DENEYAP Türkiye Teknoloji Atölyeleri için 42 ilde Sınav Yapıldı

+
-
0
02 Eki 2022
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/deneyap_ana_2.jpg
50 atölye için yapılan sınava yaklaşık 18 bin öğrenci katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle başlatılan DENEYAP Türkiye Teknoloji Atölyeleri için 42 ilde 50 atölye için sınav yapıldı.

İkinci aşama sınavı Adana, Ankara, Antalya, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Hakkâri, İzmir, Konya, Manisa, Muğla, Trabzon, Amasya, Artvin, Ardahan, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Düzce, Gümüşhane, Iğdır, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kırklareli, Kırşehir, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak’ta gerçekleşti. Sınava 17 bin 959 öğrenci katıldı.

11 bin 814’ü ortaokul, 6 bin 145 lise seviyesinde yapılan sınav sonrasında 4 bin 450’si ortaokul, 2 bin 353’ü lise olmak üzere toplamda 6 bin 803 öğrenci kabul ediliyor.

Uygulama sınavı için öğrencilerin Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatını yapacak Çevre Dostu-Yeşil elektrikli yük gemisi tasarlamaları ve görev olarak doğrusal bir rota izleyerek yük taşımaları istendi.

Öğrencilerin tasarım becerileri, sunum becerileri, geminin sağlamlığı, yüke dayanıklılığı ve parkuru tamamlama becerisi ölçüldü.

TÜBİTAK Başkanı öğrencileri yalnız bırakmadı

Eskişehir ve Bilecik’teki sınavlara TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katıldı. Sınav öncesi ve sonrasında öğrencilerle yakından ilgilenen Mandal, öğrencilerin aileleri ile de sohbet etti. Değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı “Bilimin ve teknolojinin önümüzdeki süreçte insan yaşamında çok daha etkin olacağı düşünüldüğünde, bilimsel ve teknolojik alanlarda daha üretken ve girişimci bireyler yetiştirmek adına bu proje oldukça değer kazanıyor.” dedi.  “DENEYAP Teknoloji Atölyelerinde verilen proje geliştirme odaklı eğitimler sayesinde bilim ve teknoloji alanında farkındalık yaratan, Ar-Ge becerileri gelişmiş, güncel teknolojilerle erken dönemde karşılaşmış, takım çalışması tecrübesi kazanmış, yaratıcı düşünme, yenilikçi düşünce, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme becerisi, etkili iletişim, liderlik becerileri yüksek, üretken, sorumluluk sahibi olma bilinci edinmiş, bilim ve teknoloji projeleri üreten gençler yetişiyor.” vurgusu yapan Mandal, “Geleceğin bilim insanları, araştırmacıları, girişimcileri olabilecek bu gençler Ülkemizin gelişmesinde ve ileriye gitmesinde ve en önemlisi de “Milli Teknoloji Hamlesi”nin gerçekleşmesinde rol alacaklar. Çok büyük işler başarabilecek potansiyele sahip olduğuna inandığımız gençlerimiz, öğrencilerimiz  önemli bir yere sahip olacak öğrencilerin bilimsel ve teknolojik alanlarda ülkemize katacakları değerler, ülkemizin bilim ve teknoloji ekosistemine büyük yarar sağlayacaklar.” diye konuştu.

4 yılda 3 fazda öğrenci alımı yapıldı

DENEYAP Teknoloji Atölyelerine 1.fazda 5 Mayıs 2019’da gerçekleşen sınav ile 12 ilde öğrenci alımı yapıldı. 5 bin 509 öğrenci sınava davet edildi.  Ortaokul düzeyinde öğrencilerden kendilerine verilen malzemelerden en uzağa giden araç tasarımı, lise öğrencilerinden en hızlı giden araç tasarımı yapmaları istendi. Her ilde sıralamaya giren 100’ü ortaokul, 60’sı  lise olmak üzere toplam 160 öğrenci atölyelere kabul edildi.

2. fazda 18 ilde 15-16 Ağustos 2020 tarihlerindeki sınavla öğrenci alımı gerçekleşti. 9 bin 549 öğrenci sınava davet edildi. Öğrencilerin depreme dayanıklı bina tasarlamaları istendi. Toplam 2 bin 880 öğrenci atölyelere kabul edildi.

3. fazda 27 ilde 12 – 13 Şubat 2022’de öğrenci alımı yapıldı. 11 bin 526 öğrenci sınava davet edildi. Öğrencilerin rüzgâr enerjisi ile elektrik üretmeleri istendi. Toplam 4 bin 380 öğrenci atölyelere kabul edildi.

 81 ilde 100 atölye kurulması hedefi gerçekleşti

Geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştiren DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 1. faz kapsamında 12 ilde, 2. faz kapsamında 18 ilde, 3. faz kapsamında 27 ilde, 4. faz kapsamında 24 ilde olmak üzere toplam 81 ilde 100 atölye kurulması hedefini tamamlayarak önemli bir başarıya imza attı.

