DergiPark Türkiye’de En Çok Ziyaret Edilen Siteler Arasında

+
-
0
06 Ara 2019
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/dergipark_ana.jpg
Günlük ziyaretçi sayısı 80 bini aşan DergiPark’ın, ayda görüntülenen makale sayısı 2 milyondan fazla

TÜBİTAK ULAKBİM çatısı altında hizmet veren DergiPark’ın günlük ziyaretçi sayısı 80 bini aştı. Ayda görüntülenen makale sayısının 2 milyondan fazla olduğu DergiPark’ın Google gibi arama motorlarında ilk sıralarda gelmesi, dünyanın birçok bölgesinden ziyaret edilme sıklığını artırıyor. Ülke ve dillere göre en çok ziyaret edilen sitelerin takip edildiği platformlarda DergiPark; Türkiye’de haber ve alışveriş sitelerinin de aralarında bulunduğu ilk 150 site içerisinde yer alıyor.

DergiPark ile araştırmacılar bilimsel yayınlara erişirken, yazarlar da alanına en uygun dergiye makale gönderme ve süreci takip etme imkânı buluyor. Yayıncılar ve editörler ise güvenilir ve sürdürülebilir bir ortamda dergisini yönetiyor ve makaleleri değerlendirecek konusunda uzman hakemlere kolayca ulaşıyor.

DergiPark kullanımının bu kadar artmış olması Türkiye’de akademik süreli yayıncılığın kaliteli ve standartlara uygun olarak gelişmesini sağladı. Neredeyse tüm akademik dergilere aynı platformdan erişim sağlayan DergiPark, etik ihlallerin fark edilmesine yol açan şeffaf bir ortam oluşturdu.

DergiPark Millî ve Yerli Bir Markaya Dönüştü

Akademik ekosistem içerisinde geniş kullanım alanı olan DergiPark, millî ve yerli bir markaya dönüştü. DergiPark alt yapısında kullanılan ULAKBİM Dergi Sistemleri (UDS) geliştirilirken dünyadaki diğer dergi sistemleri incelendi, alt yapısı Türkiye’deki tüm akademik dergileri kapsayacak biçimde tasarlandı ve kullanıcı geri bildirimlerine önem verildi.

2019 yılında yapılan DergiPark kullanıcı anketi sonuçlarına göre DergiPark projesinin hayata geçirilmesi ve sunduğu hizmetlerden duyulan memnuniyet oranı yüzde 95 oldu. 

Bilimsel Bilgiye Erişimde Güvenilir Yol: TÜBİTAK DergiPark

2019 Aralık ayı verilerine göre DergiPark’ta bin 909 dergi,  410 bin 885 bilimsel makale ve 255 bin 946 kayıtlı kullanıcı var. Bu sayılar her gün artarken, amacına uygun olmayan kullanımların önüne geçmek için DergiPark başvuru ve barındırma koşullarına yeni kriterler getirildi. Beş yıl içinde bu koşullara uygun olmayan 704 dergi kapsamdan çıkarıldı ve teknik altyapı buna yönelik olarak güçlendirildi.

DergiPark’ta barındırılan dergiler, güncel sayılarına göre Aktif, Pasif ve Yeni dergi olmak üzere sınıflandırıldı. Bu sınıflandırma, yayıncı ve editörlere DergiPark kullanım koşullarını hatırlatırken makale gönderecek yazarların da dergi seçiminde doğru karar vermesine yardımcı olacak. 

Türkiye’den Dünyaya Açılan En Kapsamlı Açık Erişim Koleksiyonu

Dünyada Açık Bilim uygulamalarının önemi giderek artıyor. TÜBİTAK tarafından oluşturulan Açık Bilim Politikasına uygun olarak hizmet veren DergiPark, 256 Bin makale ile dünyadaki sayılı açık erişim koleksiyonlarından biri. Avrupa Birliği Açık Erişim Platformu OpenAIRE’e veri sağlayıcılar arasında 11. sırada bulunuyor.

DergiPark Kendini Sürekli Güncelleyerek Hizmetlerini Sürdürecek

DergiPark, 2020 yılında Dergi ve Makale sayfalarının yeni tasarımlarıyla bilgi teknolojilerindeki yenilikleri kullanıcılarının hizmetine sunmayı hedefliyor. Ayrıca ulusal ve uluslararası bilgi sistemleri ile yapmakta olduğu entegrasyon çalışmaları sayesinde yazarların ve dergilerin bilimsel performanslarını çok yönlü olarak yansıtabilmeyi amaçlıyor.

(1)    DergiPark: TÜBİTAK ULAKBİM çatısı altında akademik dergilere ücretsiz barındırma ve editöryal süreç yönetimi hizmeti sunar. https://dergipark.org.tr
(2)    DergiPark Google analytics verileri.
         https://analytics.google.com/analytics/web/#/dashboard/cttTubcwS5icL6YJZ...
(3)    https://www.alexa.com/siteinfo/dergipark.org.tr
(4)    https://dergipark.org.tr/tr/download/file/55
(5)    https://explore.openaire.eu/search/dataprovider?datasourceId=openaire___...