Kuruluş Adı
TOFAŞ, Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.
Proje Özeti
Projede, bir işyeri sahibi olarak yük taşıma amaçlı veya kalabalık bir aile ile yolcu taşıma amaçlı, kolay ve esnek bir şekilde kullanılabilen, ekonomik, çevreci, çok amaçlı bir araç geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Projede, Avrupa Topluluğu’nda pasif ve aktif emniyet gibi güvenlik standartlarındaki değişime ve yeni çevre standartlarına uyum hedeflenmiştir. Karasal taşımacılık alanında CO2 miktarı sürekli azaltılmaktadır. Bu projede de çevreye saygılı bir araç olarak, doğalgaz uyumlu, şehir içi kullanımda yaşanan sık duruş-kalkışlarda motorun durdurulmasını sağlayacak “Stop-Start” sistemlerinin geliştirilmesi, yakıt tüketimi ve emisyon seviyesinin azaltılması hedeflenmiştir.
Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar
Uluslararası pazarlar için Tofaş Ar-Ge sorumluluğunda yeni ve özgün bir ürün tasarlanıp geliştirilmiştir. Parça ve sistem tasarımında Ana sanayi ve yerli yan sanayi işbirliği ile komple bir hafif ticari araç geliştirilerek, Araç geliştirme bilgisi arttırılmış ve yeni teknolojiler oluşumuna katkı sağlamıştır.
Bu proje kapsamında Doblo Cargo, Combi / Panorama, uzun gövde, yüksek tavan, şasi, açılır kargo tavan ve Family (7kişi) olmak üzere 8 gövde tipi ve 6 farklı motor versiyonu geliştirilmiştir. Araç, ticari kullanım ve geniş aile aracı olarak hafta içi iş, hafta sonu ailenin kullanımına uygun olarak çok amaçlı işlev üzerine tasarlanmıştır.
Doğalgaz gibi alternatif yakıtlara uyumlu, Stop & Start sistemine sahip, yakıt tüketimi ile emisyon seviyesi iyileştirilmiş ve geri dönüşebilir yeni malzemeler kullanılmış bir araçtır. Türkiye’de CNG’li araç sadece Tofaş tarafından geliştirilip ihraç edilmektedir.
Doblo’nun Fiat, Opel ve Vauxhaul markaları altında, tüm versiyonları dahil edildiğinde, yılda ortalama 160,000 adet olmak üzere aracın ömrü boyunca yaklaşık 1.3 milyon aracın üretilmesi ve 6 milyar Dolar’ın üzerinde bir satış yapılması planlanmaktadır. Bu araştırma ve geliştirme projesiyle yaklaşık 200 kişi Ar-Ge de, 1,000 kişi üretimde ve 5,000 kişi yan sanayide ilave istihdam sağlanmıştır. Bu aracın fikri ve sınai mülkiyet hakları TOFAŞ’a aittir. Proje kapsamında 13 ilave patent başvurusu yapılmıştır.
Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımla
- Yıllık maksimum Üretim kapasitesi (Söz konusu proje için) 160,000 araç/yıl
- Toplam ürün ömrü boyunca üretilecek araç 1.3 Milyon adet
- Yeni Araç üretiminin ihracat oranı %70
- Ulaşılacak yıllık üretim kapasitesi (tüm Modeller) 400,000 adet/yıl
- Tofaş ilave çalışan 1,000 Kişi
- Yan sanayi ilave çalışan 5,000 Kişi
- İlave Ar-Ge Personeli 200 Kişi
- Sınai Mülkiyet Hakkı TOFAŞ,
- Patent Sayısı 13 Adet
Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemi
Projenin Ar-Ge sorumluluğunun ve üretiminin Türkiye’ye verilmesinde Tübitak’tan alınan desteğin önemli etkisi olmuştur. Bu sayede, ülkemize yeni ürün yatırımları kazandırılmış, Ar-Ge merkezimizde araştırmacı istihdamı artmış ve yeni araştırma projeleri başlatabilme yeteneği kazanılmıştır.
Türkiye’de teknoloji gelişimini arttırmak için yerli codesign firmalarla ürün geliştirme ve tasarım çalışmalarıyla birlikte Üniversite ve araştırma kuruluşlarıyla işbirlikleri de desteklenmiştir.