Deprem Araştırmaları Çağrısı Projeleri Değerlendirildi

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Deprem Araştırmaları Çağrısı Projeleri Sanal Konferansı’nın açılış konuşmasını yaptı. Konuşmada ülkemizin deprem gerçeğini vurgulayan Mandal,  “Önemli olan bu süreci bilim merkezinde koordine etmek ve doğru anlamak” dedi. Yakın zamanda meydana gelen İzmir ve Elazığ depremlerini hatırlatan Prof. Dr. Mandal,  depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

“Tüm bilim insanlarımıza kapımızı açtık ve tüm kurumlarımızın desteğini aldık”

Elazığ depremi sonrası kendisinin de olay yerinde incelemelerde bulunduğunu kaydeden Mandal, sorunun çözümü için hemen yerinde gözlem yapılmasının çok kıymetli olduğunu belirtti. Orta ve uzun vadede çözüm planlanması gerektiğinin altını çizen Mandal, ortak ihtiyaçların belirlenmesinin önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Mandal deprem çalışmalarını geçmişte de desteklediklerini ancak İzmir depremi sonrasında hızla deprem özel çağrısını açtıklarını hatırlattı. “Bu sürecin etki değerini artırmaya yönelik 1001 proje özel çağrısı kapsamında; 24 saat içinde sonuçlandırabileceğimiz özel bir program hazırladık.” diyen Mandal, zorunlu ihtiyaçlara yönelik seyahat ve konaklama desteği verdiklerini de kaydetti. Deprem platformu kurulduğunu belirten Mandal, “İlgili tüm bilim insanlarımıza kapımızı açtık ve tüm kurumlarımızın desteğini aldık. Araştırmacılarımız isterlerse kendilerini bu platforma dahil ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Deprem alanında birlikte çalışmalı ve birlikte başarmalıyız”

Özel çağrılarda geniş katılım olmasının gerekliliğine işaret eden Prof. Dr. Mandal,  projelerin toplumla paylaşılması ve öğrencilerin yanında toplumun da sürece dahil edilmesi amacıyla bu konferansın düzenlendiğini söyledi.

Birlikte çalışma ve birlikte başarma vurgusu yapan TÜBİTAK Başkanı Mandal, depremle mücadelede bunun başarılabileceğini kaydetti. Deprem meselesinin birçok disiplini ilgilendirdiğinin altını çizen Mandal, “Yetkinliklerimizi nasıl birlikte geliştirebiliriz, nasıl birlikte başarabiliriz sorusu önemli ve TÜBİTAK olarak yaptığımız bunu anlamlı hale getirmek.” dedi.

“TÜBİTAK araştırma gemisi deprem araştırmaları için ikinci sefere çıkacak”

İzmir depreminin denizde olduğunu hatırlatan Mandal, “Geniş kapsamlı bir araştırmanın tam donanımlı bir gemi olmadan mümkün olmayacağından hareketle TÜBİTAK araştırma gemisini bu amaca yönlendirdik. Bu adımımız, geleceğe yönelik doğru senaryolar çizilmesinde rol oynadı. Gemi yakın zamanda ikinci sefere çıkacak.” açıklamasında bulundu.

Deprem araştırmaları konusunda uluslararası alanda da etkin olduklarını kaydeden Mandal, bu amaçla düzenlenen konferansa İtalya ve Yunanistan’dan katılım olduğunu ve bu doğrultuda Yer Bilimleri dergisinin özel bir sayısının yayımlandığını kaydetti.

Prof. Dr. Mandal, “Deprem projelerinde süreci biraz daha üst boyutta tutmaya çalıştık, her 3 projenin birini destekledik ve toplamda 80 projeyi destekliyoruz” dedi.

“TÜBİTAK olarak çok disiplinli projeler görmek istiyoruz”

“Bu alandaki çalışmalar için teşvik oluşturmaya gayret ediyoruz” vurgusu yapan Mandal, “İki proje yapın ama bu projeler etkileşim içinde olsun, dedik. Bu kapsamda bazı projeleri birleştirme önerisi sunduk. Farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle yapılan projeler daha fazla etki oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.  TÜBİTAK olarak çok disiplinli projeler görmek istediklerinin altını çizen Mandal, “Desteklenen 80 projenin 19’u eş güdümlü proje. 80 projede her 3 alanı içeren proje oranı yüzde 18, eş güdümlü proje oranı ise yüzde 48.” ifadeleriyle eş güdümlü proje sayısında kaydedilen artışa işaret etti.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, “Bütçe limitlerimiz var ama birlikte çalışırsak daha yüksek bütçeli projeler yürütebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

41 farklı kuruluştan projenin desteklendiğini belirten Mandal, 41 farklı kurum ve kuruluşun deprem alanında çalışıyor olmasının ülkemiz için önemine dikkat çekti. 

Mandal konferansta projelerin “Çok Yönlü Yer Bilim Araştırmaları”, “ Deprem Mühendisliğine Yönelik Dijital Teknolojiler”, “ Depremin Sosyo-Ekonomik ve Toplumsal Yaygın Etkileri” , “ Mimari Tasarımlara Yönelik Mühendislik Çözümleri” ve “ Yenilikçi İnşaat Modelleri ve İleri Malzeme Teknolojilerinin Kullanımı” başlıklarında projeler sunulacağını kaydederek “Etkin ve verimli bir gün diliyorum.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Mandal’ın ardından, açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Gülsen Uçarkuş, “Kuşadası Körfezi Deprem Araştırma Platformu” başlıklı bir sunum yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından etkinlik sabah 5 paralel oturum, öğleden sonra 6 paralel oturum halinde devam etti.

29.12.2021