“Hedef Türkiye 2015” Konferanslar Serisi Los Angeles’ta Başladı

+
-
0
19 Mar 2015
https://tubitak.gov.tr/sites/default/files/abdkonferansana.jpg
Avrupa Birliği ve Ulusal Destekli Fon Fırsatlarının ve ABD ile Türkiye arasındaki ikili işbirliği programlarının tanıtılması amacıyla düzenlenen 2015 Hedef Türkiye Konferansları’nın ilki Kaliforniya Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.
Çalışmalarını Türkiye’de sürdürmeyi düşünen araştırmacılara sunulan Avrupa Birliği ve Ulusal Destekli Fon Fırsatlarının ve ABD ile Türkiye arasındaki ikili işbirliği programlarının tanıtılması amacıyla düzenlenen 2015 Hedef Türkiye Konferansları’nın ilki 18 Mart 2015 tarihinde Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (University of California, Los Angeles - UCLA)’da gerçekleştirildi. 
 
ABD’de yerleşik Türk ve yabancı bilim insanlarını bir araya getiren ve TÜBİTAK tarafından organize edilen etkinliğin açılış konuşması Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapıldı. Bakan Işık konuşmalarında, “Türkiye'ye dönüş ile ilgili 2007-2014 yılları arasında AB 7. Çerçeve Programı kapsamında toplam 215 araştırmacı, TÜBİTAK'ın tersine beyin göçü desteğiyle de 330 araştırmacı olmak üzere, toplamda 545 araştırmacımız yurda dönmüştür" dedi. Yeni dönemde daha fazla projeyi hayata geçirmenin gayreti içinde olduklarını dile getiren Bakan Fikri Işık, ayrıca, proje başına yaklaşık 5 milyon dolara varan desteklerle AB programlarına katılım beklediklerini ifade etti.
 
Bilhassa Ufuk 2020 (Horizon 2020) Programı’nın ciddi fırsatlar sunduğunu vurgulayan Fikri Işık, yenilikçi fikirlerin teknolojiye ve ürüne dönüşümünden ticarileşmesine kadar geçen bütün aşamaları bakanlık olarak desteklediklerinin ve Türkiye’nin beyin gücünü değere dönüştürmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarının altını çizdi.
 
"Yenilikçi ve girişimci bir toplumsal kültür inşa ediyoruz"
 
Bakan Işık, dünyada lider ülke olma hedefine giden yolun bilim ve teknoloji alanında atılacak adımlardan geçtiğini belirterek, “Toprağa serpilen tohum misali bu çabalar bir süre sonra güzel sonuçlar verecek, bilim ve teknoloji alanındaki ilerlememiz ülkemizin hızla gelişmesini sağlayacaktır. Bilim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon konusunda yüksek bir farkındalığa sahip, yenilikçi ve girişimci bir toplumsal kültür inşa etmeye çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
"Proje ve fikir sizden, destek bizden"
 
Türkiye’nin gerek bilimsel araştırma ve Ar-Ge gerekse teknolojik ürün yatırımı konusunda çok cömert destek ve teşvik araçlarına sahip olduğunu dile getiren Işık, sözlerini bilim insanlarına çağrıda bulunarak tamamladı: 
 
"Gelin sizlerle birlikte, özel sektörümüzü de işin içine katarak yeni işbirlikleri ve yeni projeler yapalım. Bakanlığımızdan ve TÜBİTAK’tan arkadaşlar buradalar. Siz deyin ki, ‘şu şekilde bir destek ya da teşvik programı oluşturalım’, biz de bunun için gerekli altyapıyı hemen hazırlayalım. Proje ve fikir sizden, destek ise bizden olsun. Bu hususta Türkiye’nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak sizlerden gelecek her türlü fikre açık olduğumuzu belirtmek isterim."
Konferans kapsamında TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Alper Kutay tarafından Türkiye Araştırma Alanı ile ilgili güncel gelişmeler ve oluşturulan yeni destek, burs ve ödül programlarını tanıtıcı bir sunum yapıldı.
 
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen panel oturumunda ise, Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC) Programları, Marie Sklodowska-Curie Araştırma Bursları ile Türkiye ve ABD arasındaki ikili işbirliği fırsatları hakkında ayrıntılı bilgiler paylaşıldı.