Gözcü İnsansız Hava Aracı

+
-
0
26 Eyl 2013
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/default_images/TubitakDuyuruDefault.png
Gözcü İnsansız Hava Aracı Geliştirme Programı ile özgün bir kısa menzil keşif/gözetleme ve istihbarat amaçlı kullanılacak İnsansız Hava Aracı sisteminin tasarlanması, geliştirilmesi

Kuruluş Adı

TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş.

Proje Özeti (Projenin başlatılma gerekçesi, projenin araştırma geliştirme ve teknolojik yenilik unsurları)

Gözcü İnsansız Hava Aracı Geliştirme Programı ile özgün bir kısa menzil keşif/gözetleme ve istihbarat amaçlı kullanılacak İnsansız Hava Aracı sisteminin tasarlanması, geliştirilmesi prototip üretimin gerçekleştirilmesi, sisteme ait tüm veri paketlerinin oluşturulması ve kısa vadede Türk Silahlı Kuvvetlerinin istihbarat amaçlı ihtiyaçlarının daha etkili ve milli bir sistemle karşılanması hedeflenmiştir.

İnansız Hava Araçları’nda en önemli teknolojiyi aviyonik üniteler oluşturmaktadır. Bu proje ile Hava Aracı ve Yer Sistemleri’nde bulunan tüm ileri teknoloji ünitelerin donanım ve yazılım paketlerinin özgün tasarımını hedeflemiştir. Özgün tasarlanmış bir hava aracına, özgün aviyonik donanımla uçuş ve görüntü aktarabilme kabiliyeti kazandırılması ile ülkemiz için önemli kritik teknolojilerin yurt dışı bağımlılıktan kurtarılması sağlanacaktır.

Proje Sonucunda Elde Edilen veya Beklenen Teknolojik, Ekonomik Katma Değeri ve Sosyal Kazanımlar

Sistemin keşif, gözetleme ve istihbarat amaçlı kullanımı uçuş testleri, gece ve gündüz görevleriyle ispatlanmıştır. Sistemin kritik alt sistemleri (OUKS, YKİ vb.) tamamen özgün ve milli olması sayesinde, TSK ihtiyaçlarına yönelik modifikasyon ve geliştirmeler kolaylıkla ve çok kısa bir sürede gerçekleştirilebilecek şekilde ortaya konulmuştur. İstihbarat çalışmalarında ve İnsansız Hava Araçlarında, endüstriyel olarak gelişmiş devletler, bilgilerin gizli olarak elde edilebilmesi için özellikle bilgi aktarım ve uçuş kontrol sistemlerini kendileri tasarlamaktadır. Bu anlayışla sistemin Otopilotlu Uçuş Kontrol Sistemi ve veri link sistemi özgün olarak tasarlanıp geliştirilmiştir.

Sistem başka bir istasyon tarafından ele geçirilemez ve verileri alınamaz şekilde tasarlanmıştır. Aynı yayın yakalansa bile, sistem evden gelen doğru sinyali alana kadar güvenli eve dönüş noktasına gelmekte, hala yayın alamaması durumunda daha önceden belirlenmiş bu güvenli noktada paraşüt açarak iniş gerçekleştirmektedir. Sistemin ilk örneği planlara uygun olarak 6 Mart 2007 tarihinde uçuş testlerine başlamış, ilk kameralı uçuş 4 Nisan 2007 tarihinde gerçekleştirilmiştir. 13 adet test uçuşu başarıyla tamamlanmıştır.

Milli bir insansız uçak geliştirilmesi, TUSAŞ’ta teknolojik altyapının gelişmesine ve havacılık alanında bilgi birikiminin artmasına ve savunma sanayiinde yurt dışına bağımlılığın azalmasına olanak sağlamıştır. Türk İnsansız Hava Aracı ANKA’nın tasarımı, entegrasyonu ve testlerinde bu projeden elde edilen tecrübe ve teknolojik birikimin büyük katkıları olmuştur.

Tamamlanan projeye TÜBİTAK katkısının önemini

TÜBİTAK, GÖZCÜ projesinin gerçekleşmesi konusunda maddi ve teknolojik birikim olarak destek sağlamıştır. Ayrıca, önümüzdeki yıllarda ortaya çıkması beklenen HALE (Yüksek İrtifa / Uzun Mesafe) İnsansız Hava Aracı ve İnsansız Saldırı Uçağı gibi diğer özgün İHA Sistemlerin tasarımlarının TUSAŞ imkanlarıyla gerçekleştirilmesine yönelik önemli bir altyapı sağlanmasında TÜBİTAK’ın büyük katkısı olmuştur.