“Giyilebilir Teknolojilerde Daha İleri Boyuta Ulaşmamız Lazım”

-A +A

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye İnovasyon Haftası kapsamında düzenlenen “Ankara’dan Antarktika’ya Giyilebilir Teknoloji İnovasyonu” başlıklı oturuma katıldı.

İklim başlığının önemine dikkat çeken Mandal, kutuplar konusunun bununla ilişkili olarak ele alınması gerekliliğini ortaya koydu. Mandal, “Paris İklim Anlaşmasına taraf olmak, 2053 yılına hedef koymak ve geleceğe doğru baktığımız zaman gıda arz güvenliğini, sağlık güvenliğini, enerji arz güvenliğini iklim başlığının altında değerlendiriyoruz. Yedi yıl önce kutup araştırmalarına başladığımız zaman bu bir farkındalıktı ancak son dönemde iklim değişikliğini Türkiye’de o kadar güçlü hissediyoruz ki artık bir zorunluluğa dönüştü. Kutuplarda incelemeler yapmak bizim için bir zaruriyet. Oradan gelecek veriler çok kıymetli” vurgusu yaptı.

Birçok bilim insanının bilim seferleri ile kutuplara giderek araştırmalar yaptığını kaydeden Mandal, bu yıl ilk defa lise öğrencilerini de sefere dahil ettiklerini hatırlattı.

Bu denli önemli olan kutup seferlerinde kullanılan kıyafetlerin de büyük önem araz ettiğine işaret eden Mandal,  “Orada olağan dışı koşullarda çalışan bilim insanlarımızın giyeceği kıyafetlerin o sıcaklığa göre kendini regüle edebilmesi lazım. Soğukta ısı transferi vasıtasıyla sizi daha sıcak, daha konforlu hissettirmesi lazım ve bunu yaparken de hem hafif hem antibakteriyel olması, hem de esneklik gibi sizin hayatınızı zorlaştırmayacak şekilde olması gerekli. TÜBİTAK'ın üstlenmiş olduğu görev bununla ilgili… Aynı zamanda  o kişileri izleyebilme noktasının da altını çizmek gerek. Oradaki araştırmacıların giyeceği kıyafetler üzerinden tüm verileri anlık alıp, onlara ulaşabilme veya gereksinimlerini doğru tespit edebilme noktasında da giydikleri kıyafet önem taşıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Mandal,Gelecekte giyilebilir teknolojilere olan ihtiyaç öne çıkıyor”

Konunun önemine vurgu yapan Mandal, “Gelecek açısından bakıldığında, yaşanan ve yaşanabilecek güçlüklere çözüm bulabilme konusu ve diğer taraftan da hem kişilerin yaşam ömrünün daha fazla arttırılması hem de kişisel ihtiyaçların çok daha fazla ön planda olması kapsamında giyilebilir teknolojilere olan ihtiyaç öne çıkıyor. TÜBİTAK olarak da bizim bu konudaki desteklerimiz artacak. Özellikle genç arkadaşlarımız açısından bakıldığı zaman bireysel, genç girişimci olacaklarsa bunun bizim için öncelikli alanların arasında yer aldığını ifade etmek isterim. “ ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Başkanı, “Pandemi esasında sadece bizim hayatımızı değiştirmedi. Bütün dünyadaki ülkelerin önceliklerini değiştirdi. Pandemi öncesinde endüstri 4.0 kavramı konuşuluyordu. Ama pandemi şunu gösterdi. Evet dijitalleşmenin beraberinde getirmiş olduğu bir konfor alanı var. Ama aynı zamanda da bizim daha farklı önceliklerimiz de beraberinde geldi. Nedir? İnsan odaklı olmak. Sürdürülebilirlik ve esneklik. Bunlara ne kadar hazırız? İşte endüstri 5.0 ‘a doğru giden kavramlar bunlar. Ve şu an bütün dünya buna hazır olmadığını gördü. Yani biz insan odaklı mıyız? Ne yazık ki çok başarılı olamadık. Pandemi döneminde Covid-19 sebep mi sonuç mu? İşte burada da sürdürülebilirlik kavramı devreye giriyor. İki yıl boyunca  tüm dünya üstesinden gelemedi. Yani birçok insan hayatını kaybetti. O yüzden gelecekteki bu salgınlara ne kadar hazırızın cevabı sürdürülebilirliğin içinde” değerlendirmelerinde bulundu.

İki hafta önce gerçekleşen Kutup çalıştayına da atıfta bulunan Mandal, “Geleceğe doğru baktığımız zaman da disiplinler arası yaklaşımla nasıl çözümler üretilebildiğinin konuşulduğu bir etkinlikti. Buradan da ortaya çıkan sonuç bize şunu gösterdi. Arkadaşlarımızla, öğrencilerimizle bir araya geldiğimiz zaman iyi bir takım olabilmenin ne olduğu noktasında konuşurken farklı disiplinlerde hem derinlik hem de genişlik noktasının önemli olduğunu belirtiyorum. Örneğin bu çalışmada yapılmaya çalışılan antibakteriyel özelliğe sahip, hem ısı alan hem de ısı veren kıyafetler dünyada çok fazla yok. Sadece var olanı yapmak değil onun üzerine yeni bir şey koyabilmek önemli. İnovasyon haftasının amacı sadece var olanı yapmak değil, üzerine inşa edebilmek. Ben tüm arkadaşlarımızın var olan bilgi üzerine daha da yenisini koyacağına ve bunu da bilim temelli yapacaklarına yürekten inanıyorum. Genç arkadaşlarımıza TÜBİTAK'tan her zaman destek verme konusunda biz heyecanımızı koruyoruz.” dedi.

Oturuma Bilişim Vadisi Tasarım Kümelenme Merkezi danışmanı Arzu Kaprol ve Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk de katıldı. Bu işbirliği sürecinde Bilişim Vadisi Tasarım Kümelenme Merkezi, bu giysilerin tasarımından, TÜBİTAK MAM bu amaca yönelik gerekli malzemelerin bilimsel temelli geliştirilmesinden, Sun Tekstil ise geliştirilen malzemelerin ArGe temelli ürün geliştirilmesi ve üretiminden sorumlu olacaktır.

TÜBİTAK Başkanı standları gezdi

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal İnovasyon Haftası kapsamında üniversitelerin, teknoparkların ve kamu kurumlarının standlarını ziyaret etti. Ziyaret ettiği her stand hakkında bilgi alan Mandal stand görevlileriyle de sohbet etti. Özellikle öğrenci ve gençlerle ayrıntılı olarak projelerini ve görüşlerini dinleyen Mandal, "Bu seneki inovasyon haftasını diğerlerinden ayıran gençlerin katılımı oldu. Gençlerimizi tanıyoruz ya TEKNOFEST’ten ya diğer yarışmalarımızdan ya da sosyal medyadan… Onlarla bir araya gelmek bizi çok mutlu ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜBİTAK Standı ilgi odağı oldu

TÜBİTAK BİLGEM standı ziyaretçiler tarafından ilgi gördü. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da TÜBİTAK BİLGEM standını ziyaret etti. Kacır’a gezerken eşlik eden Mandal, stand hakkında da bilgi paylaşımı yaptı.

Fotoğraflar

13.12.2022