Kuruluş Adı
MİLSOFT Yazılım Teknolojileri A.Ş.
Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)
Görüntü Kıymetlendirme Sistemi (GKS):
- Görüntü işleme, arşivleme ve istihbarat yazılımıdır.
- İstihbarat, hedef tanıma amaçlı farklı platformlar üzerindeki sensörlerden gelen görüntüler üzerinde kıymetlendirme işlemlerini yapmak üzere gerekli altyapıyı sağlar.
- Gerekli tedbirlerin/önlemlerin alınmasına yardımcı olmak üzere gerekli altyapıyı sağlar..
- Askeri ve ticari uygulama alanları için gerekli altyapıyı sağlar..
- Tedarik/bakım maliyetleri yüksek yabancı yazılımların ülke güvenliği açısından neden olduğu zafiyeti asgariye indirmektedir.
- Temel olarak kullanım alanları aşağıdaki gibidir;
- Askeri İstihbarat, Önemli Tesislerin/Yapıların güvenliği,
- Tarım Alanlarının Analizi ve Korunması,
- Tapu ve Kadastro,
- Doğal Afetler,
- Toplu Kullanım Alanlarının Güvenliği
Bu proje kapsamında geliştirilen kabiliyet kullanılarak
- NATO standartlarına uygun
- Modüler ve genişleyebilir
ilk milli Görüntü Kıymetlendirme Sistemi geliştirilmiştir.
- GKS, ürün olarak teslim edilme aşamasındadır.
- GKS’nin bir çok bileşeni Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) projesinde kullanılmaktadır.
- GKS’de edinilen birikim, yeni Ar-Ge çalışmalarını başlatmıştır.
- GKS, milli ve uluslararası benzer projelerde kullanılmaya hazırdır.
Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar
“Proje Özeti” kısmında kısaca bahsedilen sistemin özelliklerini birebir taşıyan yabancı bir ürün bulunmamaktadır. Ancak, bu problemlere yalnızca belirli oranda çözüm sunabilen askeri ve ticari uygulamalar mevcuttur. GKS’nin teknik özellikleri mevcut benzer ürünler ile karşılaştırıldığında aşağıda sıralanan sorunlarla karşılaşılmaktadır:
- “Proje Özeti” bölümünde kısaca bahsedilen konuları bir araya getiren ve tümüne yönelik tam çözüm sağlayan birebir bir uygulama yoktur. Farklı sensör verilerinin değişik seviyelerde birlikte kullanılması, daha sağlıklı analiz sonuçlarının elde edilmesini kolaylaştırmakta ve doğru kararların alınmasında önemli rol oynamaktadır. Belirli tip sensör verilerinin işlenmesine yönelik çözümler (ör: sadece gündüz kamera - EO) ve farklı tip yardımcı verileri (ör: sayısal ve vektör haritalar) değişik tip sensör verileri ile beraber kullanamayan bir altyapı, milli olarak avantaj sağlamamaktadır.
- Yeni tekniklerin entegre edilmesi ve bu uygulamaların yeni sürümlerinde kullanıma sunulması zaman almaktadır. Var olan uygulamaların temelinde eski ve oturmuş teknik ve algoritmalar kullanılmaktadır. Ancak sensör veri analizine yönelik yoğun araştırmalar devam etmekte ve her geçen gün daha başarılı ve farklı özellikte yeni teknik ve algoritmalar karşımıza çıkmaktadır. Bu özelliklerin milli olmayan uygulamalarla edinilmesi zaman almakta ve ek maliyet getirmektedir. Uzun çalışmalar sonucu oluşturulmuş, oturmuş teknik ve algoritmaları destekleyen RAHAT ürünleri temel alan ancak yeni teknik ve algoritmaların eklenmesine yönelik olarak genişleyebilir mimaride milli bir çözüm tasarlamak avantaj sağlamıştır. Bu mimari, oturmuş teknik ve algoritmalar için kullanılan RAHAT ürünlerin, gerekli görülmesi durumunda milli çözümlerle değiştirilmesine de imkan sağlamıştır.
- Milli uygulamalar olmadıkları için esnek çözümlerin üretilmesinde sıkıntılar yaşanmaktadır.
- Yüksek alım ve bakım maliyeti getirmektedirler.
Sonuç olarak GKS, yukarıda bahsedilen özellikleri bertaraf edecek şekilde “Proje Özeti” bölümünde bahsedilen özelliklere sahip olacak şekilde geliştirilmiş milli bir sistemdir.
Tamamlanan Projeye TÜBİTAK Katkısının Önemini
Bu proje kapsamında geliştirilen altyapı Türk İnsansız Hava Aracı’na (TİHA) yönelik olarak Taşınabilir Görüntü Kıymetlendirme Sistemi (TGKS) geliştirilmesinde kullanılmıştır. Halen de Yer Kontrol İstasyonu (YKİ) Görev Sistemi (GÖRSİS)’te kullanılmaktadır.
TGKS, TİHA Yer Kontrol İstasyonundan (YKİ) alınan sensör verilerinin (SAR/GMTI, EO/IR) alınıp çözülmesini, yakın gerçek zamanlı görüntülenip saklanmasını, sistem içine alınan sensör verilerinin istihbarat isteklerine göre analiz edilip kıymetlendirilmesini ve kıymetlendirme sonuçlarının istihbarat talebinde bulunan makamlara iletilmesini gerçekleştirmiştir. Bu sistem için gereken görüntü kıymetlendirme kabiliyetleri GKS projesinde kullanılan mimarinin özellikleri, ve modüler yapısı sayesinde geliştirilmiştir. TÜBİTAK bu platformların altyapısı olan GKS’nin geliştirilmesini sağlamıştır.