Serginin açılış törenine; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholakov, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy ve Bulgaristan Antarktika Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Christo Pimpirev katıldı.
İkili İş Birliği ve Ortak Çalışmalar Vurgulandı
Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholakov, açılış konuşmasında, “Bulgaristan-Türkiye, Antarktika'da bile Komşu” temalı serginin, iki ülkenin köklü dostluğunu ve her alandaki iş birliğini simgelediğini vurguladı. "Bulgaristan ve Türkiye, her koşulda dost, komşu ve müttefik olarak birlikte hareket etmeye devam etmektedir. Bilim, güvenlik, savunma ve kültürel miras gibi birçok alanda ortak projeler yürütüyoruz. Antarktika’daki bilimsel çalışmalarımız da bu iş birliğimizin güçlü bir yansımasıdır." dedi.
Büyükelçi Tcholakov, konuşmasında ayrıca Bulgaristan Antarktika Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Christo Pimpirev’in Antarktika’daki bilimsel çalışmalarına ve iki ülke arasındaki kutup araştırmalarına katkılarına da değinerek, bilim insanlarının birlikte yürüttüğü projelerin, gelecekte daha büyük başarılara kapı aralayacağını söyledi.
“Kutup bilimlerinde öncü ülke olmayı ve bu alanda uluslararası iş birliklerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, konuşmasında Türkiye’nin kutup bilimleri alanındaki vizyonuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"Antarktika sadece bilimsel araştırmalar için bir merkez değil, aynı zamanda insanlığın ortak mirasıdır. Türkiye olarak, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda kutup bilimlerinde öncü ülke olmayı ve bu alanda uluslararası iş birliklerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2017 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz ulusal Antarktika bilim seferleri, bilim insanlarımızın küresel araştırmalara katkı sunmasını sağlamaktadır. Türkiye ve Bulgaristan arasındaki iş birliği, sadece bilimsel çalışmalarla sınırlı kalmıyor; aynı zamanda genç araştırmacılarımız için yeni fırsatlar yaratıyor ve iki ülkenin bilimsel etkileşimini artırıyor." dedi.
“Bulgaristan ile iş birliğimiz bilim diplomasisinin güzel bir örneğidir”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Antarktika'nın küresel bilimsel araştırmalar açısından taşıdığı kritik rolü vurgulayarak, "Türkiye olarak Antarktika’daki bilimsel varlığımızı güçlendirmeye ve uluslararası iş birliklerimizi artırmaya kararlıyız. Bulgaristan ile iş birliğimiz bilim diplomasisinin güzel bir örneğidir. " dedi. İki ülkenin bilimsel ve akademik alandaki iş birliğinin daha da ileriye gitme potansiyeline sahip olduğunu belirten Aydın, "Daha iyi kapasiteye ulaşabileceğimize inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Antarktika’da 10 Yıllık Ortak Bilimsel Çalışmalar
Bulgaristan Antarktika Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Christo Pimpirev, Bulgaristan ve Türkiye'nin Antarktika'ya dair bilimsel çalışmalar için 10 yıl önce bir mutabakat zaptı imzaladığını hatırlatarak, iş birliğinin verimliliğine dikkat çekti. İki ülke arasında derin tarihi bağlar bulunduğunu ifade eden Pimpirev, Bulgaristan ve Türkiye’nin ortak değerlerine ve dostluğuna vurgu yaptı.
TÜBİTAK MAM Başkanı ve Kutup Araştırmaları Enstitüsü(KARE) Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Kovid-19 salgınından önce, Türk araştırmacıların Bulgaristan’ın Antarktika altyapısını kullandığını, Bulgar araştırmacıların ise Türk seferleri aracılığıyla kıtanın farklı bölgelerine erişim sağladığını belirtti. Pandemi sonrası iş birliğinin, Bulgaristan’ın ilk kutup deniz araştırma gemisinin denize indirilmesiyle yeni bir aşamaya geçtiğini ifade eden Özsoy, “Bu nedenle, 2022’de iki ülke arasındaki araştırmacı değişim programları devam ederken, lojistik iş birliği yeni zirvelere ulaştı.” diye konuştu.
