Dünya Bilimler Akademisi (TWAS) Genç Üyeler Ağı Yönetim Kurulu Üyeleri TÜBİTAK’ı Ziyaret Etti

+
-
0
13 Nis 2018
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/dunya_bilimler_ana.jpg
Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı (TYAN) Yönetim Kurulu’nun Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen İkinci Toplantısı kapsamında ülkemize gelen Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı heyeti TÜBİTAK’ı ziyaret etti.

Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı (TYAN) Yönetim Kurulu’nun Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen İkinci Toplantısı kapsamında ülkemize gelen Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı heyeti TÜBİTAK’ı ziyaret etti. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL tarafından başkanlık edilen toplantıya Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı 9 temsilcisi ile birlikte, Yunus Emre Enstitüsü Türkoloji Müdürü Tayfun Kalkan ve Çin Bilimler Akademisi temsilcileri de katıldı.

Toplantı esnasında, heyete TÜBİTAK faaliyetlerine ilişkin sunum ve videolar ile bilgi sağlanmasının ardından, TÜBİTAK-TWAS ilişkileri görüşüldü. Prof. Dr. Hasan MANDAL, Kurumuzun TWAS ile ilişkilerin son dönemde yaşanan gelişmelerden duyduğu memnuniyete değinirken, TWAS üyesi ülkelerdeki araştırmacıların TÜBİTAK tarafından yürütülen “2216 - Uluslararası Araştırmacılar için Araştırma Bursu Programı” ile araştırmalarına devam edebileceklerini vurguladı. Ayrıca, bu toplantının çıktısı olarak, sözkonusu programda TWAS üyelerinden gelecek başvurulara özel br kota ayrılabileceğini belirtti.

Çin Bilimler Akademisi-TWAS Biyoteknoloji Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Prof. Yin LI, Çin Bilimler Akademisi ile TÜBİTAK’ın benzer faaliyetler yürütmesine dikkati çekerek, bilim ve teknolojide ortak ilgi alanlarımız olduğunu belirtti ve bilimsel kapasite geliştirme konusunda işbirliği yapma önerisinde bulundu. Prof. Yin LI tarafından Türkiye ve Çin’deki araştırmacılar arasında çok sayıda başarılı işbirliği faaliyetin yürütüldüğü ve bu başarının ortak yayın sayılarına da yansıdığı belirtildi. Prof. Dr. Hasan MANDAL, Türk ve Çinli araştırmacılar arasındaki işbirliği ve iletişimden duyulan memnuniyeti dile getirerek, TÜBİTAK ile Çin Bilimler Akademisi ile bilim ve teknoloji alanında hâlihazırda bir işbirliği girişimi olduğunu ve bunun gelişmeye açık olduğumuzu belirtti.

Prof. MANDAL, ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun, en az gelişmiş ülkelerin bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefine yönelik Türkiye’nin ev sahipliğinde kurulan Uluslararası Teknoloji Bankası'nın Haziran ayından itibaren TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde faaliyetlerine başlayacağını belirterek, bu kapsamda da TWAS ile işbirliği yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Bu doğrultuda, Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Max PAOLI, Türkiye’nin yürütmekte olduğu programlarda BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne verdiği önemi takdire şayan bulduklarını dile getirdi.

Toplantıda, Çin ile işbirliğinin yanı sıra, Güney Afrika, ayrıca, Brezilya ve Malezya ile de bilimsel ve teknolojik işbirliğinin önümüzdeki dönemde ivme kazanacağı dile getirildi ve TÜBİTAK’ın  söz konusu ülkelerle BTY alanındaki girişimlere açık olduğu vurgulandı.

Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı Yönetim Kurulu (TYAN) Hakkında

Her sene tüm dünyadan 40 yaş altı 25 Genç Bilim İnsanını da “Genç Üye” sıfatı ile üyeliğe kabul eden Dünya Bilimler Akademisi çalışmaları kapsamında, genç üyelerin girişimi ve Dünya Bilimler Akademisi Yönetim Kurulu’nun onayı ile 2016 yılında Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı kurularak, ilk yönetim kurulu seçildi. İlk yönetim kurulu toplantısını, Çin Bilimler Akademisi’nin ev sahipliğinde Pekin’de 2017 yılı Haziran ayında gerçekleştiren Genç Üyeler Ağı Yönetim Kurulu’nun, ilk Genel Kurul Toplantısı Ağustos ayında Brezilya’nın Rio De Janeiro kentinde düzenlendi. 11-12 Nisan 2018 tarihlerinde Yunus Emre Enstitüsü’nün ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen İkinci Yönetim Kurulu Toplantısı’na Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yusuf Baran başkanlık etti.

Dünya Bilimler Akademisi (TWAS) Hakkında

Dünya Bilimler Akademisi (TWAS-The World Academy of Sciences), 1983 yılında Pakistanlı fizikçi ve Nobel ödüllü Abdus Salam önderliğinde, dünyanın gelişmekte olan ülkelerinden seçkin bilim adamlarının öncülüğü ile kuruldu. Akademi’nin kuruluş amaçları şunlardır:

•   Gelişmekte olan ülkelerdeki bilimsel faaliyetleri desteklemek,

•   Gelişmekte olan ülkelerdeki genç bilim insanlarının ihtiyaçlarına cevap vermek,

•   Bilim, teknoloji ve yenilik alanında Güney-Güney / Güney-Kuzey işbirliğini arttırmak,

•   Gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı başlıca sorunların çözümü konusundaki bilimsel araştırma ve tecrübe paylaşımını teşvik etmek.

TÜBİTAK - TWAS İlişkileri

TWAS ile 1992 yılında imzalanan bir işbirliği anlaşması uyarınca verilen TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü, günümüz itibariyle 2012 yılında imzalanan bir işbirliği anlaşması kapsamında verilmektedir. Söz konusu ödül, bilimsel araştırmalarıyla bilime evrensel düzeyde katkılarda bulunan ve bu katkının artarak devam edeceği yolunda umut vaat eden genç bilim insanlarına (ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş) yöneliktir.  Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarında yıllar itibariyle dönüşümlü olarak verilmektedir. TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülüne başvurular TÜBİTAK tarafından oluşturulan bir komisyonca değerlendirilmekte ve TWAS ile paylaşılmaktadır. TWAS tarafından ödül alacak kişi belirlenmekte ve 2000 USD tutarındaki ödül TWAS tarafından sağlanmaktadır.