başarı gösteren genç matematikçiler ise Genç Balkan Matematik Olimpiyatı’na katılacak takıma seçilecek.

Ulusal Matematik Olimpiyatı Sonuçları

Ulusal Fizik Olimpiyatı Sonuçları

Ulusal Kimya Olimpiyatı Sonuçları

Ulusal Biyoloji Olimpiyatı Sonuçları

Ulusal Bilgisayar Olimpiyatı Sonuçları

Ulusal Ortaokul Matematik Olimpiyatı Sonuçları