Giyilebilir Bilişim Sistemleri ile Mobil Çalışanları Güçlendirme Projesi

+
-
0
26 Eyl 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
6. ÇP kapsamında, 16 ülkeden 42 proje ortağının yürüttüğü wearIT@work projesi, giyilebilir bilgisayarların, çeşitli endüstriyel ortamlardaki iş akışlarını kolaylaştırmayı hedeflemiştir.

Kuruluş Adı

MOBİLERA BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEK. TİC. A.Ş.

Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)

6. ÇP kapsamında, 16 ülkeden 42 proje ortağının yürüttüğü wearIT@work projesi, giyilebilir bilgisayarların, çeşitli endüstriyel ortamlardaki iş akışlarını kolaylaştırmayı hedeflemiştir. Giyilebilir bilgisayar donanımlarının kullanımı için, üretim (otomotiv), bakım (uçak/helikopter), acil müdahale (itfaiye) ve sağlık (hastane/hasta yönetimi) sektörleri pilot olarak seçilmiştir. Bu sektörlerde çalışanların doğru bilgiye en kısa zamanda ulaşabilmeleri, günlük hayatta kullandıkları hareketler ya da konuşarak,sistemleri kontrol etmeleri ve ellerini serbestçe kullanabildikleri çalışma ortamı sağlanmıştır.

Proje sürecinde, çeşitli donanımlar,  bu donanımlarda çalışacak gömülü yazılımlar, gömülü yazılımların konuştukları merkezi platform ve haberleşme yazılımları ve saha testleri yapılmıştır. Giyilebilir bilgisayarların önümüzdeki 10 yıl içinde yaygın kullanımının temeli bu proje ile atılmıştır.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

23.7 MEu bütçe, 14.6 MEu destekle tamamlanan wearIT@work projesi, sürdüğü tarihlerde dünya genelinde giyilebilir bilgisayarlar alanındaki en büyük projedir. Proje, giyilebilir donanımların giysilere entegre edilebilmesi konusunda ciddi atılımlar yapılmasını sağlamıştır. Otomotiv sektöründe, eğitimin giyilebilir bilgisayarlar aracılığı ile yapılıyor olması, çalışanların hata olasılığı düşürülmüş, üretim kalitesinin arttırmıştır. Giyilebilir bilgisayarlarla, üretimi tamamlanmış araçların son kontrol testlerini yapan personelin iş akışları kolaylaştırılmış, iş kalitesi arttırılmıştır.

İtfayecilerin giyilebilir bilgisayarlarla ortam ve vücud sıcaklıkları ölçülmüş, olası kazaların tespit edilmesi sağlanmıştır. Hayat kurtaranların, hayatlarının daha güvenli olması sağlanmıştır. Ayrıca, yangın koşullarında çalışan haberleşme ağı giyilebilirlerle sağlanmıştır. Helikopter/uçak bakımı dar alanlarda çalışma gerektiren, anında doğru bilgiye ulaşılması gereken ortamlardır. Bakım sırasında her iki elin kullanıldığı, ses ve hareketlerle komut verilebilen, kamerayla görüntülü iletişim sağlayan bir sistem kuruldu,  verimlilik arttırıldı. Giyilebilir donanım, yazılım hatta kıyafet tasarımlarıyla başarı kriterleri tanımlandı.

Hastanelerde bilgi yönetimi ve hasta bilgilerinin doğru şekilde toplanması için, özel tasarlanmış giysiler ve günlük davranışlar aracılığı ile yönetilen donanımlar tasarlandı. Ticari çıktıları uzun vadeli olacağı bilinen bu projede, ticarileşmenin devam projelerinde olması hedeflenmektedir. Mobilera, bu projeden esinlenerek, giyilebilir bilgisayarların kişisel kullanımı üzerine bir proje fikri sunmuş, 14 ülkeden 32 kurum tarafından katkıda bulunduğu LifeWear projesinin uluslararası konsorsiyum liderliği ITEA2 tarafından almıştır. Bu proje 2011 yılında Türkiye liderliğinde başlatılacaktır.

Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini

Giyilebilir bilgisayarlar, mobil cihazların bir sonraki evresi olarak görülse de, kısa vadeli ticari çıktıların sınırlı olması, projeye Mobilera gibi vizyoner ancak doğal olarak ticari kaygıları da olan  Kobilerin katkı yapmasını zorlaştırmaktadır. TÜBİTAK'ın desteği, giyilebilir bilgisayarların Mobilera'nın çalışma konularından biri olmasına vesile olmuş, yeni projeler ve işbirlikleri için de altyapı oluşturmuştur.