2014 ve 2015 yıllarında 2 Türk bilim insanı bireysel girişimleri ile Bulgaristan’ın Antarktika seferlerine katıldı. 2018 yılında Bulgaristan’ın Antarktika’daki bilim üssüne 2 Türk araştırmacı gönderildi. Devam eden süreçte de Bulgar bilim insanları Ulusal Antarktika Bilim Seferlerimizde (TAE) misafir edildi ve Türk bilim insanları da Bulgaristan’ın Antarktika’daki bilim üssünde çalışmalarını gerçekleştirdi. 2020 yılından bu yana ise KARE ve BAI arasında imzalanan ikili işbirliği anlaşması kapsamında süreçler yürütülüyor.
İkili iş birliği kapsamında bugüne kadar 100’den fazla Bulgar bilim insanı, Türkiye'nin "Şili-Antarktika, Antarktika-Şili" uçuşlarında misafir edildi. Son 3 senedir de Türkiye’nin Antarktika’daki çalışmaları için gönderdiği bilimsel kargoları, Varna’dan Antarktika’ya Bulgaristan’a ait NAVAL-RSV-421 isimli gemi ile Bulgaristan tarafından gerçekleştiriliyor.
2024 yılında gerçekleştirilen TAE-VIII özelinde ise, bir Bulgar araştırmacı misafir edilirken, bir Türk araştırmacı da Bulgaristan’ın Antarktika üssünde çalışmalarını gerçekleştirdi. Yine aynı sefer kapsamında 3 Bulgar araştırmacı güney yönlü ve 9 araştırmacı kuzey yönlü olmak üzere toplam 15 Bulgar araştırmacı Türkiye’nin Antarktika uçuşlarında misafir edildi. TAE-VIII kargoları ise Varna üzerinden Antarktika’ya Bulgaristan gemisi ile ulaştırıldı. Yine 2024 yılında, Dördüncü Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi (TASE-IV) sırasında bir Bulgar araştırmacı seferde çalışmalarını icra etti.
Sergi öncesi Bulgaristan Heyetinden TÜBİTAK’a ziyaret
Sergi öncesinde yürütülen ikili iş birlikleri çerçevesinde, Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholakov ve beraberindeki heyet, TÜBİTAK Başkanlık Binası’na bir ziyaret gerçekleştirdi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasındaki bilimsel iş birlikleri, özellikle Antarktika’daki ortak çalışmalar ele alındı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın, Türkiye ve Bulgaristan’ın kutup araştırmalarındaki iş birliğinin, bilimsel keşifleri ilerletmenin yanı sıra küresel sorunlara ortak çözümler geliştirme açısından da önemli bir örnek teşkil ettiğini vurguladı. Antarktika araştırmalarının ötesinde, TÜBİTAK ile Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAS) ve Bulgaristan Tarım Akademisi arasındaki başarılı iş birliklerine de değinilerek, çeşitli disiplinlerde ortak araştırma projeleri yürütüldüğü ve bu iş birliklerinin artması potansiyeli masaya yatırıldı.
TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy da katıldığı toplantıda, Antarktika’da gerçekleştirilen bilimsel projeler, lojistik destek ve çevresel sürdürülebilirlik konularını ele aldı.
Heyette yer alan Bulgaristan Antarktika Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Christo Pimpirev, Antarktika’da gerçekleştirilen bilimsel projelere dair görüşlerini paylaşırken, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy da Türkiye’nin kutup araştırmalarındaki rolüne ilişkin bilgi verdi.
Sergi Büyük İlgi Gördü
Fotoğraf sergisi kapsamında, Türkiye ve Bulgaristan’ın kıtadaki bilimsel faaliyetleri ve ortak projeleri ziyaretçilere tanıtıldı. Etkinlik, katılımcıların sergiyi gezerek bilim insanlarıyla birebir görüşmeler yapması ve projeler hakkında detaylı bilgi almasıyla devam etti.
Gece boyunca, Türkiye ve Bulgaristan’ın kutuplardaki bilimsel varlığını daha da geliştirmek ve akademik iş birliklerini artırmak adına fikir alışverişinde bulunuldu.