Bilim Olimpiyatlarının Bana Kazandırdığı Birçok Deneyim Var

+
-
0
20 Oca 2014
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/enes_karabacak_ana.jpg
Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi Enes KARABACAK 2009 Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı Bronz Madalya Sahibi

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrencisi Enes KARABACAK 2009 Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı Bronz Madalya Sahibi

Bilim olimpiyatlarıyla 7. sınıfta okulumun yönlendirmesiyle tanıştım. İki yıl İlköğretim Matematik Olimpiyatına katıldım. Lisede danışman hocalarım, yeteneklerimi ve gelecekte moleküler biyoloji ve genetik alanında çalışma isteğimi göz önünde bulundurarak beni Biyoloji Olimpiyatına yönlendirdiler, ben de severek kabul ettim. İlk denememde ikinci aşamada elendim. İkinci girişimde ise Ulusal Biyoloji Olimpiyatında Altın madalya kazandım. Aynı yıl Türkiye'yi temsil eden takıma seçilerek Uluslararası Biyoloji Olimpiyatı’nda bronz madalya kazandım. Şu an ise Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde lisans hayatıma devam ediyorum. Ayrıca ders dışında da aktif olarak araştırma faaliyetlerine katılıyorum.         

Bilim Olimpiyatlarının bana kazandırdığı birçok deneyim var. Her olimpiyatçının söylediği şeyler olabilir belki ama çalışma disiplini ve başarma zevki hayatımda hep önemli bir yer aldı ve almaya da devam ediyor. Önceden de bahsettiğim gibi İlk girişimde olimpiyatlarda elenmiştim. Buna rağmen çalışmaya devam etmem bana, insanın azimli ve kararlı olunca her hayaline ulaşılabileceğini gösterdi. Bilim Olimpiyatlarının kazandırdığı çalışma disiplini ve bilgi birikimi kendime ve işlerime daha kolay zaman ayırmamı sağladı. Steve Jobs'ın da söylediği gibi “Öğrendiğim hiçbir şey boşa gitmedi.” Çevremde aranan ve saygı duyulan bir insan oldum. Daha da önemlisi kendime olan saygım ve özgüvenim arttı. Olimpiyat eğitimi beni lise yıllarının birçok sorunundan korudu. “Gençliğimi yaşayamadım” gibi bir mazeret asla kullanmadım, hem eğlence olarak hem de kişisel gelişim bakımından güzel ve verimli bir lise hayatım oldu.

Bilim olimpiyatlarını duymuş ya da ilk kez duyan ve çekinceli bir şekilde bakan herkese şunu söyleyebilirim; Başarılı olsun olmasın her olimpiyatçı, Bilim Olimpiyatlarının hayatlarının en güzel parçalarından biri olduğuna hemfikirdir. Her biri hayatta karşılarına çıkan bilimsel olsun olmasın, her türlü zorluğa kolayca göğüs gerebilen, ayrıntıyı görebilen, farklı ve üretken düşünebilen, Türkiye’nin tam da ihtiyacı olan insanlara dönüşmüşlerdir. Gelecek endişelerinden sıyrılmışlardır, çünkü az ya da çok istedikleri şeylere erişebileceklerinin farkına varmışlardır. Ben de bu rahatlıkla uluslararası bilim toplumunda Türkiye'yi temsil edecek bir bilim insanı olma yolunda kendimi geliştirmeye devam edebiliyorum. Hedefim dünya çapında ilk onda olan bir üniversitede yüksek lisans ve doktora eğitimimi bitirerek saygın bir bilim adamı olmak.

Bilim olimpiyatları mutlak bir şekilde sıkı çalışma ister; ama bu sizi korkutmasın. Başarı rüyasıyla yaşayan ve bunun için çalışan insanlardan olmak var sonunda. Sanki soğuk bir havuz gibi, kendinizi bırakın, kısa bir süre sonra soğukluğa alışıp suyun tadını çıkartacaksınız!