Türkiye'nin 81 ilinde teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmeye devam eden DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nin öğrenci seçme sınavına da toplamda 410 bin aday öğrenci başvuruda bulundu. 4. faz sürecinin tamamlanmasıyla 1., 2. ve 3. faz kapsamında atölyelerde aktif eğitim alan 12 bin öğrenci sayısı, 20 bine çıkacak.

Her bir eğitimde onlara alandaki güncel bilgi ve teknolojiler sunuluyor

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri ile ortaokulda 5. ve 6. sınıf öğrencileri ve lisede lise hazırlık, 9. ve 10. sınıf olmak üzere iki ayrı düzeyde öğrenciler eğitim alıyor. DENEYAP Teknoloji Atölyelerinde öğrencilere 3 yıl boyunca ücretsiz olarak Tasarım, Üretim, Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti, Yazılım Teknolojileri, İleri Robotik, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji, Siber Güvenlik, Enerji Teknolojileri, Yapay Zeka, Havacılık ve Uzay ve Mobil Uygulama olmak üzere 11 farklı başlıkta eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca, öğrencilerin girişimcilik, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, karmaşık problemleri çözme, etkili iletişim ve takım çalışması gibi becerilerinin geliştirilmesi de hedefleniyor.

Her bir eğitimde onlara alandaki güncel bilgi ve teknolojiler sunuluyor. Öğrenciler bu teknolojileri uygulama örnekleriyle öğreniyor ve her derse özgü çeşitli projeler geliştiriyor. Öğrenciler en güncel mikro denetleyici olan Deneyap Kart’ı kullanıyor. Deneyap Kart ile Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti (IoT), İleri Robotik ve Yapay Zekâ alanlarında temel düzeyde endüstriyel uygulama yapma fırsatı buluyor. Enerji Teknolojileri eğitiminde elektrikli aracın nasıl yapılacağını deneyimleyerek; Havacılık ve Uzay Teknolojileri eğitiminde İHA yapıyor.

Öğrencilerin iki aşamalı sınavda başarılı olması gerekiyor

DENEYAP Türkiye projesinde öğrenci olmak isteyen gençlerin yazılı sınav ve uygulama sınavı olmak üzere iki aşamalı sınavda başarı olmaları gerekiyor. Yazılı sınavda öğrencilere yirmi birinci yüzyıl becerilerini ölçen fen, matematik, algoritma ve genel kültür sorularından oluşan bir test uygulanıyor. DENEYAP Türkiye Projesi kapsamında yazılı sınav soruları, alanında uzman akademisyenler ve öğretmenler tarafından hazırlanıyor. “Öğrenci Seçme Sınavı”nın ilk aşaması olan yazılı sınavı başarı ile geçen öğrenciler uygulama sınavına girmeye hak kazanıyor. Uygulama Sınavında öğrencilerden kendilerine verilen tema doğrultusunda özgün fikirlerini ortaya çıkaran, teknik bilgilerini kullanabilecekleri bir proje tasarımı yapmaları bekleniyor. Öğrenciler proje yapma süresi tamamlandığında geliştirdikleri projeyi ilgili jüri üyelerine belirtilen süre dâhilinde sunuyor. Sunum esnasında; öğrencilerin projeleri değerlendirilirken problem çözme, özgün düşünme, yaratıcı ve yenilikçi çözüm üretme, kendini ifade edebilme gibi becerileri dikkate alarak değerlendirme yapılıyor. Değerlendirmeler sonucunda ise eğitime hak kazananlar için nihai sonuçlar açıklanıyor.

Atölyelerde her bir sınıfta 2 eğitmen görev yapıyor. Eğitmenlerden bir tanesi pedagojik formasyonu olan ilgili alanda çalışan uzman bir öğretmen, diğeri ise ilgili ders alanında uzman olan akademisyen, mühendis ya da mühendislik fakültelerinde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf öğrencileri arasından seçiliyor. Eğitmen olarak belirlenenler TÜBİTAK tarafından hazırlanan teknik ve pedagojik içerik eğitimleri başarı ile tamamladıktan sonra DENEYAP Türkiye projesi kapsamında eğitmenlik yapmaya başlıyor.  Eğitmenler her ders için ayrı ayrı eğitimlere tabii tutuluyor.

Eğitimler 36 Ay sürüyor

Öğrenciler 24 ay boyunca her derste proje geliştiriyor ve ayrıca 12 ay boyunca mentörlük desteği ile Ar-Ge becerilerini kullanacakları ulusal ve uluslararası projeler geliştirerek, yarışmalara katılıyor. 36 ay süren eğitimler tamamen ücretsiz olarak veriliyor.