Enjektabl Onkolitik Ürün Formülasyonlarının Geliştirilmesi

+
-
0
25 Eyl 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Steril enjektabl onkolitik ürün formülasyonları geliştirerek, bu ürünlerin ulusal ve dünya pazarlarında insan sağlığının hizmetine sunulması

Kuruluş Adı

MUSTAFA NEVZAT İLAÇ SANAYİİ A.Ş.

Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)

Steril enjektabl onkolitik ürün formülasyonları geliştirerek, bu ürünlerin ulusal ve dünya pazarlarında insan sağlığının hizmetine sunulması, Türkiye’deki kanser hastalarının kanser ilaçlarında dışa bağımlılığının azaltılması, dünya standartlarında üretilmiş onkolitik ilaçların hastalara daha ekonomik olarak temin edilmesinin sağlanması, ürünlerin dünya pazarlarına ihracatlarıyla ülke döviz girdisinin artırılması, ilk kez bir Türk firmasının onkoloji alanında ürettiği ürünleriyle de dış pazarlarda yer alması hedeflenmiştir.

Türkiye’de ilk kez ulusal bir firma tarafından, özel koşullar altında üretimi gerçekleştirilmesi gereken steril onkolitik enjektabl ürün formülasyonları ve analiz metodu geliştirme çalışmaları başlatılmış; bir çok sağlık otoritesi tarafından yapılan denetimler sonucunda, bu çalışmalar ve kurulan üretim tesisi uygunluk alarak, üretim faaliyetlerine geçilmiştir.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

Onkolitik ürün gibi üretimi zor bir alanda  ilk kez bir Türk firması steril enjektabl onkoloji ürünlerinin  üretimini gerçekleştirerek yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda onkoloji alanında yer almaya  başlamıştır. 2009 yılında A.B.D Gıda ve İlaç Kurumu’nun (FDA) onkolitik üretim tesisini denetlemesi ve onaylaması ile dünyanın en büyük ilaç pazarına sahip olan A.B.D’ye steril onkolitik enjektabl ilaç ihracat yolu açılmış, ürüne özel ruhsat başvuru dosyalarının birer birer onaylanması ile 2010 yılında da fiilen ihracat başlamıştır.

Proje kapsamında araştırma geliştirme çalışmaları yapılan ve ruhsatlandırılarak ticari üretimlerine geçilmiş olan moleküller  şunlardır:

  • Oksaliplatin Enjektabl Solüsyon
  • Epirubisin Hidroklorür Enjektabl Solüsyon
  • İrinotekan Hidroklorür Enjektabl Solüsyon
  • Fludarabin Fosfat Enjektabl Solüsyon
  • Vinorelbin Tartrat Enjektabl Solüsyon
  • İdarubisin Hidroklorür Enjektabl Solüsyon
  • Karboplatin Enjektabl Solüsyon
  • Dosetaksel Enjektabl Solüsyon

Bu ürünler iç pazara ilk kez 2010 içinde sunularak firma satışlarında 10.103.725 TL lik bir artış sağlamış ve ilgili Pazar grubundan %8 lik  pay almıştır. Ürünlerden A.B.D, Vietnam, Makedonya, Kosova gibi ülkelerde  ruhsatları alınanların  ihracatlarına da başlanılmış ve 2010 yılında A.B.D. satışları ile   $ 4.000.000 luk bir döviz girdisi sağlanmıştır. Ürünlerin üretildiği tesis Temmuz 2010’da Avrupa İlaç Kurumu (EMEA) dan da onay almıştır.  Ürünlerle ilgili Avrupa Birliği ülkeleri dahil diğer birçok ülkeye de başvurular yapılmış olup bu ülkelere de açılabilmek için ruhsat onayları beklenmektedir. Projenin hayata geçmesiyle şirketimizde 56 kişilik istihdam artışı oluşmuştur.

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini

İlaç endüstrisi, Ar-Ge harcamalarının ciroya oranı itibariyle en fazla Ar-Ge harcaması yapan sektörlerin başında gelmektedir. Özel alan-ekipman gerekliliği ve hammadde kullanım maliyetlerinin büyüklüğü ile steril onkolitik enjektabl Ar-Ge yatırımı ise; ilaç sektöründe en maliyetli yatırımlardan biridir. Ruhsatlandırma/ticarileşme sürecinin ilaç sektöründeki uzunluğu da hesaba katıldığında projemiz; Tübitak katkısı ile hayata daha kısa sürede geçmiş, farklı Ar-Ge projelerimize özkaynak ayırma fırsatını yaratmıştır.